Funktionel dyspepsi: Årsager, symptomer og retsmidler

Funktionel dyspepsi kan være akut eller kronisk. Akut gastritis optræder brat og er intens. Imidlertid kan kronisk gastritis vare i årevis, hvis det ikke behandles.
Funktionel dyspepsi: Årsager, symptomer og retsmidler
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Óscar Dorado

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Funktionel dyspepsi er en psykologisk sygdom som er forårsaget af stress eller angst. Hvis din mentale tilstand ikke er stabilt kan det påvirke din gastritis. At bekymre sig for meget, og at have stress eller angst kan øge produktionen af mavesyre og forringe fordøjelsesslimhinden.

Funktionel dyspepsi er en sygdom, der praktisk talt er forårsaget af stress eller angst, som kan påvirke maven og øge maveslimhinden. Det er karakteriseret ved at være en meget almindelig følelsesmæssig lidelse, der rammer mange mennesker og producerer symptomer som halsbrand, kvalme, halsbrand eller mavesmerter.

Funktionel dyspepsi kan være akut eller kronisk. Akut gastritis optræder brat og er intens. Imidlertid kan kronisk gastritis vare i årevis, hvis det ikke behandles.

En mindre almindelig form for sygdommen er erosiv gastritis, som generelt ikke forårsager meget inflammation, men kan forårsage blødning og sår på foringen af maven.

Betændelsen kan skyldes mange faktorer såsom infektion, stress, skader eller forstyrrelser i immunsystemet. Flere undersøgelser har bekræftet, at følelsesmæssig stress og depression kan påvirke udviklingen af gastrointestinale lidelser som funktionel dyspepsi.

Heldigvis kan symptomerne på denne sygdom behandles hjemme med nogle naturlige midler.

Hvad er årsagen til funktionel dyspepsi?

Funktionel dyspepsi kan skyldes en af følgende faktorer:

 • Stress
 • Angst
 • Nervøsitet
 • Overskydende forbrug af alkohol
 • Opkastning
 • Infektioner forårsaget af allergier eller vira
 • Galde opstød
 • Dårlig diæt

Udover disse faktorer fremkommer funktionelle dyspepsier hovedsageligt på grund af en bakterie, der hedder Helicobater pylori, hvilket stiger ved de ovennævnte symptomer. At blive overvældet med din daglige rutine sammen med familieansvar kan også gøre denne tilstand endnu værre.

Denne bakterie befinder sig imellem 60 og 80% af folks maver. Det er normalt asymptomatisk, men det kan beskadige den beskyttende maveslimhinde.

Fortæt med at læse for at finde ud af mere.

Hvad er symptomerne på funktionel dyspepsi?

Symptomer på funktionel dyspepsi kan variere fra individ til individ. Blandt de mest almindelige er:

 • Opkastning
 • Sort afføring
 • En brændende fornemmelse i maven
 • Tab af appetitten
 • Mavesmerter
 • Fordøjelsesbesvær
 • Kvalme
 • Dårlig mave
 • Halsbrand

“God sundhed er ikke noget, vi kan købe. Det kan dog være en yderst værdifuld opsparingskonto.”

-Anne Wilson Schaef-

Behandling for funktionel dyspepsi

For at behandle denne sygdom skal du følge en let og sund kost for at hjælpe med at regulere symptomerne. Det betyder at du blandt andet skal inkludere grøntsager, frugt, kød, fisk, suppe, ris og masser af vand, i dine måltider.

På samme tid er det, at være følelsesmæssigt stabilt, afgørende for behandling af gastritis. Faktum ved at opretholde en mental balance, hjælper kroppen med at komponere sig, og giver dermed kroppen og sindet mulighed for at være i harmoni og fungere godt.

Derfor skal du bland andet lære at styre stress, fordi det kan være ansvarligt for at øge produktionen af mavesyre og nedsætter mavens slimhinde. På den anden side er motion den bedst løsning til at fjerne stress og stimulere produktionen af endorfiner.

