Prøv disse 10 forslag til at bruge citron til rengøring i hjemmet

Her er 10 forslag til, hvordan du kan bruge citron til rengøring i hjemmet. Du vil blive overrasket over, hvor nyttigt det er.
Prøv disse 10 forslag til at bruge citron til rengøring i hjemmet

Sidste ændring: 21 februar, 2023

Citron er en meget værdsat frugt og bruges ofte i forskellige gastronomiske tilberedninger, men man kan også bruge citron til rengøring i hjemmet. Det skyldes, at denne lille syrligt smagende frugt har deodoriserende og antibakterielle egenskaber, der gør den til det naturlige rengøringsmiddel par excellence.

Hvis du vil vide mere, så læs videre, for vi vil give dig nogle utrolige forslag, så du kan bruge citron til rengøring i hjemmet. Det er ret billigt, så det er værd at vide, hvordan du kan drage fordel af det. Læs med!

Hvordan man bruger citron til rengøring: 10 gode forslag

At fjerne fedt, få visse ting til at skinne og efterlade en lækker duft. Det er, hvad mødre og bedstemødre siger om fordelene ved citron til rengøring. Tja, sandheden er, at de har helt ret: Det virker til alt dette og mere til!

Før vi fortsætter med forslagene til, hvordan du kan bruge citron til rengøring af dit hjem, skal det bemærkes, at dets effektivitet som antibakterielt middel er blevet bevist ved forskellige lejligheder.

F.eks. fremgår det af en undersøgelse (på spansk) fra den panamerikanske sundhedsorganisation PAHO, at citronsaft er et naturligt biocid, der er nyttigt til desinfektion af drikkevand.

Det er dog også præciseret i en universitetsafhandling, at denne metode kun er effektiv til at fjerne E. coli, men udelukker andre colibakterier. Man gør altså ikke vand drikkeligt med citron, men vi har data, der siger, at denne frugt kan beskytte vores sundhed mod nogle andre typer infektioner.

1. Citron til rengøring og fjernelse af fedt fra køkkenet

Citronsaft i en lille skål

Citron er i stand til at hæmme væksten af E. coli.

Det er almindeligt, at fliser er fyldt med fedt, især dem, der er tættest på komfuret. Det skyldes, at fedtpartikler spredes og klæber til væggene, mens maden tilberedes. For at løse dette ubehagelige problem kan du lave et fedtrensemiddel på en enkel og meget naturlig måde.

Du skal blot følge disse trin:

 1. Tag en mellemstor eller stor sprayflaske, og fyld den halvt op med citronskaller.
 2. Dæk citronen med klar eddike, og lad de to produkter blande sig i et par uger.
 3. Brug en si til at adskille væsken fra skallerne, og så er du færdig. Du vil se, hvor nemt det er at slippe af med fastsiddende fedt i dit flotte køkken.

2. Deodorisér dit køleskab med citroner

Der er mange grunde til, at dit køleskab lugter dårligt. Du har ladet noget stå derinde for længe, eller du har ikke lige tid til at gøre rent så meget, som du gerne vil. Under alle omstændigheder kan du løse problemet med lidt citronsaft.

Gør følgende:

 1. Pres et par citroner, indtil du får en fuld skål med saft.
 2. Du kan placere den på den nederste hylde i køleskabet, så den kan udføre sin magi.

Det er også muligt at gennemvæde en vatrondel med saften og lægge den inde i køleskabet. En anden mulighed er at halvere en citron og lade den kødfulde side ligge opad i en skål.

Uanset hvilken mulighed du vælger, bør du lade det virke i et par uger. Skift citronen ud, og du vil bemærke, hvordan den dårlige lugt vil være væk.

Det skal selvfølgelig siges, at det virker bedre, hvis du forinden har rengjort hele dit køleskab. Med citron vil det holde sig længere.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også gerne vil læse: Sådan kan du rengøre vasken og forhindre lugt: Fra vandhanen til vandlåsen

3. Fjern pletter og lugte fra dit skærebræt

Skærebrætter af træ har en tendens til at ophobe pletter og forskellige lugte, et produkt af alt det, du hakker der. Med tiden bliver disse pletter og lugte sværere at fjerne. Men med citron kan du gøre det.

Du kan gøre det sådan her:

 1. Drys groft salt på brættet og især på de mere tydelige pletter.
 2. Skær en citron i halve og gnid den på brættet i to minutter.
 3. Skyl af, og du vil mærke en stor ændring i overfladen. Tør, og så er du færdig.
 4. Hvis du har en bordplade af træ, kan du følge samme trick.

4. Citron til rengøring af ovnen eller mikrobølgeovnen

Ovnen og mikrobølgeovnen er to apparater, der ophober en masse fedt indeni, og det er ikke altid let at fjerne det. Til det formål findes der en række produkter, der fungerer godt, men som kan være noget aggressive med den type belægning, de har.

Hvis du ikke vil risikere at beskadige dem, så brug citron til at løse problemet. Her er, hvad du skal gøre:

 1. Pres saften ud af to citroner, og kom den i et ovnfast fad. Lad også resten af citronen blive liggende.
 2. Fyld den 1/3 med vand, og sæt den ind i ovnen ved 65 grader i 30 minutter, eller indtil vandet når kogepunktet.
 3. Sluk, lad ovnen køle af, og brug en skuresvamp til at rense indersiden.

