Er det dårligt at spise citron med salt?

Vi vil fortælle dig om de vigtigste risici ved regelmæssigt forbrug af citron med salt. Begge ingredienser er dog sunde i deres rette målestok.
Er det dårligt at spise citron med salt?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Det er ikke tilrådeligt for helbredet at indtage citron med salt dagligt. For det er en kombination, der giver visse kontraindikationer. Det skal dog understreges, at citron som sådan er en frugt, der uden problemer kan indgå i en varieret og afbalanceret kost. Den tilhører citrusgruppen og er i stand til at levere en betydelig mængde vigtige næringsstoffer.

Før vi begynder, må vi påpege, at nogle mennesker indtager citron med salt på daglig basis på grund af de formodede medicinske egenskaber. Det er en kombination, der giver forskellige vitaminer og essentielle mineraler, som er nødvendige for, at kroppens fysiologi kan fungere korrekt.

Desuden er begge ingredienser fugtgivende og antiinflammatoriske. Det ville hjælpe med at forebygge visse sygdomme, hvis de indgår i kosten med gode kriterier.

Farerne ved at indtage citron med salt

At indtage citron med salt vil næppe have nogen kontraindikationer, især når det indtages med det formål at forbedre en viral proces eller for at lette fordøjelsen.

Men hvis kombinationen misbruges, kan der opleves negative virkninger. Der er visse tegn på, at et overdrevent indtag af salt kan ændre blodtryksværdierne hos disponerede personer.

Citron med salt

Regelmæssig indtagelse af citron med salt vil indebære sundhedsrisici.

Det skal dog bemærkes, at ikke alle påvirkes på samme måde. Det vil til dels afhænge af genetiske determinanter og også af tilstedeværelsen af kalium i kosten. Dette mineral har antagonistiske egenskaber i forhold til natrium med hensyn til kontrol af blodtrykket.

Dette fremgår af forskning offentliggjort i Journal of the American Heart Association . Derfor er det altid tilrådeligt at udligne forbruget af begge elementer for at undgå problemer.

Citron er på den anden side en kilde til C-vitamin, et vigtigt mikronæringsstof for immunsystemets korrekte funktion. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Nutrients vil det at dække de nødvendige niveauer af det hjælpe med at forebygge smitsomme sygdomme og lette deres håndtering.

Hvis man indtager for mange citroner hver dag, kan det dog også øge forekomsten af visse nyreproblemer. Især når vi taler om mere end to frugter.

Vi tror også, at du måske vil være interesseret i at læse dette: Citron, olivenolie og æblecidereddike: Et ideelt middel mod nyresten

Hvornår skal man indtage citron med salt?

For at udnytte fordelene ved citron med salt er det ikke nødvendigt at indtage præparatet på et bestemt tidspunkt af dagen. Nogle eksperter anbefaler, at indtagelsen sker først om morgenen på tom mave, men der er ingen dokumentation for dette. Det vigtige er, at dette middel indgår i kosten i rette tid, og at det ikke misbruges.

Der er trods alt andre strategier, der kan gennemføres for at modulere betændelse i det indre miljø og øge immunforsvaret. Regelmæssig fysisk træning vil f.eks. hjælpe meget. Det vil endda gøre en forskel at øge tilstedeværelsen af fed fisk i den almindelige kost og dermed forbedre balancen mellem omega 3 og omega 6 i det indre miljø.

Kvinde presser en citron

Lejlighedsvis indtagelse af citron med salt kan være gavnlig, men altid på en sporadisk og kontrolleret måde.

På samme måde bør det bemærkes, at naturmedicin, der foreslås af traditioner eller folkelig viden, ikke altid er positiv. De er som regel baseret på erfaringer eller overbevisninger. Men der er ikke altid et videnskabeligt grundlag til støtte for deres anvendelse.

Når vi taler om lægeplanter, kan det være farligt, da de nogle gange interagerer med lægemidler på et fysiologisk niveau.

Uanset hvad, er det altid tilrådeligt at få råd fra en ernæringsspecialist, før man inddrager denne form for midler i rutinerne. Han eller hun vil være i stand til at rådgive dig samt foreslå alternativer, der er understøttet af videnskaben.

Der er visse kosttilskud, der har den nødvendige dokumentation, og som er en sikker og pålidelig måde at forbedre kvaliteten af kosten eller opnå en styrkende effekt.

Det kan være dårligt, hvis det indtages i for store mængder

Som du har set, er det at indtage citron med salt på daglig basis måske ikke det mest hensigtsmæssige for nogle menneskers helbred. Når vi taler om personer uden tidligere sygdomme, er de negative virkninger måske ikke signifikante. Men vi bør være mere forsigtige, hvis der er en historie eller episoder med forhøjet blodtryk.

I dette tilfælde ville det være frarådeligt. På samme måde er det ikke tilrådeligt at overskride dosis på to citroner om dagen for ikke at øge risikoen for at få nyresten.

Som det sidste er det nødvendigt at huske på, at havsalt ikke er det samme som det, der findes i ultraforarbejdede fødevarer. Førstnævnte anses for at være af god kvalitet og nødvendigt for sundheden.

Et natriumunderskud vil øge risikoen for forekomsten af type 2-diabetes og forårsage ændringer i kroppens grundlæggende fysiologi. Raffineret salt anvendes imidlertid kun til at fremhæve produkternes smag, og dets ernæringsmæssige kvalitet er meget lavere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Adrogué, H. J., & Madias, N. E. (2014). The impact of sodium and potassium on hypertension risk. Seminars in nephrology34(3), 257–272. https://doi.org/10.1016/j.semnephrol.2014.04.003
  • Filippini, T., Naska, A., Kasdagli, M. I., Torres, D., Lopes, C., Carvalho, C., Moreira, P., Malavolti, M., Orsini, N., Whelton, P. K., & Vinceti, M. (2020). Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association9(12), e015719. https://doi.org/10.1161/JAHA.119.015719
  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.