De forskellige stadier af liggesår og deres behandling

Stadierne for liggesår afhænger af sværhedsgraden af disse sår, som opstår på huden pga. pres eller friktion mod en hård overflade.
De forskellige stadier af liggesår og deres behandling
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 30 november, 2022

Et liggesårs udvikling vil afhænge af sværhedsgraden. I dag vil vi fortælle dig, hvad liggesår er, forklare de forskellige stadier af liggesår, samt tale om behandlingen af dem.

Liggesår (også kaldet tryksår) er skade på huden og det underliggende væv grundet længerevarende press eller friktion mod en hård overflade. De opstår hyppigt hos patienter, som er sengeliggende i længere tid ad gangen.

Derudover er stadierne af liggesår større hos ældre, da disse sår skaber alvorlige problemer for denne aldersgruppe.

De er meget smertefulde og skaber en lang række lokale og generelle infektioner. De er placeret i de mest fremtrædende dele af kroppen, korsbenet, trochanter (knogler, der er placeret i den øvre del eller epifysen af lårbenet), hæle, skulderblade og baghoved.

Sværhedsgraden varierer fra rødme i huden til tab af hud og kan være dybt ind til knoglen.

Stadierne af liggesår

Mand med liggesår
Sundhedspersonale bruger et klassificeringssystem til at beskrive sværhedsgrad og stadier af liggesår. Således skelnes de fire kategorier:

Stadie 1: Et stadie 1 liggesår er den mest overfladiske type skade. Den påvirkede hud viser sig med misfarvning og rødme hos patienter med lys hudfarve, og blå eller blålige mærker hos personer med mørkere hud. Ved stadie 1 liggesår forbliver huden intakt, men kan være smertefuld og kløende, samt enten varm og blød eller hård at røre ved.

Stadie 2: Under andet stadie er der skade på tryksår, en del af den ydre overflade af huden, dvs. epidermis eller den inderste del af huden eller dermis. Dette resulterer i tab af hudvæv. Såret viser sig som et åbent sår eller blæner.

Stadie 3: I denne kategori ses hudtab gennem hudens tykkelse. Derudover er der skade på det underliggende væv. Dog er der ikke skade på muskler eller knogler. Sårene ses som dybe og hule.

Stadie 4: Det fjerde stadie af liggesår er det mest alvorlige. I denne situation er der svær skade på huden og det tilstødende væv lider af nekrose, altså dør detEndvidere kan der være skade på de underliggende muskler eller knogler. Patienter med denne type liggesår er i stor risiko for at udvikle alvorlige infektioner.

Behandling

Eftersom liggesår er et komplekst sundhedsproblem forårsaget af en lang række interrelaterede faktorer, er der behov for forskellige slags professionelle til at pleje patienten. Nogle teknikker og behandlinger for liggesår er som følger:

Ændre stilling

Regelmæssigt at flytte på kroppen og ændre position er en af de bedste måder til at forebygge, at disse skader opstår. Det letter presset i tilfælde af liggesår stadie 1 og 2.

Madrasser og puder

En god madras kan hjælpe med at behandle liggesår

Der er en lang række madrasser og puder tilgængelige for at lette presset på sårbare dele af kroppen. Patienter med mere alvorlige liggesår har brug for en mere sofistikeret madras eller endda hospitalsseng.

For eksempel er der madrasser, som man kan tilkoble en kontinuerlig luftstrøm, der automatisk er reguleret til at mindske presset, når det er nødvendigt.

Bandager

Nogle eksempler på denne slags produkter er:

  • Hydrokolloider: Disse er plastre, som indeholder en særlig creme, der fremmer produktionen af nye hudceller.
  • Alginater: Disse er bandager lavet af alger, som indeholder natrium og calcium. Undersøgelser har vist, at de fremmer helingsprocessen.

Aktuelle præparater

Læger kan også udskrive cremer eller geleer til at fremme helingsprocessen. På samme tid forebygger de også yderligere skader på huden. En type kemikalie, kendt som frie radikaler, kan også være nyttige til at forebygge celleskader på genetisk niveau.

Antibiotika til at forebygge liggesår

Antibiotika er nyttigt til at forebygge bakterieinfektioner, og som en sikkerhedsforanstaltning kan de også forebygge sekundære infektioner.

På samme måde kan direkte påføring af antiseptisk creme rense sårene for de bakterier, som allerede er tilstede.

Operation

Nogle gange er det ikke muligt at behandle disse sår, og lægen vil være nødt til at ty til operation for at forsegle liggesåret og forebygge yderligere vævskader. Udskiftning af transplantater er den mest almindelige teknik. Professionelle tager hud og muskler fra en anden del af kroppen og bruger det til at lukke såret.

Liggesår: En kompleks patologi

Som du har fundet ud af, er liggesår meget almindeligt, opstår nemt og indebærer desuden kompliceret behandling. Hos patienter i risikogruppe – hovedsageligt sengeliggende på grund af kronisk sygdom – bør der tages højde for adskillige metoder for at forbedre prognosen for disse læsioner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Anaslema, Fernando Moncayo. “ULCERA POR PRESIÓN: IDENTIFICACIÓN DEL GRADO Y TIPOS.: Unidad de cura avanzada del Hospital Abel Gilbert Pontón.” REVISTA FACULTAD DE CIENCIAS MÉDICAS 2.1 (2021): 1-8.
  • BoykoTatiana, V., T. LongakerMichael, and P. YangGeorge. “Review of the current management of pressure ulcers.” Advances in wound care (2018).
  • Cortés, Olga Lucía, et al. “Uso de apósitos hidrocoloides en la prevención de úlceras por presión en pacientes de alto riesgo: una cohorte retrospectiva.” Investigación y Educación en Enfermería 36.1 (2018).
  • Pedro, M. (2000). Escaras o Ulceras por presión. Manual geriatría y gerontología.
  • Rimareix, F., Delpit, X., Bauer, T., & Lortat-Jacob, A. (2009). Tratamiento quirúrgico de las escaras. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/10.1016/S2211-033X(09)71608-1
  • Zuñiga Carrasco, R. I., Mijangos Pacheco, M., & Puga Cahuich, C. (2015). El manejo de las úlceras por presión: intervenciones encaminadas a un oportuno manejo hospitalario. Artículo de revisión.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.