5. Fjern ophobet snavs fra rivejernet

Rivejern er meget nyttige, men de har en tendens til at ophobe en masse snavs i deres små huller, da det ikke altid er let at vaske dem. Hvis du har dette problem, så overvej følgende trin:

 1. Tag dit rivejern og riv citronen på den kødfulde side.
 2. Du får et bedre resultat, hvis du bruger en, som du tidligere har presset.
 3. Når du har revet citronen over hele overfladen, skal du lade saften virke.
 4. Vask rivejernet, og du vil se, hvor rent og mere skinnende det er blevet.

6. Sig farvel til rustpletter

Rustpletter på dine knive eller overflader opstår ved at lade dem være våde eller fugtige. De er ikke så nemme at fjerne og kan sprede sig mere og mere.

Her er, hvad du kan gøre:

 1. Tag et glas, en kop eller en kande med citronsaft.
 2. Det bør være nok til at lægge dine rustne redskaber i blød i ca. 10 minutter.
 3. I løbet af denne tid vil syren i citronen løsne rusten.
 4. Gnid hver genstand og skyl, så du kan se resultaterne.

Du vil måske også gerne læse denne artikel også: Er det dårligt at spise citron med salt?

7. Gør dine vinduer skinnende

Der er intet mere effektivt til at rengøre og gøre dine vinduer skinnende end at bruge et hjemmelavet rengøringsmiddel lavet af citronsaft. Følg nedenstående trin:

 1. I en kop vand skal du tilføje 3 spiseskefulde citronsaft.
 2. Kom denne blanding i en sprayflaske for at fordele den bedre.
 3. Brug et stykke avispapir eller mikrofiber til at tørre vinduet. Du vil få en naturligt, ridsefrit, rent og skinnende resultat!
Vinduer er et eksempel på at bruge citron til rengøring

Det er meget effektivt at bruge citron til vinduespudsning i hjemmet.

8. Salt og citron til rengøring af toilettet

Kalk og daglig brug af toilettet danner irriterende ringe af snavs nede i toilettet. Det får det til at miste sin glans.

For at fjerne denne type skidt kan du følge disse trin:

 1. Tag nogle handsker på for at passe på dine hænder.
 2. Drys salt på en halv citron eller en stor citronskive.
 3. Skrub den indvendigt i toilettet, og det er det.
 4. For ekstra effektivitet kan du tilføje lidt natron.

9. Polér dine træmøbler med citron og olivenolie

Hvis du har nogle flotte træmøbler, så brug en blanding af olivenolie og citronsaft til at polere dem. Hvordan kan du gøre dette? Det vil vi fortælle dig nedenstående:

 1. Bland 2 dl olivenolie og 1 dl citronsaft.
 2. Sørg for at blande nok, og gå i gang med arbejdet. Påfør, som du ville gøre med ethvert andet produkt.

Sørg for kun at bruge dette på træ.

10. Bleg dit tøj med citron

Hvidt tøj begynder at blive gulligt med tiden, fra sved og fra de produkter, du bruger hver dag, f.eks. deodorant. Nå, men den sidste af forslagene til at bruge citron til rengøring i husholdningen er et alternativ til blegemiddel:

 1. Bring en liter vand i kog (eller nok til at lægge tøjet i blød).
 2. Når det når kogepunktet, slukker du for det og tilsætter et par skiver citron eller saft.
 3. Læg tøjet i og lad det ligge der i et stykke tid.
 4. Forøg resultatet ved at tilføje en spiseskefuld natron.
 5. Vask på den traditionelle måde, og det er det hele.
Kvinde med en hvid trøje

Som du kan se af alle disse eksempler, er der mange måder at bruge citron på i din rengøring i hjemmet. Faktisk kan du praktisk talt bruge citron til rengøring på næsten alt for at desinficere, tilføre glans, genoprette en hvid farve og fjerne rust.

Vi opfordrer dig til at give dette naturlige, billige og sikre produkt en chance!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Apelblat, A. (2014). Citric acid. Springer.
 • D’Aquino, Miguel; Teves, Sergio A. El limón como biocida natural para desinfectar las aguas de consumo. Boletín de la Oficina Sanitaria Panamericana (OSP); 117 (4), oct. 1994.
 • Reena, R., Sindhu, R., Balakumaran, P. A., Pandey, A., Awasthi, M. K., & Binod, P. (2022). Insight into citric acid: A versatile organic acid. Fuel327, 125181.
 • Salazar, M.; Rodas, M.; Axpuaca, Y.; Solís, K. Efectividad del método de purificación de agua con limón y luz solar, en contraste con el método de agua clorada. Universidad de San Carlos de Guatemala. 2019.
 • Vandenberghe, L. P. S., Rodrigues, C., De Carvalho, J. C., Medeiros, A. B. P., & Soccol, C. R. (2017). Production and application of citric acid. In Current developments in biotechnology and bioengineering (pp. 557-575). Elsevier.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.