10 gode øvelser, når dit barn skal lære at gå

Det er ikke altid en nem proces for en baby at gå. Det er en kæmpe præstation i udviklingen af barnets motoriske evner.
10 gode øvelser, når dit barn skal lære at gå

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når din baby nærmer sig et år, vil de begynde at give dig tegn til, at de er klar til at lære at gå. Her finder du nogle øvelser, der kan opmuntre din øjesten til at gå.

Omkring 11-12 måneders alderen vil din baby være i stand til at lære at gå. Men det er normalt for et barn at nå denne milepæl, når det er mellem 9 og 15 måneder gammelt. Så du skal ikke være bekymret, hvis din baby fylder et år og stadig ikke kan gå. Dog kan du begynde at opmuntre dit barn til at gå via bestemte aktiviteter.

Evnen til at gå kommer langsomt. Din baby viser dig tegn på, at han eller hun er klar til at begynde at gå.

Det kan være, at barnet bliver ved med at bevæge sig. De kigge måske efter egnede møbler, stole, kasser eller hvad de nu kan få fat på, som kan hjælpe med at holde dem oprejst i længere tid. Når de er klar til at lære det, vil de også sætte pris på, at de større mennesker hjælper dem med at stå op!

En nyt kapitel i barnets læring begynder, når det først begynder at gå. Som forælder kan du blive helt udmattet af det! Det er, fordi du er nødt til at følge med din baby, når han eller hun bevæger sig rundt. Men du bliver også spændt på at dele de nye eventyr sammen med den lille.

Du kan opmuntre din baby til at lære at gå

Disse to børn er ude at gå tur

Du kan starte rejsen mod deres første skridt ved at lege.

Det er ikke altid en nem proces for en baby at lære at gå. Det er en kæmpe præstation i udviklingen af barnets motoriske evner. Før eller siden bliver barnet din følgesvend på gåture.

For at hjælpe dit barn til at lære at gå skal du første hjælpe med at opbygge barnets benmuskler. Øv det dagligt, men lad barnet have det sjovt. Leg er det bedste redskab til at opbygge evnen til at gå. Det forebygger ubehag i musklerne, når barnet begynder at gå.

Her er nogle tips til, hvordan man gør.

Du kunne finde dette interessant: Opdag synsproblemer hos børn

1. Hjælp dem med at lave cykle-bevægelser

Lad som om, de træder i pedaler. Efter et bad eller når der skal skiftes ble, kan du tage fat i benene og bevæge dem, som om de trådte i pedalerne på en cykel. Bøj deres ben, og før dem op mod maven. Stræk dem godt ud!

2. Få dem til at kravle

Læg dit barn på et tæppe på gulvet, og få dets opmærksomhed med legetøj i glade farver. Barnet vil forsøge at kravle, så læg håndfladerne mod dets fodsåler, så de kan bruge dem til at få fremdrift. Langsomt, men sikkert vil barnet begynde at kravle.

3. Mor jer i badet, når dit barn skal lære at gå

Baby pakket ind i håndklæder

Der er masser af muligheder for at træne benene, når man leger i vandet.

Det er muligt, at badeværelset ikke er, som vi kunne ønske os bagefter, men det er en vidunderlig øvelse for din baby at plaske med vand. Sørg for, at det stadig er sjovt, når chancen for at træne barnets ben viser sig. Det er mere end bare øvelse, det er også en rigtig sjov leg!

4. Hjælp dem med at stå op

Prøv at opmuntre barnet til at stå op. Lidt efter lidt vil nysgerrighed og lysten til at gå på opdagelse tvinge barnet til at rejse sig. Hjælp dem med at stå op ved at bruge sengetremmer, eller placér legetøj og ting, som fanger deres opmærksomhed, så barnet får lyst til at stå op.

5. Brug kun én finger til hjælpe barnet med at lære at gå

Når din baby begynder at tage sine første skridt, kan du tilbyde en af dine fingre for at hjælpe med balancen. Lidt efter lidt vil barnet bruge din støtte til at tage skridt og undgå ulykker.

6. Få dem til at holde fast i noget

En anden leg, der hjælper barnet med at lære at gå, er at finde en lille stol, og få dem til at stå ved siden af den. Barnet vil bruge stolen som støtte, så de kan stå oprejst.

7. Lad dem gå barfodet for at lære at gå

En rigtig god og ofte overset øvelse, når det handler om at gå, er at lade barnet have bare tæer rundt omkring i huset. Ved at gøre dette vil barnets balanceevne og fornemmelse af gulvet blive bedre, og det samme vil opfattelsen og forholdet til omgivelserne.

8. Stræk deres ben

Når benene er blevet stærke nok, kan du lege med din baby ved at bruge dine ben til at strække deres. Barnet vil forsøge at stå op. Barnet kan også bruge dit ben til at hjælpe sig op.

9. Lad barnet lære at gå med ting

Ved at bruge ting såsom et gangstativ, indkøbsvogn eller en legetøjs-klapvogn kan du hjælpe dit barn til at gå. Da babyer elsker at skubbe ting, vil de føle sig trygge og have mod på at tage nogle skridt, når de holder i deres nye legetøj.

10. Kom nærmere

Når din baby er klar til at stå oprejst, kan du holde hende/ham i hænderne og hjælpe med at tage de første skridt. Når du føler det sikkert nok, kan du gå lidt væk og opmuntre barnet til at tage de første skridt hen imod dig.

De sidste anbefalinger, når du skal hjælpe dit barn til at lære at gå

Pige med dukke på ryggen

Sørg for, at det sted, hvor barnet lærer at gå, er sikkert og rart.

De kommer til at falde. Når de falder, så prøv ikke at blive for bekymret. Din reaktion vil skræmme dem mere end selve faldet. De vil også lære frygt og rædsel, og et fald kan så få dem til at trække sig væk fra det med at gå.

Af denne grund er det vigtigt, at din barn har et sikkert og trygt miljø, hvor det lærer at gå. Der må ikke være nogen farlige genstande eller ubeskyttede skarpe hjørner. Området skal også være fri for risikofaktorer som stikkontakter eller løse ledninger.

Men hvad hvis din baby ikke begynder at gå? Hvornår skal man tale med lægen? Hvis dit barn ikke har forsøgt at gå, når det er fyldt 18 måneder, skal du kontakte din børnelæge. Lægen kan give dig de bedste råd og udelukke andre større problemer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.