Plus, vi anbefaler at begrænse dit forbrug af smertestillende midler. Hvis du lider af episoder med funktionel dyspepsi, og du køber håndkøbsmedicin, kan disse give midlertidig lindring. Du ville dog være bedre at rådføre dig med en specialist, fordi de kan give dig en recept for at reducere de sure sekreter effektivt og beskytte slimhinden.

Læs også: Sådan laver du squats korrekt: 4 anbefalinger

Hvilke retsmidler lindrer denne mentale sygdom?

Det vigtigste du kan gøre hjemme er, at kontrollere din kost og lindre stress.

Husk at mad spiller en central rolle i behandlingen af funktionel dyspepsi. Ikke alene fordi mad forhindrer dårlig mave på kort sigt, men det beskytter også fordøjelsessystemet på langt sigt. Undgå at drikke alkohol, spise forarbejdede fødevarer, syrer, mejeriprodukter og sukkerholdig eller krydret mad.

Vi anbefaler at inkludere fødevarer, der har probiotika, fordi de kan bidrage til at forbedre fordøjelsen og stimulere regelmæssige bevægelser. Disse kosttilskud tilsætter gode bakterier i fordøjelseskanalen, som kan hjælpe med at stoppe spredningen af Helicobater pylori bakterier.

 • Undersøgelser viser også, at drikke grøn te med honning mindst en gang om ugen hjælper betydeligt med at reducere forekomsten af H. pylori i fordøjelseskanalen.
 • Du kan også prøve en skefuld natron (9 g), fordi det kan hjælpe med at stoppe halsbrand, der skyldes funktionel dyspepsi.
 • Aloe vera er også en af de planter, der bruges til at lindre forbrændinger, og bidrager også til at minimere konsekvenserne af funktionel dyspepsi.
 • Æteriske olier såsom pebermynte eller ingefær, kan have en positiv påvirkning i maven.

Læs også: Prøv denne 15 minutters fedtforbrændende rutine

Endelig, glem ikke at stress kan forårsage og forværre funktionel dyspepsi. Derfor er det meget vigtigt at overveje livsstilsændringer, der kan hjælpe med at reducere angstniveauer. Hvis du begynder at motionere, spiser en sund kost og sove godt, vil du med stor sandsynlighed føle dig meget bedre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • 1. Angós R. Gastritis. Med. 2016;
  2. Rugge M, Pennelli G, Pilozzi E, Fassan M, Ingravallo G, Russo VM, et al. Gastritis: The histology report. Dig Liver Dis. 2011;
  3. Sipponen P, Maaroos HI. Chronic gastritis. Scand J Gastroenterol. 2015;
  4. Soriano Izquierdo A, Sans Cuffí M, Elizalde Frez JI, Bessa Caserras X. Gastritis y gastropatías. Med – Programa Form Médica Contin Acreditado. 2000;
  5. Lane EP, Miller S, Lobetti R, Caldwell P, Bertschinger HJ, Burroughs R, et al. Effect of diet on the incidence of and mortality owing to gastritis and renal disease in captive cheetahs (Acinonyx jubatus) in South Africa. Zoo Biol. 2012;
  6. Lobetti R, Picard J, Kriek N, Rogers P. Prevalence of helicobacteriosis and gastritis in semicaptive cheetahs (Acinonyx jubatus). J Zoo Wildl Med. 1999;
  7. Valdivia M. Gastritis y gastropatías. Rev Gastroenterol Perú. 2011;
  8. Fox JG, Correa P, Taylor NS, Lee A, Otto G, Murphy JC, et al. Helicobacter mustelae-associated gastritis in ferrets. An animal model of Helicobacter pylori gastritis in humans. Gastroenterology. 1990;
  9. Fox JG, Otto G, Taylor NS, Rosenblad W, Murphy JC. Helicobacter mustelae-induced gastritis and elevated gastric pH in the ferret (Mustela putorius furo). Infect Immun. 1991;


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.