Fortrydelsespille: Alt du skal vide

Har du hørt om fortrydelsespillen? Lær alt om den i dette indlæg, myter og sandheder.
Fortrydelsespille: Alt du skal vide
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

En fortrydelsespille er blevet meget populær med tiden, selv om det ikke er alle, der kender detaljerne omkring dem.

Hver morgen eller eftermiddag i alle dele af hverden, tager en kvinde en af disse piller. Målet med at tage pillen er at undgå en uønsket graviditet, pga. en fejl der er blevet begået.

Troen fra tusindvis af teenagere og voksne hviler i hænderne på fortrydelsespillen. Det er en præventionsmetode, der er defineret af dem, der har brugt det som “frelseren” Det er sikkert, at mange kvinder får farven tilbage i deres ansigt efter at have fået det og taget den. De er rolige igen og kan fortsætte med deres liv som om, intet er sket.

I de fleste tilfælde er informationen, som kvinder har om fortrydelsespillen er, at det forhindrer uønsket graviditet. Generelt set er det alt hvad de ved, omkring pillens funktioner. Nogle gange bruger de denne pille, så de ikke behøver at være ansvarlige for deres handlinger under samleje. Derfor er det nødvendigt at kende alle funktioner som pillen har, for at sikre at den bliver brugt korrekt.

Fakta omkring en fortrydelsespille

Mand kigger paa kvinde
  • Det er en nødpræventiv metode. Således bør du kun bruge den i situationer, hvor der opstod en overraskelsesulykke. Hvis du har glemt at tage din p-pille eller kondomet gik i stykker, dette er tidspunker hvor du kan tage pillen.
  • Det er ikke en konsistent løsning. Dette kan ikke erstatte andre forebyggende metoder, men bør kun bruges til en enkelt begivenhed. Brug af pillen regelmæssigt kan forårsage andre sundhedsmæssige problemer for en kvinde.
  • Dens effektivitet falder over tid. Hvis du tager pillen inden for 24 timer efter sex, er effektiviteten 95%. Det bliver reduceret til 60% efter 72 timer.
  • Den forhindrer ikke seksuelt overførte sygdomme. Den eneste funktion er at forhindre uønsket graviditet.
  • Tag den efter samleje. Den kan kun bruges efter samleje efter du har indset at der er en graviditetsrisiko. Det er ikke effektivt, hvis du tager det før samleje.
  • Fortsæt med din normale prævention. I resten af måneden efter den næste menstruation, skal kvinden fortsætte med at bruge sin normale præventionsmetode. Denne pille betyder ikke, at du skal stoppe med at bruge dine andre præventionsmidler.

Fortrydelsespillens funktion

Du vil få en flaske med en eller to piller, som du kan tage hver 12. time. Hvad pillen gør er at hæmme befrugtning. Hvis kvinden er i menstruationens første cyklus, hæmmer den ægløsning. Hvis et æg allerede er frigivet, virke det som en barriere, så den ikke når livmoderen og kombineres med sæd.

Kan den føre til abort?

Kvinde der tager pille

I tilfælde af en tidligere graviditet vil fortrydelsespillen ikke medføre abort. Det er fejlagtigt og ukorrekt, at nogle mennesker siger, at det fører til abort. Tilsvarende vil fosteret ikke påvirkes, hvis befrugtning forekommer efter at have taget p-piller. Der er ikke risiko for mangler eller andre udviklingsfejl for barnet. Dette er simpelthen en af de andre falske forestillinger omkring en fortrydelsespille.

Bivirkninger ved en fortrydelsespille

Kvinde med bivirkninger

Bivirkningerne ved fortrydelsespillen er meget lettere, end dem fra tidligere anvendte nødpræventive metoder. Ligesom de andre kan det forårsage kvalme og opkast. Hvis symptomerne er mangfoldige, inden for et par timer, skal du straks konsultere en læge. Du kan få brug for en ny dosis for at sikre graviditetsforebyggelse.

På den anden side anbefales det ikke for kvinder med alvorlig leversygdom. Det anbefales heller ikke, at personer med hjerte-kar-sygdomme eller kræft, ændrer deres hormoner med denne pille. Det er kun få tilfælde, hvor det ikke anbefales at tage en fortrydelsespille som et nødpræventionsmiddel.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) tillader og fremmer denne præventionsmetode. Du kan finde den på hospitaler eller apoteker uden recept eller at se en læge. Husk at regelmæssig brug af dette lægemiddel kan forårsage hjerteskader.

Alle kvinder kunne få brug for det på ethvert tidspunkt i deres liv. Ofre for seksuelt overfald, glemme at tage en p-pille og ikke bruge ordentlig beskyttelse, kan alle føre til at få brug for en fortrydelsespille. Husk efter at have taget en, er det vigtigt at fortsætte med din normale prævention.

Det kan interessere dig ...
Skal jeg stoppe med at bruge prævention?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Skal jeg stoppe med at bruge prævention?

Prævention forebygger seksuelt overførte sygdomme og kontrollerer graviditet. Mange er bange og tror de skal stoppe med at bruge prævention.