Forskellige typer af rynker

Der er forskellige typer af rynker afhængig af, hvor de dannes. Selvom de som regel minder om hinanden, kan behandlingen variere afhængig af, hvad der skabte dem. Ønsker du at lære mere? Læs denne artikel!
Forskellige typer af rynker

Sidste ændring: 01 februar, 2021

Ingen ønsker rynker. Faktisk opstår ikke alle rynker som følge af aldring. Forskellige faktorer er involveret. På grund af det er det vigtigt at vide, hvad de forskellige typer af rynker er, så man kan implementere den mest effektive behandling.

På trods af de mulige årsager viser rynker sig altid på samme måde på huden og kan være æstetisk utilfredsstillende, især når de opstår tidligt. I denne artikel vil vi klassificere rynker baseret på faktorerne forbundet med deres forekomst.

Læs med for at lære mere!

Hvad er rynker?

Rynker er folder i huden, som udvikler sig ved konstant sammentrækning af ansigtsmuskler. Aldring viser dem endnu mere på grund af de ændringer, som finder sted i hudlagene.

Epidermis bliver tyndere, og elasticiteten og kollagen reduceres, som giver hydrering og fasthed. De dybeste lag af huden (hypodermis) mister sin mængde af fedtvæv, som tiden går.

Kvinde ser sig i spejl

Rynker er de mest åbenlyse tegn på aldring. De kan dog blandt andet opstå på grund af dårlige vaner og eksponering for sollys.

Forskellige typer af rynker

Klinisk kan rynker være dybe eller overfladiske. De sidstnævnte opstår, når huden er udstrukket, hvilket differentierer dem fra de dybere rynker, der ikke bevæger sig, når man prøver at strække huden ud. De ses alle på samme måde, men de varierer i måden, de er opstået på.

Lad os se på de primære typer af rynker nedenstående.

Statiske rynker

Disse opstår, fordi kollagen, væv og elasticitet naturligt mister volumeMan behøver ikke lave et ansigtsudtryk for at kunne se dem, eftersom de allerede er markeret på huden takket være de samme gentagende bevægelser af musklerne i ansigtet.

Dynamiske rynker

Dette er rynker fra ansigtsudtryk. Vi laver disse ved at rynke panden, knibe øjnene sammen og smile. De er derfor forårsaget af aktivitet i musklerne. De har tendens til at opstå fra 30-års alderen, når nogle personer bruger forebyggende behandling ved at påføre botulinumtoksin.

De mest gængse dynamiske rynker er:

 • Smilerynker, som kan ses, når man smiler, eller når ansigtet hviler.
 • De horisontale rynker i panden.
 • De vertikale rynker mellem øjenbrynene.

Tyngdekraftsrynker

Tyngdekraftsrynker dukker op som et resultat af aldringsprocessenDe er som regel synlige omkring 40-års alderen. Aldring manifesterer sig selv i reduceringen af fedtvæv, vaskulær forringelse og knogleatrofi.

De er markeret af adskillige faktorer:

 • Dehydrering bliver forværret.
 • Huden bliver mere ru og tør.
 • Dermis mister farve og udstråling.

Over tid ældes ansigtet endnu mere på grund af den reducerede elastin og kollagen i huden. Rynker fra ansigtsudtryk bliver forstærket, og huden falder på grund af tyngdekraften. Ligeledes gør tab af fedtvæv bestemte knogleområder i ansigtet mere tydelige og forstærker tegnene på aldring.

De mest gængse af disse ses på:

 • Halsen.
 • Siderne af kæben.
 • Foran ørerne.
Hals illustrerer en af de gængse typer af rynker

Tyngdekraftsrynker opstår på grund af aldring af huden. Ofte opstår de fra 40-års alderen.

Blandede rynker

Disse opstår på grund af adskillige faktorer såsom aldring, for meget eksponering for solen, tyngdekraft og bevægelser i ansigtet. Det er rynkerne, som går fra mundvigerne til siderne af næseborene, og også de vertikale rynker foran på halsen.

Søvnrynker

Søvn påvirker også tidlig aldring. De er anderledes end dynamiske rynker i deres form. Disse linjer dukker op vertikalt på halsen, ansigtet og halsudskæringen. Disse opstår typisk fra 30-års alderen, når den naturlige produktion af kollagen, elastin og hyaluronsyre i kroppen reduceres.

Måske du også vil være interesseret i at læse: 5 naturlige midler til at slippe af med rynker på din hals

Richard Glogaus klassificering af de forskellige typer af rynker

Der er et andet system til at differentiere de forskellige typer af rynker. Den er udviklet af eksperten Richard Glogau. Den opdeler rynker i fire kategorier baseret på graden af fotoaldring på huden.

 • TYPE I: Ingen rynker: Det er ofte set hos personer mellem 20 og 30, kendetegnet ved mild fotoaldring, moderate ændringer i pigment, ingen keratose og minimale rynker. Ingen makeup er nødvendig til at dække dem.
 • TYPE II: Udtryksrynker: Disse opstår i alderen mellem 30 og 40. Der er moderat fotoaldring, hvor pletter og keratose er til stede (men ikke synlige). Udtryksrynker opstår især omkring øjnene, når man smiler. Nogle gange har man brug for at dække dem.
 • TYPE III: Hvilerynker: I alderen mellem 50 og 60 viser disse sig med fremskreden fotoaldring, bemærkelsesværdige misfarvninger, udvidede blodkar, synlig keratose og markerede rynker, endda hvis man ikke laver ansigtsudtryk. Makeup dækker dem ikke fuldstændig.
 • TYPE IV: Kun rynker: Hos personer over 60 viser disse sig med alvorlig fotoaldring, gul-grå hudfarve, præcancerøse læsioner og rynker i hele ansigtet. Du kan ikke bære makeup, fordi det revner.

Hvad man bør huske om de forskellige typer af rynker

Ikke alle typer af rynker er på grund af aldring. Nogle dukker op meget tidligere enten ved ubeskyttet eksponering for sollys eller ved ansigtsudtryk. Det er vigtigt at have sunde vaner og følge en skønhedsrutine for at forsinke forekomsten af dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Manríquez JJ, Majerson Gringberg D, Nicklas Diaz C. Wrinkles. BMJ Clin Evid. 2008;2008:1711. Published 2008 Dec 16.
 • Zhang J, Hou W, Feng S, Chen X, Wang H. Classification of facial wrinkles among Chinese women. J Biomed Res. 2017;31(2):108-115. doi:10.7555/JBR.31.20150175
 • Fujimura T, Hotta M. The preliminary study of the relationship between facial movements and wrinkle formation. Skin Res Technol. 2012
 • Small R. Botulinum toxin injection for facial wrinkles. Am Fam Physician. 2014
 • Farage, Miranda A et al. “Characteristics of the Aging Skin.” Advances in wound care vol. 2,1 (2013)
 • https://sfderm.com/glogau-wrinkle-scale/
 • El-Domyati M, Medhat W, Abdel-Wahab HM, Moftah NH, Nasif GA, Hosam W. Forehead wrinkles: a histological and immunohistochemical evaluation. J Cosmet Dermatol. 2014;13(3):188-194. doi:10.1111/jocd.12097
 • Zhang S, Duan E. Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside. Cell Transplant. 2018 May
 • Flament F, Bazin R, Piot B. Influence of gravity upon some facial signs. Int J Cosmet Sci. 2015;37(3):291-297. doi:10.1111/ics.12198

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.