Anvendelse og medicinske egenskaber ved kanel

Kanelplanten er blevet brugt siden gamle dage på grund af dens utallige sundhedsmæssige effekter. I denne artikel kan du opdage de mange fantastiske anvendelsesmuligheder og medicinske egenskaber ved kanel!
Anvendelse og medicinske egenskaber ved kanel

Sidste ændring: 13 april, 2021

I denne artikel vil vi dele en lang række egenskaber ved kanel til sygdomme forbundet med luftvejene, fordøjelsen og reproduktionssystemet. Læs med for at lære mere!

Kanel er en aromatisk plante, hvis anvendelse daterer tilbage til gamle dage. I lang tid brugte folk kanel til medicinske formål. Det var først senere, at man opdagede dets værdi i retter og desserter.

Kanel bliver meget hyppigt brugt i desserter samt i chokolade og kaffe på grund af dets intense aroma. Den mest velkendte variant er cassia cinnamon, som også er den, der indeholder flest helbredende egenskaber.

Karaktertræk og historien bag kanel

Cassia cinnamon er et flerårigt træ, der kan blive op til 15 meter højt. Det har grene med dobbelt bark, der er meget aromatisk. Dets naturlige levested er den sydlige del af Indien og Sri Lanka, men det vokser i dag i andre varme klimaer også.

Kanel kommer fra indersiden af barken og tilbyder en stor mængde calcium, kalium, A-vitamin, kulhydrater, fiber, C-vitamin, jern, magnesium og fosfor.

Folk har brugt denne aromatiske plante i meget lang tid, i det mindste siden de gamle Ægyptere, som det kan ses på tegninger fra pyramider. Ægypterne importerede det fra Kina i år 2000 Før Kristus, og brugte det på det tidspunkt til at balsamere mumier. Senere brugte de det i Grækenland og Rom til at forbedre fordøjelsen.

Forskning har vist, at sammen med kardemomme og peber var det en af de første krydderier, der blev brugt i området ved Middelhavet. I det 19. århundrede begyndte folk at dyrke det i andre dele af verden, og nutildags er det gængs at inkludere kanel i desserter, kaffe og chokolade.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Kanelmiddel til diabetes

Hvad er de medicinske anvendelsesmuligheder og egenskaber ved kanel?

Kanelstænger bundet sammen

Denne aromatiske plante har mange forskellige anvendelsesmuligheder på grund af dets egenskaber og sundhedsmæssige fordele. Indeni kroppen hjælper det fordøjelsen, luftvejene, blodomløbet og det reproduktive system. Lad os se på, hvordan det sker.

Fordøjelsessystemet

På grund af dets unikke egenskaber kan kanel hjælpe med at forebygge luft i maven, opkast og mavesår, og det stimulerer produktion af spyt og mavesyre. Du kan bruge kanel i tilfælde af:

 • Aerofagi: For at forebygge for meget luft kan man drikke en te bestående af en spiseteskefuld kanel per liter vand.
 • Fordøjelsesproblemer: Indtag en kvart teskefuld stødt kanel før måltider.
 • Sure opstødDrys det over din mad.
 • Mangel på appetit: Drik te med en spiseskefuld kanel per liter vand før måltider.
 • Opkast: Drys en kvart teskefuld stødt kanel over din mad.

Luftvejene

På grund af dets slimløsende, bakteriedræbende og anti-inflammatoriske egenskaber bliver kanel brugt til bronkitis, forkølelse og hoste. Til disse problemer bør man drikke to dråber æterisk kanelolie blandet i et glas varmt vand med en spiseskefuld honning.

Blodomløbet

Kanel har antitrombotiske egenskaber, hvilket hjælper med at reducere risikoen for hjertekarsygdomme.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Anæmi og jernmangel: Er det det samme?

Reproduktionssystemet

I dette tilfælde siges det, at kanel kan hjælpe med at:

 • Lindre menstruationssmerter og regulere ens menstruation. For at gøre det skal man drikke en te lavet med en spiseskefuld kanel per liter vand.
 • Fungere som et kraftigt elskovsmiddel ved at stimulere libido og hjælpe i tilfælde af rejsningsproblemer. Indtag te med en halv spiseskefuld kanel for hver 2,5 dl vand.

Anvendelsesmuligheder uden for kroppen for at drage nytte af de fantastiske egenskaber ved kanel

Kanelte

De forskellige midler, som du kan købe eller lave derhjemme med kanel, kan behandle mange sygdomme relateret til svamp og bakterier. For eksempel:

 • Infektion i skeden: Tro det eller ej, men det hjælper med at neutralisere candida albicans.
 • Svamp på fødder og negle: Lav et fodbad med en te bestående af to spiseskefulde kanel opløst i nogle få liter lunkent vand. Det vil hjælpe med at behandle fodsvamp.
 • Infektioner i luftvejene: For at gøre dette skal du gurgle en te med kanel for at behandle strubebetændelse og faryngitis.
 • Sår i munden: Lav mundskyl med en te bestående af en halv teskefuld kanel per 2,5 dl vand.
 • Dårlig ånde: Lav mundskyl ved at blande flere spiseskefulde kanel i en liter vand.

Andre egenskaber ved kanel

Som det sidste siger traditionel kinesisk medicin, at foruden de medicinske anvendelsesmuligheder, der allerede er nævnt, kan egenskaberne ved kanel også hjælpe med at behandle:

 • Leddegigt.
 • Slidgigt.
 • Smerte forårsaget af forkølelse.
 • Nyreproblemer.
 • Blodomløbet
 • Inflammatoriske sygdomme.
 • Diarré.
 • Luft i maven.
 • Diabetes.
 • Mangel på fordøjelse.

Det er dog altid vigtigt at bemærke, at der stadig er behov for flere videnskabelige studier for at kunne bevise effektiviteten ved disse midler. Det, vi ved, er dog, at det er et meget sundt krydderi at have ved hånden!

Kontraindikationer for kanel

Kanel stimulerer blodomløbet meget, så det anbefales ikke til personer, der har koagulationsproblemer. Gravide kvinder bør også undgå eller begrænse deres indtag af kanel.

Hvis du har nogen spørgsmål, bør du tale med en læge eller apoteker. Selvom kanel er en naturlig urte, kan det have uønskede effekter på kroppen.

Det kan interessere dig ...
6 fordele ved kanel til planter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 fordele ved kanel til planter

Kanel er en fantastisk allieret til havearbejde, når det kommer til at beskytte planter fra skadedyr og plager. Læs mere om kanel til planter her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • HARADA, M., & YANO, S. (1975). Pharmacological studies on Chinese cinnamon. II. Effects of cinnamaldehyde on the cardiovascular and digestive systems. CHEMICAL & PHARMACEUTICAL BULLETIN, 23(5), 941–947. https://doi.org/10.1248/cpb.23.941
 • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, 2014, 642942. https://doi.org/10.1155/2014/642942
 • PASTRANA PELUCHE, Y. I., Acevedo Correa, D., & DURANGO VILLADIEGO, A. M. (2017). EFECTO ANTIMICROBIANO DEL CLAVO Y LA CANELA SOBRE PATÓGENOS. Biotecnoloía En El Sector Agropecuario y Agroindustrial, 15(1), 56. https://doi.org/10.18684/BSAA(15)56-65

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.