Hvorfor hoster vi? Årsager og forebyggelse

Hvorfor hoster vi? Hoste er en af vores forsvarsmekanismer til at komme af med fremmedlegemer, som trænger ind i vores luftveje. Nogle gange, kan det være på grund af seriøse problemer, såsom en infektion eller sygdom.
Hvorfor hoster vi? Årsager og forebyggelse

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvorfor hoster vi? Tro det eller ej, men hoste er et gængst symptom hos alle pattedyr. Vi har alle hostet på et tidspunkt i vores liv. Vi ved, alle, at 23% af folk hoster, når de vågner op om morgenen, selv hvis de ikke er rygere.

Vi ved alle, ligeledes, at voksne får omkring to til tre forkølelser om året og at der er hoste i 75% af tilfældene. Estimater indikerer, at 13% af folk hoster kronisk, selv når de ikke har en forkølelse.

Hoste er en refleks, som nemt kan være på grund af en sygdom, selvom det ikke er det, det meste af tiden. I princippet, er det blot en mekanisme til at udskille irriterende substanser fra vores luftveje. I denne artikel, vil vi se nærmere på denne interessante funktion i kroppen, og hvorfor den finder sted.

Hvorfor hoster vi?

Det første, vi skal have slået fast, er, at hoste er en af kroppens forsvarsmekanismer mod ydre substanser, som kan være skadelige. Vi hoster for at rydde vores luftveje og for at udskille partikler og fremmedlegemer.

Hoste er en pludselig og eksplosiv manøvre. Denne manøvre finder sted i tre hurtige stadier. I det første, åbner glottis sig, når vi trækker luften ind. I det andet stadie, er der en sammentrækning i musklerne i luftvejene. Til sidst, i det tredje stadie, udånder vi den luft, vi havde i vores lunger, med en brat åbning af glottis.

Hostereceptorerne er primært placeret i de nedre luftveje, hvilket inkluderer strubehovedet, luftrøret og bronkierne. De er også i næsen i bihulerne, øret, lungehinder, mellemgulv og endda i vores hjertesæk og mave.

Kvinde hoster, men hvorfor hoster vi egentlig?

Typer af hoste

Der er adskillige typer af hoste og kun nogle af dem er en grund til at søge læge. I princippet, bliver hoste først kategoriseret som produktive eller nonproduktive.

En hoste er produktiv, når vi udskiller slim, og denne type hoste bør blive tjekket af en læge. I modsætning til det, er en nonproduktiv hoste en tør hoste, hvor man ikke udskiller slim.

Det forårsager kløe, irritation og ofte ondt i halsen. Der er en tredje type kendt som “falsk hoste”. Der er slim ved denne hoste, men vi kan ikke komme ordentligt af med det.

Baseret på varigheden, kan hoste også blive kvalificeret som akut eller kronisk. Det er akut, når dets varighed ikke overstiger tre uger. Ligeledes, er det kronisk, når det varer mere end 3 til 4 uger. Den sidstnævnte type er ledsaget af irritation i luftrøret og strubehovedet.

Som det sidste, er der kighoste og psykogen hosteDen første er voldsom, meget smitsom og ret farlig hos babyer under 6 måneder. Den anden er en type psykosomatisk hoste, som typisk dukker op, når en person er meget nervøs.

Hoste er et gængst symptom, som kan være på grund af forskellige årsager. Det meste af tiden, er det ikke et seriøst problem og forsvinder af sig selv. Det er dog bedst at tale med en læge, hvis det er seriøst eller er ledsaget af andre symptomer.

Nedenstående vil vi fortælle dig om de primære grunde til, hvorfor vi hoster.

Stimuli i omgivelserne

Et miljø med meget røg, støv eller mider fører som regel til hosteanfald. Det kan være allergi, hvis det er vedvarende, hvor det kan være permanent eller sæsonbestemt. Pludselige temperaturændringer fører også til hoste.

Inflammatoriske processer

Når luftvejene bliver betændte, hæmmer de passagen af luft og kan føre til hoste og smerte. Dette opstår, når der er gængse sygdomme, såsom almindelig forkølelse eller influenza. Det sker også under sygdomme, såsom bronkitis, lungebetændelse, lungefibrose, astma, lungekræft osv.

Bronkitis, astma og andre sygdomme i luftvejene er en ledende årsag til hoste.

Hvorfor hoster vi? Andre årsager til hoste

Vi kan hoste på grund af sygdomme i næsen, halsen, øret, øregangen eller på grund af gastroøsofageal refluks. Hoste, der bliver betydeligt værre ved sengetid, kan være et tegn på hjertesvigt.

Lægemidler

Hoste er også en bivirkning ved bestemte lægemidler, såsom angiotensin-konverterende enzym-hæmmere, der bliver brugt til at behandle forhøjet blodtryk.

Hvorfor hoster vi: Rygning

Som det sidste, er det gængst for personer, der ryger tobak eller andet, at have tilbagevendende hoste. Hav i baghovedet, at dette ikke er sundt, heller ikke selvom det sker hver dag. Tal med din læge, hvis du har hostet i længere tid.

Vi bliver også nødt til at nævne, at hoste kan være på grund af psykogene faktorer, såsom angst og nervøsitet.

Tal med din læge, hvis du har nogen spørgsmål vedrørende hoste.

Det kan interessere dig ...
Primær og sekundær hostehovedpine
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Primær og sekundær hostehovedpine

Hostehovedpine er normalt resultatet af et forudgående fysisk problem. De er dog ikke altid alvorlige. Lær mere om dem i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chung, K. F., & Pavord, I. D. (2008). Prevalence, pathogenesis, and causes of chronic cough. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(08)60595-4
  • Dicpinigaitis, P. V., Colice, G. L., Goolsby, M. J., Rogg, G. I., Spector, S. L., & Winther, B. (2009). Acute cough: A diagnostic and therapeutic challenge. Cough. https://doi.org/10.1186/1745-9974-5-11
  • Martin, M. J., & Harrison, T. W. (2015, September 1). Causes of chronic productive cough: An approach to management. Respiratory Medicine. W.B. Saunders Ltd. https://doi.org/10.1016/j.rmed.2015.05.020
  • Holmes, R. L., & Fadden, C. T. (2004, May 1). Evaluation of the Patient with Chronic Cough. American Family Physician.
  • Kwon, N. H., Oh, M. J., Min, T. H., Lee, B. J., & Choi, D. C. (2006). Causes and clinical features of subacute cough. Chest129(5), 1142–1147. https://doi.org/10.1378/chest.129.5.1142

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.