Funktionel muskeltræning: Jason Momoas løsning til at holde sig i form

Vi kan opnå muskelvækst uden maskinerne i fitnesscentret. For at gøre dette skal vi holde os til funktionel muskeltræning som den type, Jason Momoa bruger.
Funktionel muskeltræning: Jason Momoas løsning til at holde sig i form

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Jason Momoa dyrker funktionel muskeltræning, og det er sådan, han får Aquamans krop. Intet andet? Det ser det i høj grad ud til.

Selv om det er rigtigt, at træning med eksterne vægte, der mekanisk stimulerer muskelfibrene, er ideelle til hypertrofi (til større muskler), er calisthenics og funktionel træning ikke langt bagefter. Faktisk er der mange udøvere af disse to discipliner, der kan prale af trænede kernemuskler og voluminøse biceps.

Som det er blevet kutyme blandt berømtheder, der spiller superhelte, består en del af deres opslag på sociale netværk i at vise, hvordan de forbereder sig til rollerne. Det er således, at vi har erfaret, at Jason Momoas træning er baseret på funktionel muskeltræning.

Hvad er funktionel muskeltræning?

Du har måske set et fitnesscenter, der tilbyder “funktionelle hold”. Eller du har måske læst en historie som denne om Jason Momoa, der dyrker funktionel muskeltræning i stedet for traditionel træning med maskiner.

Men hvad er denne modalitet? Som navnet antyder, er det en reguleret og seriel træning, der har til formål at forbedre din fysiske kondition til daglige “funktionaliteter”.

Det betyder, at planen ikke har til formål at opnå æstetiske muskler, men nyttige muskler til hverdagen. Derfor har de foreslåede bevægelser en klar flerledsorientering, som vi vil forklare nedenstående. Og balancen stimuleres også, da den er en væsentlig kvalitet fra vi vågner, til vi går i seng om aftenen.

Nu er det muligt, at du er ved at få bedre fat i det. Jason Momoas funktionelle muskeltræning vil give dig større muskler, men det skulle også gøre dig mere effektiv til at udføre enkle, daglige opgaver som at bøje dig forover, række ud efter en fjern genstand eller bare gå.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Sådan kan du omdanne fedt til muskler

De vigtigste karakteristika ved funktionel træning

Hvis vi skulle opsummere de karakteristika ved “funktionel muskeltræning”, som gør det specielt og anderledes end andre planer og med klar praktisk anvendelse, ville vi sige, at de er følgende:

  • Træn flere muskler på samme tid: Dette er det, vi tidligere har nævnt som flerled. I stedet for kun at træne biceps med én rutine, mobiliserer vi hele det øverste led. Hvorfor? Fordi vi i det virkelige liv for eksempel har brug for skulder- og albueleddet for at nå en høj genstand.
  • Det gør brug af bevægelser, hvor man strækker og sammentrækker muskelr: Hverdagsaktiviteter kræver næsten altid fuld udstrækning af musklerne og fuld afslapning. Det er sådan, vi fungerer næsten hele dagen igennem. Med maskiner kan vi være fristet til kun at udføre en af disse faser, dvs. kun at trække os sammen og vende tilbage “halvvejs” med f.eks. vægtstangen. Funktionel træning prioriterer komplette bevægelser, som indleder, sammentrækker, vedligeholder, udstrækker og vender tilbage til udgangspositionen.
  • Den foreslår unilateralt arbejde: Funktionel muskeltræning forsøger at fremme balancen. Dette er afgørende for det daglige liv. Til dette formål foreslås øvelser, hvor kun den ene side af kroppen belastes med en vis vægt. På denne måde tvinges vi til at kompensere for styrken for at undgå at falde. Dette stimulerer vores orienteringssans i rummet og styrker kernemusklerne på en indirekte måde, da der ligger en stor del af spændingen i de fibre, der støtter vores kropsholdning.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Dødløft: Hvad det er, hvordan man udfører det og dets fordele

Jason Momoas foretrukne øvelser indenfor funktionel muskeltræning

Skuespilleren har delt på sociale netværk, hvilke øvelser der er hans foretrukne. Dermed ikke sagt, at det er de eneste. Men det er interessant at gennemgå disse muligheder, som han har delt, og som kan tjene som en guide for dem, der starter på denne træningsform.

