Er øvelser for kernemusklerne effektive mod lændesmerter?

Øvelser for kernemusklerne er blevet populære som et terapeutisk middel mod lændesmerter. Det er dog et emne, der fortsat giver anledning til kontroverser. Er de virkelig effektive?
Er øvelser for kernemusklerne effektive mod lændesmerter?
Michelle Torres

Skrevet og kontrolleret af fysioterapeut Michelle Torres.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Øvelser for kernemusklerne er blevet populære som en terapeutisk mulighed i tilfælde af lændesmerter. Selv om der er nogle undersøgelser, der støtter deres virkning med hensyn til at lindre denne lidelse, er der stadig ikke noget sikkert bevis for at betragte dem som en førstevalgsmulighed.

Til at starte med bør vi påpege, at i flere europæiske lande vil næsten 50% af voksne over 20 år lide af lændesmerter eller gør det allerede. Det er så almindeligt, at man anslår, at 9 ud af 10 mennesker på verdensplan vil opleve mindst én episode af denne lidelse i løbet af deres liv.

Blandt de mange måder at håndtere den på er en af de mest kendte imidlertid motion. Læger anbefaler ofte fysioterapi og moderat fysisk aktivitet for at hjælpe med at lindre smerterne. Nogle foreslår, at øvelser for kernemusklerne er de mest effektive. Hvor sandt er det? I denne artikel vil vi se på fakta omkring det.

Hvad er kernemusklerne?

Kernemusklerne er en gruppe af muskler, der fungerer som et korset for kroppen. Den henviser til “centrum” eller “kernen” i vores krop. Generelt omfatter dens funktioner følgende:

 • Beskyttelse af vores organer.
 • Deltager i den indsats, vi gør, når vi hoster og nyser.
 • Griber ind ved vandladning og afføring.
 • Deltager i en fødsel.
 • Hjælper til at bevæge rygsøjlen.
Kvinde med trænede mavemuskler

På nuværende tidspunkt er der ikke fuldstændig enighed blandt eksperterne om, hvilke muskler der udgør kernen. De fleste fagfolk er dog enige om, at de omfatter følgende:

 • Mellemgulvet.
 • Mavemusklerne.
 • De skrå mavemuskler.
 • Sædemusklerne.
 • Rygmusklerne.
 • Bækkenbunden.

Nogle mener også, at de også omfatter lændemusklen og nogle muskler i nakken.

Øvelser for kernemusklerne og lændesmerter

Tidligere troede man, at svaghed i kernemusklerne var årsag til ustabilitet i ryggen. Konsekvensen af denne ustabilitet var i teorien lændesmerter. Derfor var den logiske løsning at lave øvelser for kernemusklerne for at løse lændesmerterne.

Ifølge den tidligere opfattelse ville en styrkelse af kernemusklerne altså forbedre stabiliteten i ryggen og dermed mindske lændesmerterne. Men er det sandt?

Flere undersøgelser, hvoraf nogle er samlet i en oversigt i Journal of Exercise Rehabilitation, har testet denne teori og fundet ud af, at det ikke er så enkelt, som det lyder, af følgende årsager:

 • Nogle mennesker med en svag kerne eller en ustabil rygsøjle har ingen smerter i lænden.
 • Nogle mennesker har stadig smerter i lænden, selv om de har styrket deres kerne.
 • Forbedring af mavemuskulaturens funktion er ikke forbundet med et fald i lændesmerter.

Det betyder, at vi ikke kan tilskrive forbedringen af symptomerne til styrkelse af kernemusklerne eller i hvert fald ikke til dette alene. Hvis dette var sandt, ville alle mennesker med lændesmerter få en forbedring med denne type træning, og ligeledes ville alle patienter med en svækkelse i denne muskelgruppe have lændesmerter.

Mand laver øvelser for kernemusklerne

Og hvad med dem, der har lindret lændesmerter med disse øvelser?

For mange eksperter hjælper øvelser for kernemusklerne på rygsmerter, fordi det består af at træne generelt, og ikke fordi området er svagt. Faktisk har denne form for træning vist lignende virkninger som andre sportsaktiviteter mod lændesmerter på lang sigt.

Dette kan skyldes flere faktorer, f.eks:

 • Lændesmerter reduceres naturligt efter et par uger med eller uden fysisk træning.
 • At lave øvelser for kernemusklerne er i sig selv en motionsform, som giver de samme fordele som enhver anden fysisk aktivitet.
 • Når man udfører en hvilken som helst øvelse, er folk mere bevidste om, hvad de gør. Derfor begynder de at undgå bevægelser, der forværrer symptomerne.

Fysisk aktivitet ved lændesmerter

På dette punkt står det klart, at motion kan være en god allieret mod lændesmerter, selv om det ofte ikke virker alene. Især styrketræning af kernen synes ikke at være så effektiv, som nogle beskriver det. På trods af dette betyder det ikke, at det er dårligt at gøre det.

Udøvelse af øvelser for kernemusklerne i en træningsplan har fordele, men de er ikke den eneste mulighed. Faktisk er det bedst at rådføre sig med en fysioterapeut for at vælge de bedste muligheder i forhold til sværhedsgraden af lændesmerterne eller deres oprindelse.

Øvelser for kernemusklerne: Ja eller nej?

De personer, der nyder dem, kan selvfølgelig lave dem! Men myten om, at disse øvelser forbedrer lændesmerter, skal aflives. Dette nærer troen på, at lændesmerter er et problem med svaghed og ustabilitet, selv om vi nu ved, at dette ikke er tilfældet.

Hvad angår den bedste behandling af lændesmerter, er ingen behandling i sig selv den absolutte løsning. Der skal være en kombination af flere tilgange for at sikre en varig forbedring. Som det er nu, kan det omfatte muligheder som f.eks:

Lændesmerter er et komplekst fænomen, som udvikler sig meget forskelligt hos personer med de samme symptomer. Derfor kræver det en personliggjort tilgang.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.