Sådan opdager du en blodprop i benet

Hvis du er i risikogruppen for at udvikle en blodprop kan det være en god ide at tale med din læge.
Sådan opdager du en blodprop i benet

Sidste ændring: 01 oktober, 2018

Dårligt blodomløb er farligt, fordi det kan forårsage en blodprop, som stopper blodgennemstrømningen helt. Hvad kan du gøre for at undgå det? Og hvordan opdager du en blodprop i tide?

Læs med her for at få svaret, så du altid ved, om du har grund til at bekymre dig eller ej.

Hvad er en blodprop?

En blodprop er en blokering af blodet i en vene. Proppen ligger ofte dybt og opstår næsten altid i områder, hvor blodgennemstrømningen er dårligst, for eksempel lægge og lår.

Det farlige ved en blodprop i en vene er, at den kan løsrive sig og bevæge sig med blodstrømmen til en arterie.

Blodpropper rammer for det meste ældre, men yngre mennesker kan også få blodpropper, især hvis andre i familien har haft dem, og hvis de spiser usundt.

Blodpropper eller tromboser er mere tilbøjelige til at løsne sig, hvis de sidder i den øvre del af benene eller låret. Det er vigtigt at holde øje med helbredet og hellere tage til lægen en gang for meget end en gang for lidt.

Symptomer på blodpropper i benet

Dårligt blodomløb

Hvilke symptomer bør du være på udkig efter, hvis du har mistanke om, at du har en blodprop i benet? Først og fremmest findes der to typer af venøs trombose: Overfladisk og dyb, hvoraf sidstnævnte medfører en højere risiko for komplikationer.

Overfladisk venøs trombose

Denne type blodprop er let genkendelig. Du vil opdage, at venen er forstørret, og ligner en snor. Den vil være hård, blå og smertefuld at røre ved. Denne type er altså let synlig og meget smertefuld. Området vil ofte føles varmt, og varmen vil være ledsaget af et næsten ubærlig tryk, især sent på dagen. Vær forsigtig med denne type blodprop for ud over at være det første skridt på vejen til en mere alvorlig dyb venetrombose, kan tilstanden også føre til infektion, eller flebitis.

Dyb venetrombose

Dybe blodpropper går desværre ofte ubemærket hen. Vær opmærksom på følgende symptomer:

  • Et intenst tryk omkring hævede åreknuder.
  • En næsten uudholdelig følelse af varme.
  • En prikkende følelse, der går op ad benet til lysken.
  • Benet føles hårdt og stift at røre ved.
  • Hvis huden bliver blålig eller meget bleg kan det betyde, at blodet kan have svært ved at nå frem til benet.

Kan en venøs trombose forhindres?

Blodpropper kan forebygges med livsstilsændringer. Arvelige faktorer kombineret med usund livsstil, for eksempel dårlig kost eller overvægt er i mange tilfælde årsagen.

Hvis du er i farezonen, eller hvis flere i din familie har haft en blodprop er det tid til at lægge alle dine kræfter i at forebygge sygdommen:

  • Motioner dagligt. Gå i en halv time om dagen. Det vil hjælpe langt hen ad vejen. Svømning eller cykling er endnu to muligheder.
  • Tag kolde brusebade.
  • Undgå salt i din kost såvel som sukker, fedt, sodavand, og hvidt raffineret mel alle fødevarer, der bidrager til dårlig kredsløb.
  • Drik masser af væske, helst vand.
  • Hvis du er i tvivl kan du altid kontakte lægen. Du bør under alle omstændigheder følge lægens råd.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.