Verdens astmadag: Du kan kontrollere denne sygdom

5. maj er verdens astmadag, en dag for at øge bevidstheden om denne sygdom og øge patienternes viden om den. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan denne sygdom kan kontrolleres.
Verdens astmadag: Du kan kontrollere denne sygdom

Sidste ændring: 06 november, 2021

Verdens astmadag er blevet fejret hver 5. maj siden 1998. Denne dag blev første gang fejret i forbindelse med verdens astmamøde, der blev afholdt i Barcelona, Spanien, samme år.

Verdens astmadag arrangeres hvert år af global initiativ for astma (GINA). Dens mål er at uddanne om sygdommen med forskellige slagord. Både den generelle befolkning og astmatikere selv skal være opmærksomme på tilstanden.

Data om forekomsten af astma er meget forskellige i hele verden. I lande som for eksempel Tyskland lider mindre end 4% af befolkningen, mens 25% lider af det i New Zealand. Generelt diagnosticeres cirka fire ud af 1.000 voksne hvert år i verden.

Verdens astmadag øger også bevidstheden om indlæggelser og akutte behov hos disse patienter. Astmaanfald kan være meget traumatiske, især for familier med børn, der lider af dem.

Fornemmelsen af ekstrem åndenød sammen med den smertefulde vejrtrækning, der undertiden rammer patienterne, forårsager en dramatisk situation. Jo større viden, jo bedre er tilgangen til problemet, og jo mere reduceres angst.

Hvad er astma?

Dybest set er astma en inflammatorisk sygdom i luftvejene. De nedre luftveje hos astmapatienter bliver betændte i akutte anfald, hvilket forhindrer luftens passage.

Tilsvarende har luftvejenes muskler også en tendens til at lukke, hvilket gør udånding, processen med at slippe luft ud af lungerne, vanskelig. Denne indsnævring er det, der udløser symptomerne.

Astmatiske patienter lider af varierende grad af åndenød afhængigt af anfaldets intensitet. Ved meget akutte anfald er kvælningsfornemmelsen ekstrem.

Sammen med åndenød kan de også lide af hvæsen. Dette er en fløjtende lyd, der frigives fra bronkierne, når luft passerer gennem dem. Indskrænkningen forårsager hvæsen, som kan høres uden et stetoskop, når astmaanfaldet er alvorligt.

Patienten hoster måske eller måske ikke. Når de gør det, er det normalt en tør hoste, der ikke producerer slim. Dette skyldes, at slim normalt er til stede på grund af en smitsom lidelse.

Nogle betændte lunger

Bekæmpelse af astma

Målet med informationsformidling på Verdens Astmadag er at hjælpe patienter med at lære at håndtere deres astmaanfald. Tilsvarende er det for at hjælpe dem med at tage de nødvendige forholdsregler, så et anfald ikke forekommer.

Et af principperne er at undgå allergener. Dette er de stoffer, som astmapatienten ved, vil forårsage et angreb. For eksempel pollen, støv, lukkede fugtige rum og kulde. Lidt efter lidt lærer hver astmapatient at identificere de situationer, der forværrer deres tilstand.

En anden god foranstaltning er åndedrætsøvelser. De hjælper brystmusklerne med at lære at regulere deres bevægelser. En astmatisk patient skal lave disse øvelser hver dag.

Eksperter anbefaler også astmapatienter at udøve eller dyrke sport som en del af deres daglige rutine. De bør tage de forholdsregler, som deres læge anbefaler dem, og prøve at dyrke en sport, der hjælper dem med deres vejrtrækning.

Disse patienter skal også lære meget om de lægemidler, de tager. Ud over doserne og navnet på lægemidlerne skal de også kende de mulige bivirkninger og rækkefølgen, de skal tage dem i. Når det kommer til inhalatorer, er det vigtigt at lære den rigtige teknik.

Børn og verdens astmadag

Et barn med en inhalator

Astmatiske børn er en bekymring både for deres forældre og det pædiatriske samfund. Et barn med dårligt kontrolleret astma vil have en dårligere livskvalitet, da de ikke vil være i stand til at lege så meget som andre børn, vil gå glip af mere skole og bliver konstant stresset.

I disse tilfælde skal både forældre og børn lære om sygdommen. Alle de tiltag, som vi nævnte i det foregående afsnit, skal tilpasses livet for børn med astma.

Barnets børnelæge spiller også en vigtig rolle. Familien sætter stor tillid til lægen, da det er den person, der løser deres tvivl og bekymringer. Lægen er forpligtet til at uddanne voksne til at handle roligt under anfald og hjælpe patienten med at udvikle sig på den bedst mulige måde.

Verdens astmadag: Viden er magt

For astmatiske patienter er det en kilde til magt at kende denne sygdom. Dette skyldes, at det giver dem mulighed for at kontrollere anfald, forbedre deres udvikling i samfundet og leve et så normalt liv som muligt.

Personer med astma er simpelthen nødt til at tage et par forholdsregler for at forblive sunde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Becerra, Mario Humberto Vargas. “Epidemiología del asma.” NCT Neumología y Cirugía de Tórax 68.S2 (2009): 91-97.
  • Casanueva, C. Ortega, and J. Pellegrini Belinchón. “Asma: educación sanitaria, autocontrol y medidas preventivas.” PediatríaIntegral (2012): 141.
  • Sánchez, Irina López, et al. “Prevalencia del asma bronquial alérgica y sus factores de riesgo en población pediátrica.” MULTIMED 24 (2020).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.