6 tegn på at du er offer for psykisk vold

Verbalt misbrug behøver ikke at hænge sammen med et aggressivt sprog, eller en hævet stemme. Nogle bruger udspekulerede metoder til at intimidere os, eller få os til at føle mindreværd.
6 tegn på at du er offer for psykisk vold
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Når vi hører ordet “vold”, tænker vi automatisk på fysisk aggression. Men du kan også være offer for psykisk vold. Selvom den ikke efterlader synlige skader, er den lige så ødelæggende som den fysiske. 

Da det ikke er synligt, kan det være svært at konstatere om man er et offer. Det er derfor du skal være opmærksom på de følgende tegn:

1. Psykisk vold: Du bliver skræmt selvom du ikke bliver råbt af

Kvinde der er ked af det

Vi kan begå den fejltagelse at tro, at verbalt misbrug er lig med råberi, men sådan er det ikke altid. Faktisk gør den verbale eller psykologiske misbruger tit det, at manipulere eller få offeret til at tvivle på sig selv.

Misbrugeren kan endda bruge en venlig eller kærlig stemme. Det er derfor du skal huske, at bare fordi nogen ikke har en aggressiv adfærd betyder det ikke, at de ikke udøver vold. Trusler kan også ligge i luften, sagte eller usagte.

Bekymrer du dig om hvad den anden person kan finde på hvis du ikke gør noget bestemt? Er du bange for kommentarer hele tiden? Overvejer du nøje dine ord og handlinger så du ikke forstyrrer dem?

Anbefalet læsning efter “6 tegn på at du er offer for psykisk vold”:

Lær hvordan du forsvarer dig mod kritik og bliver selvsikker

2. De sammenligner dig, eller giver dig skylden for alt

Vi kan alle lide respekt for vores individualitet, og accepterer os som vi er. Men verbalt misbrug underminerer ofte vores selvtillid gennem sammenligninger og skyld.

Ingen kan lide at få at vide, at en anden er klogere, smukkere eller gør tingene bedre, når det bliver sagt i en tone af bebrejdelse, latterliggørelse eller ondskab. At høre på den slags dagligt er et stort slag mod vores selvværd.

  • Du må forlade den situation i hvilken du oplever det, så snart du indser problemet.
  • Husk at ingen har ret til at få dig til at føle dig mindreværdig, under nogen omstændigheder.
  • Efter sammenligninger kommer skyldfølelsen, og det er normalt for misbruge at få dig til at føle skyldig, selv over de mindste ting.

3. Du føler dig hele tiden intimideret

Kvinde der foeler sig intimideret

Du kan opdage at du bliver verbalt misbrugt, hvis du bliver intimideret når du er i nærheden af en bestemt person.

Signaler kan være små og raffinerede, fra vittigheder og nedsættende kommentarer, til et upassende sprogbrug, som ødelægger dit selvværd.

Det siger sig selv, at intimidering kan udvikle sig til mere bekymrende stadier, og du kan ende med at blive tvunget til noget du ikke vil, eller som du finder nedværdigende.

4. Du føler at de beskylder eller krydsforhører dig hele tiden

De direkte angreb, som stammer fra misbrugerens mangel på selvtillid og selvsikkerhed, er endnu et tegn på psykisk vold. generelt forbindes denne mangel på selvsikkerhed med lavt selvværd, hvilket får dig til at tvivle på hver af dine bevægelser og handlinger.

  • Det kan ske at disse spørgsmål og beskyldninger gradvist stiger, så du skal være på vagt for at opdage når situationen opstår.
  • En almindelig fejl er at begynde at lave forklaringer, for at dæmpe din frygt. Problemet er, at over tiden vil situationen blive værre.

 5. Du oplever negative ændringer i dit humør

Kvinde der sidder i sofaen - offer for psykisk vold

Som mennesker bliver vi påvirket af alt omkring os. Derfor kan det at være offer for verbalt misbrug lede til flere følger, som vi kan genkende hvis vi er opmærksomme.

  • Prøv at være opmærksom på dit humør når du er tæt på andre mennesker. Kan du skelne dem der gør dig glad, fra dem der gør dig trist?

Når du er bevidst om at der er en person som kun forårsager en konstant følelse af ubehag, hvad enten det er tristhed eller uro, så er det på tide at undgå dem.

  • Nogle gange er det svært at indse at nogen har evnen til at påvirke dig, men det er bedst at acceptere det, og skille dig af med personen.
  • Noget af det der er vigtigt at lægge mærke til, er følelser du har som er uventede. For disse mennesker er udspekulerede med deres misbrug.

Hvis der er tale om din partner eller en du elsker, så prøv at være objektiv, så du kan se præcist hvad det er der gør ondt. Baseret på dette skal du beslutte hvad du skal gøre for at rette op på din situation.

læs også denne artikel efter “6 tegn på at du er offer for psykisk vold”:

En smoothie kan styrke din hjerne og forbedre dit humør

6. Du misbruger selv en anden person

Mennesker tager ved lære at den opførsel de ser. I tilfældet med misbrug, bliver mange ofre selv misbrugere.

Eksempelvis vil et barn som voksede op i et hjem hvor forældrene ikke kunne styre deres følelser, ofte blive en verbalt aggressiv voksen, fordi det aldrig lærte hvordan man styrer følelser.

Selvfølgelig findes der måder hvorpå disse kædereaktioner kan stoppes. I sådan et tilfælde er det anbefalingen at finde en specialist der kan hjælpe dig med at bearbejde det misbrug du har været udsat for, og give dig råd til hvordan man skaber sunde relationer.

Gør noget ved psykisk vold

At forstå og indse at du er offer for psykisk vold er ikke en nem ting. Men husk på, at dit velbefindende afhænger af den opmærksomhed du giver den situation du er i.

Før du tænker på hvordan folk omkring dig reagerer, eller andre ting, så husk at dit fokus skal være på dig selv.

Det kan interessere dig ...
Bliver du i et forhold grundet skyld, frygt eller medlidenhed?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Bliver du i et forhold grundet skyld, frygt eller medlidenhed?

Bliver du i et forhold med nogen grundet medlidenhed, skyld eller frygt, er det nu tid til at spørge dig selv, hvorfor du involverer dig selv i alt...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Evans P. Abuso verbal. La Violencia Negada.  Ediciones B Argentina S.A. (2000)

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.