Opdag 10 fordele ved figner

Figen er en frugt, der menes at have flere medicinske egenskaber. Kender du nogen af dem? Lær om fordelene ved figner i denne artikel!
Opdag 10 fordele ved figner

Sidste ændring: 26 august, 2022

Figner er en sød frugt, som mange mennesker ofte nyder som en del af en snack eller som en dessert. Mange er dog ikke engang blevet opfordret til at integrere dem i deres kost, fordi de ikke er klar over deres fordele. Her er de forskellige fordele ved figner og andre interessante fakta, så du bliver opmuntret til at spise dem regelmæssigt i din kost.

Gå ikke glip af det!

Næringsværdi

Ifølge eksperter er figen ligesom bananen en frugt, der er rig på kulhydrater. Derfor kan indtagelse af den om morgenen til morgenmaden eller som en snack hjælpe med at få energi til at udføre forskellige opgaver.

Desuden præciserer de, at selv om proteinindholdet ikke er højt (det når ikke op på 1 gram protein pr. 100 gram frugt), har denne frugt alle de essentielle aminosyrer. Desuden bemærker de, at den skiller sig ud ved sit indhold af calcium.

Bortset fra alt det ovenstående skiller figen sig ud fra alle andre frugter ved sit bidrag af fibre, en nødvendig komponent for at opretholde en god fordøjelse og hjertesundhed.

Ifølge en undersøgelse fra universitetet i Cuenca giver en figen på 250 gram ca. 1300 kalorier og næsten 12 gram protein.

Undersøgelsen viser også, at den friske frugt består af 80% vand og 12% sukker. Når de er tørret, varierer disse andele kraftigt til henholdsvis mindre end 20% og mere end 48%. Dens ernæringsmæssige egenskaber forbedres, når den er tørret.

Figen kan af alle disse grunde være en frugt, der kan give flere sundhedsmæssige fordele. Desuden siges det ofte, at den bidrager til vægttab inden for rammerne af en sund kost og en aktiv livsstil.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Passer det, at frugter kan forhindre vægttab?

De sundhedsmæssige fordele ved figner

Figner kan spises rå, tørrede, syltede eller i syltetøj. Som nævnt ovenstående giver de en god mængde calcium og kostfibre. Lad os tage et kig på nogle af deres andre fordele.

1. Figner hjælper med at reducere forhøjet blodtryk

Figner anbefales ofte som supplement til kosten generelt og til de personer, der har til formål at kontrollere et højt blodtryksniveau.

2. Fordele ved figner: De bidrager til vægttab

En af fordelene ved figner er, at de hjælper med at erstatte desserter og søde sager uden større anstrengelser. Dette opnås, fordi de indeholder naturlige sukkerstoffer, der stiller lysten til noget sødt.

De sukkerstoffer, som figner indeholder, glukose, fruktose og sakrose, er ikke tilsat sukker og skader derfor ikke dit helbred, når de indtages med måde.

Denne frugt indeholder også fibre. Denne letter fordøjelsesprocessen og bidrager til vægttab. En akademisk afhandling fra det teknologiske universitet i Chile ICANAP bekræfter, at figner er en mættende fødevare og er sunde inkluderet som dessert. De kan dog ikke anbefales til morgenmad, hvis du ønsker at tabe dig.

3. De hjælper med at øge dit energiniveau

En kvinde løber udenfor

Frugter, der indeholder naturlige sukkerstoffer, hjælper med at øge energiniveauet og forbedre humøret. Figner er en god kilde til naturlige sukkerstoffer.

At spise et par figner hver morgen, enten friske eller tørrede, er en måde at bekæmpe træthed på. De kan give energi til at starte dagen på den bedst mulige måde.

Dr. Francisco Pérez Jiménez, læge og professor ved universitetet i Cordoba og leder af intern medicin på Reina Sofia-hospitalet, har i et interview bekræftet figners egenskaber som en energiforbedrende fødevare.

4. Fordele ved figner: De giver antioxidanter

Ud over at levere en god mængde calcium og fibre giver figner også en god mængde antioxidanter, som hjælper med at forebygge for tidlig aldring og medvirker til at bevare sundheden i alle organer og kropssystemer.

