Frugter, der beskytter og styrker bugspytkirtlen

Vidste du, at der er flere frugter, der kan pleje og styrke din bugspytkirtel? Vi vil fortælle dig alt om dem i denne artikel!
Frugter, der beskytter og styrker bugspytkirtlen

Sidste ændring: 06 februar, 2022

Hvordan passer du på din bugspytkirtel? Som du ved, er denne kirtel vigtig for at udføre vores fordøjelse og for at producere insulin. En sund og afbalanceret kost er afgørende for at passe på bugspytkirtlen, og det er her, at følgende frugter kan være nyttige, da de styrker bugspytkirtlen.

I denne artikel vil vi se på nogle af de bedste frugter til at passe på din bugspytkirtel. Lær alt om dem her!

Bugspytkirtlens betydning for vores fordøjelse

Kvinde viser bugspytkirtlens placering

Du vil måske finde dette interessant: Ni sunde vaner til at undgå fordøjelsesproblemer

Bugspytkirtlen, som ligger bag maven, er en kirtel, der gør det muligt for os at syntetisere visse væsker, der hjælper os med at fordøje vores mad lettere.

Takket være bugspytkirtlen lagrer og optager vi næringsstoffer bedre. Og så må vi selvfølgelig heller ikke glemme, at vores krop også producerer insulin takket være denne vidunderlige kirtel. Men hvordan passer du på din bugspytkirtel?

Vi lægger normalt ikke engang mærke til bugspytkirtlens eksistens, så længe vi fører en sund livsstil og spiser en kost, der er afbalanceret nok til, at vores krop kan udføre sine funktioner normalt. Men hvad sker der, når vores fordøjelse er tung, vi føler os oppustede eller har en stikkende smerte i dette område?

Det betyder, at der er noget galt, og som du ved, er sygdomme relateret til bugspytkirtlen ofte komplekse og bekymrende. Derfor er det nødvendigt at passe på os selv og opretholde ordentlige vaner.

Grundlæggende retningslinjer for at passe på din bugspytkirtel

  • Undgå så vidt muligt at spise rødt kød, pølser, saltet kød og færdigretter.
  • Undgå – eller begræns i det mindste – dit forbrug af animalske fedtstoffer som f.eks. mælk. Husk på den anden side, at fedt fra fisk er sundt.
  • Undgå alkohol og tobak.
  • Undgå raffineret mel og raffineret sukker, da de begrænser bugspytkirtlens korrekte funktion.
  • Undgå at spise for meget i samme måltid, dvs. f.eks. at “spise en stor middag”. Det er altid bedre at spise små mængder fordelt over flere gange i løbet af dagen i stedet for meget på én gang.
  • På den anden side skal du heller ikke springe måltider over, især ikke morgenmaden.
  • Prøv at undgå at misbruge medicin, f.eks. smertestillende midler. Leveren, nyrerne og bugspytkirtlen forarbejder dem ikke godt, da de er kemikalier.
  • Dyrk motion, nyd dit liv, og håndtér stress og angst ordentligt.

I mellemtiden bør disse frugter alle være en del af en sund kost, da de styrker bugspytkirtlen.

Frugter, der styrker bugspytkirtlen

1. Bagte æbler med kanel

Æbler med kanel styrker bugspytkirtlen

En anbefaling til at passe på din bugspytkirtel er at spise kogt eller bagt frugt. Dette er en måde at reducere sukkerstofferne i frugten på, så de fordøjes bedre af dette organ.

Så hvis du normalt lider af fordøjelsesproblemer relateret til bugspytkirtlen, er det en god idé at nyde et bagt æble med kanel. Denne frugt er en stor skat af vitaminer, som kombineret med kanel giver os gode fordøjelsesmæssige, antiinflammatoriske og regenererende egenskaber.

Tøv ikke med at nyde denne lækre og meget sunde dessert som en fast del af din kost!

2. Kogte pærer med kanel

Pærer styrker bugspytkirtlen

Har du nogensinde prøvet kogte pærer med kanel?

De er lækre, og kogning af dem reducerer også deres sukkerindeks og tolereres meget bedre af vores bugspytkirtel.

Pæren er ligesom æblet en medicinsk frugt, der regulerer vores kropsfunktioner og beskytter vores fordøjelse og vores hjerte-kar-sundhed. Og hvis du tilføjer en knivspids kanel, kan du forbedre dens egenskaber endnu mere (men det er selvfølgelig altid vigtigt at bruge det med omtanke, så dine pærer ikke drukner i det!).

3. Ananas og papaya styrker bugspytkirtlen

Frisk papaya skåret i skiver

Du vil måske finde denne artikel interessant: 5 fantastiske fordele ved at spise ananas

Hvad med en lækker salat lavet af ananas og papaya til dessert?

At både ananas og papaya er gode for vores levers sundhed skyldes, at de er meget rige på antioxidanter. Desuden er de også lige den rette frugt til at støtte vores bugspytkirtels sundhed. De styrker, helbreder og afgifter den.

De skal dog ikke være overmodne, for så indeholder de for meget sukker. De skal også altid være naturlige, så brug f.eks. ikke købt juice fra butikkerne. Det skyldes, at de mister deres oprindelige vitaminer, og det er netop det, vi har brug for til vores bugspytkirtel.

4. Figner styrker bugspytkirtlen

Friske figner

Vidste du, at figner indeholder nogle vidunderlige enzymer til gavn for vores bugspytkirtels sundhed?

Faktisk kan figner også være en sund del af din almindelige kost. En måde at drage fordel af deres egenskaber på er også at indtage dem i tørret form. De bevarer stadig fremragende egenskaber på denne måde, og du kan f.eks. spise dem om morgenen.

På den måde får du også et fremragende middel mod forstoppelse. Figner er lækre, og når de kombineres med f.eks. nogle nødder, udgør de en morgenmad eller snack, der er rig på omega-3, antioxidanter og mineraler.

Afsluttende bemærkninger

Afslutningsvis, når det gælder om at passe på din bugspytkirtel, er det bedst at bage eller koge frugter med et stort indhold af sukker.

Men samtidig er det vigtigt, at vi forsyner bugspytkirtlen med C-vitamin og antioxidanter, så friske frugter som papaya og ananas er uundværlige. Desuden er de nok de mest fordøjelsesfremmende frugter, der findes!

Figner er i mellemtiden velegnede på grund af deres beskyttende enzymer. Husk dog, at det er vigtigt at spise frugt dagligt for din generelle sundhed og ikke kun for dette organs sundhed. Glem ikke at spise en generelt sund kost, undgå fedtholdige fødevarer og få altid nok motion.

Det kan interessere dig ...
Transplantation af bugspytkirtlen: Hvorfor udføres det, og hvilke risici er der?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Transplantation af bugspytkirtlen: Hvorfor udføres det, og hvilke risici er der?

En transplantation af bugspytkirtlen er ligesom alle organtransplantationer en teknik, der erstatter et beskadiget organ med et sundt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kalt W, Cassidy A, Howard LR, Krikorian R, Stull AJ, Tremblay F, Zamora-Ros R. Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):224-236.
  • Weisbeck A, Jansen RJ. Nutrients and the Pancreas: An Epigenetic Perspective. Nutrients. 2017 Mar 15;9(3):283.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.