Frigørelse er en form for personlig integritet

Det kan siges, at frigørelse består af ikke at behøve noget. Vi siger ikke, at vi ikke mangler noget, bare at vi ikke er besat, og er tilfredse med det, vi allerede har.
Frigørelse er en form for personlig integritet

Sidste ændring: 04 december, 2018

Ordet “frigørelse” bruges i øjeblikket meget i bøger og artikler om selvhjælp, personlig vækst, og åndelighed.

Noget der sker meget ofte er, at vi har en tendens til at forveksle visse termer og betegnelser. Frigørelse betyder ikke “ikke at have noget” eller skabe følelsesmæssige relationer, hvor vi nøje undgår følelsesmæssig tilknytning, der bringer os sikkerhed og trivsel.

Frigørelse er noget mere intimt. Samtidig er det vigtigt for vores psykologiske og følelsesmæssige balance. Frigørelse betyder at forsøge at undgå de ting og folk, der besidder os.

Vi skal være i stand til at give os selv frit til andre for at skabe mere harmoniske og respektfulde relationer. Disse relationer skal være uden afhængigheder, repressalier, eller tilbagevendende ord såsom “uden dig er jeg intet.”

Vi inviterer dig til at reflektere over dette.

Fastgørelse og frigørelse

Udtrykket “frigørelse” har sine rødder i buddhismen. Men inden for psykologi og pædagogik, har vi for eksempel vækst med fastgørelse og en sund befæstelse.

Der er to forskellige begreber, der er nødvendige at forstå, så vi kan drage fordel af dem. Vi kan bruge disse begreber til at opbygge relationer, der er fyldigere, hvor vi giver respekt og på samme tid er respekteret.

Kvinde med sommerfugle mellem haenderne

Sund Fastgørelse

For buddhismen er en af de vigtigste betegnelser for lidelse fastgørelse. Men konnotationen her er ikke den samme som fastgørelse på personlig vækst området eller indenfor følelsesmæssige forhold.

Lad os tage et kig på dette i nærmere detaljer.

Mennesker, når de er født, har brug for deres medmennesker til at leve og lære om verden.

 • Vækst med sund fastgørelse er, hvor forældrene plejer barnets behov. Det er, hvor barnet får lov til at bo tæt på for at føle sig sikker, og hvor kærtegn og kram og et bånd næret af kærlighed er nøglen til udviklingen af dette barn.
 • Følelsesmæssige relationer baseret på en moden fastgørelse er dem, hvor to mennesker frit giver sig selv til den anden for at opbygge et respektfuldt og lykkeligt forhold.
 • De mennesker, vi har brug for at knytte bånd med er dem, som vi elsker, dem hvor vi kan udvikle en slags fastgørelse, hvor vi føler os trygge. Disse mennesker er dem, som føler vi os tæt på, og dem vi elsker og er elsket af.

I det øjeblik, at afhængighed, afpresning, og behovet for kontrol opstår, er dette forhold ikke længere sundt. Det bliver til noget giftigt.

Frigørelse er en form for personlig integritet

Nu vil vi gå dybere ind i, hvad frigørelse er for at afklare nogle vigtige aspekter. Dette udtryk betyder ikke helt, at vi opgiver alt, hvad vi har. At komme af med absolut alt er ikke ensbetydende med lykke.

Manglen af væsentlige ting er en stor betegnelse på usikkerhed, frygt og sorg. Nuvel, for mange er afhængigheder fokuspunkter for lidelse. Disse omfatter aktiviteter, der binder os til ting, mennesker og steder.

 • Hvis vi bygger vores liv omkring en person, kan det være dårligt. Når vores lykke afhænger af humør, lune, og holdninger fra en person, “der er noget, der sårer os.”
 • Hvis vi er så knyttet til vores familier, at vi ikke tør bevæge sig ud af huset, “der er noget, der sårer os.”
 • Hvis vi er bundet til vores job af en eller anden grund, “der er noget, der sårer os.” Der er mange grunde. Det kunne være et ønske om at få en bedre stilling på arbejdspladsen, eller tjene flere penge, eller endda bevæge sig op i samfundet.
 • I alle disse tilfælde er der noget, der sårer os. Vi glemmer at være lykkelig.
Sommerfugl

Frigørelse er en form for personlig integritet. Det minder os om, at lykken ikke hører til alle. Også, det fortæller os lykke ligger ikke i at få mere.

Lykke er først født inde i os. Dette lader os efterfølgende føle os fuldendte, frie og modne.

Hvordan vi indfører “frigørelse” i vores dagligdag

 • Accepter usikkerhed. Når du beslutter dig for et mål, læg ikke alle dine håb og al din lykke på resultatet. Lær fra processen og accepter at usikkerhed er fundamental.
 • Fokuser ikke dit velbefindende og lykke på, hvad alle andre gør. Eller endda, hvad de ikke gør. Det er en kilde til lidelse, vi skal lære at styre.
 • Beslut dig for at afhænge af dine egne handlinger. Lær også, hvordan du kan være modtagelig overfor hvad andre gør spontant. Men forvent ikke noget.
 • Hvis du er besat af mennesker skal gøre ting for dig, vil du være ulykkelig.
 • Du må ikke forveksle ønsker med nødvendighed. De er ikke det samme. For eksempel, jeg ønsker at vinde i lotteriet, fordi jeg har brug for at få præmiepenge til at løse alle mine problemer. Det er bare noget, jeg ønsker.
 • Usikre mennesker er dem, der klynger sig mest til dem omkring dem. De værdsætter at have ting, fordi det er sådan de opfylder deres følelsesmæssige behov.
 • Tag hånd om dit selvværd. Fyld dine behov med sikkerhed for at vide, du er et helt menneske. Vid, at du ikke er kun i stand til at være glad, men også kan gøre andre glade.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Almada, S. (2015). El desapego es una manera de querernos. Literatura Random House.
 • Enguita, M. F. (2011). Del desapego al desenganche y de èste al fracaso. Revista de Sociología de la Educación-RASE, 4(3), 255-269.
 • Martínez, C., & Santelices, M. P. (2005). Evaluación del apego en el adulto: una revisión. Psykhe (Santiago), 14(1), 181-191.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.