5. De bidrager til at reducere din risiko for at få hjerte-kar-problemer

Ifølge nogle hypoteser indeholder figner omega 3 og 6, som sammen med calcium og kalium bidrager til at bevare sundheden i hjertekarsystemet.

I en akademisk artikel fra Escuela Superior Politécnica del Chimborazo står der, at denne frugt bidrager til at styrke hjertekarsystemet. Der er dog ikke angivet eller beviser på, præcis hvordan det sker, eller hvor effektiv den er.

Figner indeholder også betydelige mængder af opløselige fibre, der let optages i kroppen. Den vigtigste af disse er pektin, som bidrager til at reducere niveauet af dårligt kolesterol (LDL) i blodet.

I en akademisk artikel fra Universitat de les Isllas Ballears står der faktisk, at det høje fiberindhold i figner indirekte bidrager til at reducere kolesterolniveauet.

6. Fordele ved figner: De beskytter mod makuladegeneration

Ifølge nogle forebygger regelmæssig indtagelse af figner – inden for rammerne af en afbalanceret kost – makuladegeneration og andre øjenlidelser.

Derfor anbefaler nogle, at man spiser 2-3 portioner figner om dagen for at reducere og bekæmpe disse problemer, især hos voksne over 60 år.

7. De hjælper med at forebygge diabetes

Kvinde tjekker sit blodsukkerniveau

Figen er faktisk en fødevare, der indeholder naturlige sukkerstoffer. Men folk, der indtager denne fødevare regelmæssigt, har en tendens til at have mere kontrollerede blodsukkerniveauer sammenlignet med de personer, der ikke indtager den.

Generelt reducerer denne frugt sammen med dens blade behovet for insulin. Personer med diabetes bør dog rådføre sig med deres læge, før de inddrager figner i deres kost.

Forskning, der blev præsenteret på National Arid Zone Biotic Resources Research Meeting, understøtter figners egenskaber med hensyn til forebyggelse af diabetes.

8. De virker som et naturligt afføringsfremmende middel

Som med andre frugter fremmer figner en god fordøjelse. Dette skyldes deres fiberindhold og mildt afføringsfremmende virkning. I den forstand er de en meget effektiv fødevare til at forebygge forstoppelse.

En artikel offentliggjort af det farmaceutiske fakultet på Central University of Venezuela bekræfter figners afføringsfremmende egenskab.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Tre opskrifter med sæsonens grøntsager

9. Fordele ved figner: De forebygger anæmi

Der er mange fordele ved figner

Figner er blevet populariseret som gode fødevarer til at forebygge og reducere anæmi. Nogle hævder, at frugtens dybe farve i høj grad skyldes dens høje jernindhold, som er en vigtig komponent i behandlingen af denne sygdom. Der er dog ikke fundet nogen videnskabelig forskning, der understøtter figners virkning på forebyggelse af anæmi.

Personer med anæmi bør følge den diæt, som deres læge har foreskrevet, og undgå at indføre nye fødevarer uden råd fra en fagperson.

10. De hjælper med at reducere inflammation

Som det sidste har figner også antiinflammatoriske egenskaber og hjælper med at reducere smerter i forskellige dele af kroppen. De kan også hjælpe med at behandle mavesår.

En undersøgelse fra universitetet i Messina i Italien anerkender de antiinflammatoriske egenskaber i figner, selv om den ikke nævner deres mulige positive virkninger på mavesår.

Mange mener, at den antiinflammatoriske virkning er meget synlig på huden. De anbefaler, at man anvender friske figner på det berørte område for at reducere hudbetændelse på en enkel og naturlig måde. Der er dog ingen videnskabelige beviser for at bekræfte dette.

Figner: En meget sund frugt

Figner er en lækker frugt, der kan levere forskellige næringsstoffer og kostfibre, hvilket giver flere sundhedsfordele. Derfor kan du jævnligt inkludere et par figner i din kost.

Husk dog, at forbruget af alle fødevarer altid bør ske med måde inden for rammerne af en afbalanceret kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.