Sådan kan du rengøre vasken og forhindre lugt: Fra vandhanen til vandlåsen

Ved du, hvordan du nemmest kan rengøre vasken? For at undgå lugt er det vigtigt at rengøre hanerne og vandlåsen, som ophober bakterier.
Sådan kan du rengøre vasken og forhindre lugt: Fra vandhanen til vandlåsen

Sidste ændring: 04 februar, 2023

I dag vil vi vise dig, hvordan du effektivt kan rengøre vasken, fra vandhanen til vandlåsen. Det er to grundlæggende dele, som altid skal være rene for at undgå dårlig lugt. Tiden får dette tilbehør til at ophobe kalk, rust og madrester.

Det ødelægger deres udseende, begrænser deres funktion og gør dit køkken beskidt. Derfor er det en god idé, at du ved, hvordan du skal rengøre vasken generelt, hvortil du kan følge de tips, vi har her.

Det bedste tip til at rengøre vasken: Start med vandhanerne

For at få succes med at rengøre vasken skal du starte med vandhanerne. Dette tilbehør bruges meget ofte, så det er normalt, at de begynder at blive beskidte og fyldes med kalk, som kommer fra det behandlede vand.

På den anden side får den konstante luftfugtighed dem til at ruste, så de mister glans, og det påvirker deres funktion. Derfor skal de have en særlig behandling. Læs med, for vi vil fortælle dig, hvordan du rengør dine vandhaner alt efter deres tilstand.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Rengør du din hunds foderskål tilstrækkeligt?

Rengør og desinficer vaskearmaturer

For at rengøre vaskearmaturer og desinficere dem, skal du bruge neutral sæbe og en blød klud. Det er de produkter, som du skal rengøre den ydre del med.

Hvad angår desinfektion af de indre dele af vandhanerne, skal du fjerne filteret og gitteret for at nedsænke dem i en blanding af en del eddike og tre dele vand. Efter et par minutter skal du tage delene op af blandingen og sætte dem på plads igen. Det er ikke nødvendigt at skylle med vand. Ud over at desinficere og rengøre vil det hjælpe dig med at fjerne kalk.

Eliminer rust som en del af at rengøre vasken

Rust opstår på vaskearmaturer på grund af fugtighed og tidens gang. Denne effekt forringer i høj grad deres funktion og påvirker køkkenets æstetik.

Disse elementer har en levetid, hvorefter de skal udskiftes, men inden du gør det, skal du dog sikre dig, at det er det rigtige tidspunkt. Hvis det ikke er det, kan du med et par enkle tricks sætte en stopper for dette problem:

  • Anskaf særlige kemiske antioxidanter til bekæmpelse af rust på disse dele.
  • Læg et lag salt på overfladen af den rustne vandhane, og tilsæt citronsaft til den. Lad det sidde i nogle timer, og brug derefter en blød børste til at skrubbe. Til sidst skylles med vand.
  • Lav en pasta med to spiseskefulde natron og saften fra en halv citron. Gnid den på de rustede dele med en blød børste.
  • Påfør klar eddike, som desinficerer og fjerner rust og kalk. Dette trick kan dog beskadige dine vandhaner, hvis de er gyldne, så undgå det i så fald.
Natron hældes i afløb i vask

Fjern kalk fra vandhaner

Kalk fremstår som pletter, der påvirker vandhanernes glans, og i ekstreme tilfælde som et tykt lag af gul eller sortlig farve. Det er normalt, at denne calciumkarbonatforbindelse ophobes på denne del, men du behøver ikke at lade den blive der.

