Grunde til, at influenza spredes nemmere om vinteren

Influenza er en viral sygdom forårsaget af forskellige typer af influenzavira. Generelt har tilfælde af influenza tendens til at øges om vinteren. Her vil vi fortælle dig, hvorfor influenza spreder sig nemmere om vinteren.
Grunde til, at influenza spredes nemmere om vinteren

Sidste ændring: 21 oktober, 2020

Der er mange vira i omløb, hvoraf nogle forårsager exceptionelt alvorlige symptomer og ubehag. Det er tilfældet med influenza. Generelt er det sådan, at influenza spredes nemmere om vinteren.

Du undrer dig måske over, hvorfor influenza er mest udbredt om efteråret og vinteren og praktisk talt forsvinder i løbet af foråret. I denne artikel vil vi svare på dette spørgsmål.

Et klinisk billede, flere former

Influenza er en infektiøs sygdom forårsaget af forskellige typer af influenzaviraDe er enkeltstrengede RNA-vira, som er dækket af en ydre lipidkappe, der giver dem deres karakteristiske runde udseende. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen er der fire typer af sæsonmæssige influenzavira:

 • Influenza A vira er klassificerede i undertyper baseret på kombinationer af to proteiner på deres overflade. Alle kendte influenzapandemier har været forårsaget af type A vira.
 • Type B vira er ikke klassificerede i undertyper, men dem, der cirkulerer på nuværende tidspunkt, kan opdeles i to slægter.
 • Type C vira er mindre hyppigt opdaget og forårsager som regel milde infektioner. De har dermed kun lille betydning for folkesundheden.
 • Type D vira rammer primært kvæg og er ikke kendt for at inficere eller forårsage sygdom hos mennesker.

Den globale forekomst af influenza skønnes til at være 20%. Med andre ord lider 20% af verdens befolkning af det på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det er derudover en selektiv lidelse, eftersom det kan ramme op til 50% af bestemte befolkningsgrupper.

På grund af dets epidemiologiske vigtighed har influenza været emnet for adskillige studier.

Kvinde nyser, fordi influenza spredes nemmere om vinteren

Influenza og vejret

Et studie udgivet i det videnskabelige tidsskrift  Plos Pathogens forklarer forholdet mellem influenza og miljøfaktorer, og hvorfor influenza spredes nemmere om vinteren:

 • Forskerne brugte 20 marsvin i eksperimentet. De satte et antal marsvin, der var smittet med influenza, i forskellige rum. I andre rum, der var i sammenhæng med de syge marsvin, satte de de sunde marsvin.
 • Efter det tog forskerne forskellige testgrupper med sunde og syge marsvin til rum med forskellige luftfugtigheder og temperaturer.
 • Ved en konstant temperatur så man, at luftfugtighed og overførsel af influenza var korreleret. Ved en relativ luftfugtighed på 20% blev de fleste sunde marsvin inficeret med luftbårne partikler fra de syge. Ved 80% luftfugtighed blev der ikke observeret nogen overførsel.
 • De så også, at inficerede marsvin i miljøer på 5 grader udskilte større viral belastning af deres luftbårne partikler og i længere tid end dem, der var i miljøer på 20 grader.

Det lader til, at dette studie konkluderer, at lave temperaturer og tørhed fremmer spredningen af virussen.

Men hvorfor?

Influenza spredes ved relativt lav luftfugtighed

Forskellige hypoteser prøver at forklare, hvordan lav luftfugtighed fremmer spredning af influenza:

 • For det første kan tør luft skade og forringe værtens slimhinder i næsen, hvilket efterlader værten mere ubeskyttet mod virale luftvejsinfektioner såsom influenza.
 • For det andet lader stabiliteten af luftbårne partikler til at variere med luftfugtighed, hvor virussen forbliver aktiv i længere tid i mindre fugtige miljøer.
 • For det tredje kan virussen miste sin evne til at sprede sig ved højere luftfugtighed. Ved høj luftfugtighed kan de luftbårne partikler, som værten udskiller, hurtigt sætte sig på vandmolekyler i miljøet, hvilket øger deres volume, og de aflejres tidligere. Dette sænker hastigheden og afstanden, som virussen kan rejse.
Kvinde med influenza, da influenza spredes nemmere om vinteren

Influenza spredes ved lave temperaturer

I dette tilfælde kan forklaringen være lidt mere simpel.

Ved lave temperaturer nedkøles slimhinderne i næsen, når man trækker luft ind. Dette skaber et mikromiljø, som er mere befordrende for virussen, som kan formere sig bedre. Som et resultat fører dette til en større viral belastning med hvert nys, hvilket fremmer overførsel.

Læs også denne artikel: Sådan kan du lindre influenzasymptomer

Der er en årsag til influenzasæsonen

Kort sagt giver influenzaens sæsonbetingelse god mening fra et videnskabeligt synspunkt. På den nordlige halvkugle begynder virussen at spredes i oktober og når sit højeste mellem december og februar. Disse data er i perfekt overenstemmelse med, hvad forskerne konkluderede under studiet, eftersom disse måneder er kolde og tørre.

Der er heldigvis den årlige influenzavaccine, så dets potentielle problem bliver næsten ophævet. Denne vaccine er anbefalet til ældre og personer med svækkede immunsystemer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.