Farvel til stress: 5 strategier enhver kvinde bør bruge

Vi kombinerer ofte vores professionelle arbejde med de hjemlige pligter. Så når vi både arbejder ude og hjemme, får det os til at føle, at vi har nået vores grænse.
Farvel til stress: 5 strategier enhver kvinde bør bruge

Sidste ændring: 19 marts, 2019

Samfundet kræver nogle gange for meget, men vi har også ret til at sige nej og tage os tid til os selv. At påstå at angst og stress påvirker kvinder anderledes end mænd, er hverken en cliché. Synes du det er på tide at sige farvel til stress? Så læs med.

Kvinder er mere sensitive og modvillige til at indrømme, hvis noget er galt, eller hvis livet til tider kræver mere af os, end vi kan give.

Ifølge The American Psychological Association har kvinder op til 28% større risiko for at lide af stress, angst og endda depression.

Et biologisk mønster, som gør os mere sensitive overfor disse tilstande, gemmer sig ofte bag disse data.

Kvinde på kontor tager sig til hovedet, fordi hun ikke kan overvinde stress

Kvinders rolle i dagens verden lægger en hel del vægt på hendes skuldre.

Vi kombinerer ofte vores professionelle arbejde med de hjemlige pligter. Så når vi både arbejder ude og hjemme, får det os til at føle, at vi har nået vores grænse.

Der er et yderligere aspekt, vi ikke må glemme.

Vi bør alle være opmærksomme på tegnene. Sig farvel til stress med 5 strategier, hvis du er en kvinde.

Sig farvel til stress: Du behøver ikke at bevise noget

Kvinder har ofte et højt stressniveau på grund af deres ansvar. Sexisme findes stadig i vores samfund. Mange kvinder er stadig dagligt tvunget til at bevise, at de kan gøre det samme arbejde og tage det samme ansvar, som deres mandlige kollegaer.

Mange kvinder skal også tage sig af børnene, holde styr på aftaler, være der for familien, udføre de huslige pligter, være social……….

Mange føler, de “skal være alt for alle”.

Det er derfor altid en god idé at huske på og reflektere over følgende aspekter:

  • Der er ingen grund til, død og pine, at bevise at du er lige så god – eller bedre – end dine mandlige kollegaer.
  • Det bedste du kan gøre er at fokusere på de ting, du er god til, som din stilling kræver, og altid gøre dit bedste.

Lad være med at sammenligne dig selv med andre, men find dit eget værd, og du vil få det meget bedre.

2. Sig farvel til stress ved at huske dine prioriteringer

Vi skal skynde os, være perfekte og successfulde. Vi skal være målbevidste, en god mor, datter, kone og bedste ven.

Vi lever i et samfund, som nu fortæller os, hvad vi burde være. Samfundet fortæller os hvad der forventes af os, kun på grund af vores køn.

  • Det vil ikke blive nemt at befri dig selv fra disse sociale lænker, stereotyper og fordomme, som sætter os i bås.
  • På den anden side er det klart, at mange af disse tanker ændres lidt efter lidt. Kvinder får mere magt, rykker op i samfundet og fylder flere offentlige embeder, idet de finder deres stemme og bevæger sig væk fra de gammeldags indstillinger om køn.

Men alt dette sker udenpå…. Hvad gør du indeni, i dit hjem, i dit specifikke miljø?

Kvinde er glad
  • Du bliver nødt til at lære at prioritere dig selv engang imellem, hvis du vil blive bedre til at håndtere stress og angst.
  • Nøglen til mental og psykisk velbefindende ligger i at gøre det, du virkelig ønsker istedet for det, der forventes af dig.
  • Husk at du ikke skal sammenligne dig med andre, fordi dine personlige mål kan være anderledes, end andres. Anderledes, men hverken mindre betydningsfulde eller vigtige!

Læs også: Negativ tankegang? Fokuser på det positive

3. Tid med veninder er en god måde til at bekæmpe stress og angst

Venskab mellem kvinder er ikke kun en del af socialisationen. Det er terapeutisk, sundt og godt for det mentale helbred.

At være sammen med venner regelmæssigt, er en fantastisk måde til at håndtere stress, sætte tingene i perspektiv, slå frygten fra og stoppe de tvangsprægede tanker.

Tøv ikke med at sige ja til en aften ude eller en kop kaffe med gamle venner.

4. Det er ikke et svaghedstegn at sige “jeg kan ikke mere”

I en kvindes verden er ordene “jeg kan ikke”,  “det dur ikke for mig” eller “jeg vil gerne fokusere på mig selv lige nu” noget nær forbudte.

Det er som om, at hvis man bare sagde det højt, ville man skuffe hele verden.

Men husk, at det ikke er et svaghedstegn at indrømme, at du ikke kan klare noget, eller at  du ikke kan klare mere. Evnen til at indrømme at du ikke kan, eller endda at sige det til nogen, viser at du er i stand til at bearbejde dine følelser.

Læs også: Opdag 4 vejrtrækningsteknikker mod stress

5. Træk vejret, det hele skal nok gå

Farvel til stress med vejrtrækningsøvelser

Når du mærker, at du har nået din grænse, når stressen står ud af ørerne og angsten får hjertet til at hamre afsted i brystet, så følg disse enkle retningslinier:


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Foschi, M., Lai, L., & Sigerson, K. (2006). Gender and Double Standards in the Assessment of Job Applicants. Social Psychology Quarterly. https://doi.org/10.2307/2787159

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.