Bulgarian squat

Denne type squat bruger et hævet ben, normalt på en bænk eller noget forhøjet. På den måde udfører det forreste ben op- og nedbevægelsen på en ubalanceret måde.

En kettlebell kan tilføjes til øvelsen for at øge kompleksiteten. Der findes også varianter med stænger til at holde fast i, mens man udfører bevægelsen.

Momoa udfører 6 sæt med 10 gentagelser for hvert ben. Det svarer til 120 bevægelser i alt.

Klatring

Klatring er en disciplin i sig selv. Den findes både i sin indendørs variant på klatrevægge, der er udstyret til det formål, og i sin udendørs version (på klipper).

Jason Momoa er en regelmæssig klatrer. Som sådan er bevægelser med flere led en regel, da hver udstrækning for at nå et greb ofte involverer forskellige muskler.

Klatring kræver til gengæld en stærk kerne. Meget af tiden er det nødvendigt at være i konstant og isotonisk sammentrækning af mavemusklerne for at bringe kroppen tættere på væggen og afbalancere tyngdekraftens modvægt.

Klatring er eksempel på funktionel muskeltræning

Der er flere og flere steder i byerne, der tilbyder passende rum til at udnytte fordelene ved klatring.

Medicinbold i funktionel muskeltræning

Brugen af medicinbold er et funktionelt alternativ til traditionelle vægte. Objektet giver mulighed for mere flerleddynamik med behov for balance og en kraftig træning af kernemusklerne.

Boldene har forskellige vægte og kan bruges til at kaste sig selv, kaste en partner og til at rotere overkroppens akse. Nogle regulerer bevægelserne for at udføre dem langsomt. Andre foretrækker eksplosivitet.

Uanset hvad er det et alsidigt redskab, der passer meget godt ind i funktionelle træningsplaner. Man skal heller ikke undervurdere den præcision, der kræves i hænderne for at holde bolden, hvilket giver ekstra træning af håndled og fingre.

Mand træner med en medicinbold

Medicinbolden er i stigende grad at finde i fitnesscentre. Den er en interessant erstatning for konventionelle vægte.

Udendørs, kontaktsport og yoga til Aquamans fysik

Jason Momoa dyrker funktionel muskeltræning, men han er også fan af udendørs sport. Sammen med klatring nyder han at surfe, når vejret er varmt, og havet er i nærheden.

Boksning er en anden af hans faste aktiviteter. De fysiske fordele for dem, der træner i denne disciplin, er velkendte, for det handler ikke kun om at lindre vrede. Faktisk er skuespilleren udøver af yoga, som enhver ville sætte i modspil til en boksering. Kombinationen giver dog kraft i fibrene samt fleksibilitet.

Har du ikke tid til at replikere alle Aquamans aktiviteter? Start med funktionel træning. Det er træning til hverdagen. Der er intet bedre end at blive mere effektiv til det, vi gør hver dag.

Det kan interessere dig ...
Hvad er Rodrygo Goes’ træningsrutine?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er Rodrygo Goes’ træningsrutine?

Efter at have været en stjerne i Champions League afslører Rodrygo Goes og hans træner de rutiner, der gør ham eksplosiv på banen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Andersen, Vidar, et al. “Muscle activation and strength in squat and Bulgarian squat on stable and unstable surface.” International journal of sports medicine 35.14 (2014): 1196-1202.
  • Giles, Luisa V., Edward C. Rhodes, and Jack E. Taunton. “The physiology of rock climbing.” Sports medicine 36.6 (2006): 529-545.
  • Van den Tillaar, Roland, and Mário C. Marques. “Reliability of seated and standing throwing velocity using differently weighted medicine balls.” The Journal of Strength & Conditioning Research 27.5 (2013): 1234-1238.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.