Som sagt er den ansvarlig for at nedsætte levetiden og fremme funktionsfejl. For at få din vask ren, er der flere måder, du kan gøre det på:

  • Køb og brug et kemisk antikalkmiddel, som har et øjeblikkeligt resultat, men som forurener vandet.
  • Skær og gnid en citron direkte på kalkpletten, så mange gange som nødvendigt, for at fjerne den. For at forbedre resultatet kan du skrubbe citronsaften med en skuresvamp. Brug dog ikke en svamp, hvis dine vandhaner er gyldne i farven.
  • Bland eddike med varmt vand og gnid med en klud, for det skal være meget tørt, så det ikke oxiderer. Brug en blød børste til at skrubbe leddene, som også er påvirket af kalk.
  • Lav en pasta af bagepulver med varmt vand. Påfør den, lad den virke, og skyl med rigeligt vand.
  • Gnid kalkpletterne med tandpasta. Lad det virke og skyl med vand. Du vil se, hvordan kalken forsvinder.
  • Påfør mel på pletterne og gnid dem med en klud. Det kan synes mærkeligt, men det virker meget godt!

Sådan skal du rengøre vaskearmaturer i rustfrit stål

På grund af deres modstandsdygtighed foretrækker de fleste mennesker armaturer i rustfrit stål. Disse kræver en særlig behandling, når de skal desinficeres. Selv om de er meget gode, er de ikke undtaget for skader forårsaget af kalk og vandpletter, så de kræver konstant rengøring.

Du bør rengøre dette tilbehør med opvaskemiddel eller klar eddike. Sidstnævnte skal altid fortyndes i varmt vand, da den er slibende og i sin rene form kan forårsage mere skade end gavn.

Sig farvel til dårlig lugt i vasken: Vandlåsen skal rengøres

Dårlig lugt forsvinder ikke bare ved at rense overfladen og vandhanerne. Det er nødvendigt at inkludere vandlåsen i rutinen.

I dette rør skal rester af mad og kemiske produkter kasseres. Når de nedbrydes, begynder de at lugte dårligt.

Hvis du har dette problem, og det fortsætter, selv når du har rengjort køkkenet fuldstændig, skal du anvende nogle af de nedenstående tricks.

Brug af afløbsrens er typisk en del af at rengøre vasken

Bland natron, eddike og varmt vand

Når det kommer til effektive og økonomiske resultater, er dette trick til rengøring af vandlåsen kronen på værket. Ikke alene fjerner det lugten, men det desinficerer også indersiden af afløbet.

Du skal blot hælde 2 dl natron direkte ned i sifonen sammen med 4 dl eddike. Du skal lade blandingen virke og derefter hælde det varme vand (meget forsigtigt) ned i hullet.

Jo varmere det er, jo mere effektivt vil det være.

Hvis du ikke har eddike, kan du erstatte det med saften fra en citron. Den reaktion, der finder sted, er kendt som redox og har en lige så god effekt som den ovenstående.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 effektive tricks til at fjerne pletter på tøj

Vær mere aggressiv og brug blegemiddel

Hvis naturprodukter ikke er noget for dig, eller hvis vandlåsen har for mange problemer, så brug en blanding af 1 dl  blegemiddel og 1 dl koldt vand. Hæld det ned i vasken, og lad det virke i 20 minutter. Når denne tid er gået, skal du åbne for vandhanen og lade vandet løbe, så det snavs, der blev tilbageholdt, fjernes.

For at reducere den stærke lugt af blegemiddel kan du nu afslutte rengøringen ved at tilsætte citron- eller appelsinsaft efter eget valg. Denne væske skal hældes i varm for at få den gode lugt til at vare længere.

Ud over at rengøre vasken bør du dagligt passe på den

Det sidste af de tips, vi vil give dig vedrørende rengøring af vasken, har at gøre med forebyggelse af dårlig lugt. For at opnå dette skal du forsøge at undgå at smide madvarer ned i afløbet.

Du skal især være forsigtig med olie, som ofte skylles ned i afløbet, men som forårsager alvorlige skader. Den størkner ved kontakt med koldt vand og danner et lag, der fanger madrester og nedbrydes af sig selv. Desuden påvirker det vandkilder og vandlevende arter, når affaldet først når ud i miljøet.

Det bedste er at samle den gamle olie i en plastik- eller glasbeholder og komme den i skraldespanden. I dag findes der også virksomheder, der beskæftiger sig med indsamling og omdannelse af olien.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.