Spiseforstyrrelser hos autistiske børn

Spiseforstyrrelser er relativt gængse hos autistiske børn. Det er vigtigt at håndtere dem tidligt for at undgå eventuel underernæring og komplikationer.
Spiseforstyrrelser hos autistiske børn
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Spiseforstyrrelser hos autistiske børn er gængse. De kan have mange årsager, selvom de generelt er sekundære til de karakteristiske ændringer ved denne lidelse. De har ofte forskellige grader af intensitet.

Hav i baghovedet, at autismespektrumforstyrrelser er en gruppe lidelser i det centrale nervesystem, som påvirker hjernefunktionen. Dets forekomst er som regel i barndommen, og problemer i neural funktion fører til problemer i områder for social interaktion og kommunikationsevner.

Faktorer forbundet med spiseforstyrrelser hos autistiske børn

Spisning er ofte påvirket hos autistiske børn. Dets årsager handler om det følgende:

 • Ændringer i sensorisk opfattelse, hvilket resulterer i hyposensitivitet eller hypersensitivitet over for bestemte teksturer, smage, lugte eller farver.
 • Begrænset interesse.
 • Gentagende adfærd.
 • Mangel på evne til at integrere sensoriske opfattelser fuldstændig.

Autisme kan dermed påvirke et barns kost på forskellige måder. Læs med for at finde ud af, hvad de primære spiseforstyrrelser er hos børn med denne lidelse.

Primære spiseforstyrrelser hos autistiske børn

Dreng ser på salat

Spisning er et af de meste påvirkede aspekter hos børn med autisme, selvom børn generelt er modtagelige for spiseforstyrrelser.

1. Begrænset kost

På grund af det begrænsede udvalg af fødevarer og den kraftige afsky, som nogle af dem kan vække, kan kosten hos børn med autisme være begrænset. De kan afvise bestemte fødevarer, en hel fødevaregruppe, fødevarer med en bestemt farve eller tekstur og så videre.

De har også tendens til at have en præference for en type tilberedning eller anretning. Generelt og uden det er normen, har autistiske børn tendens til at foretrække røde, gule og orange fødevarer, og de afviser som regel grynede og tyktflydende teksturer.

2. Ikke at spise nok

Børn med autisme har problemer med at fokusere på en enkelt opgave i lang tid. Det er derfor svært for dem at blive siddende ved bordet under et helt måltid.

Når det tilføjes til det begrænsede udvalg af fødevarer, som vi nævnte ovenstående, ender deres kost med at være utilstrækkelig, når det kommer til energi og ernæring.

Der kan derudover være problemer med at etablere magtroller og accept af pålagte grænser. Det er dermed børnene, som tager fuld kontrol over deres spisning, eftersom de vælger, hvad de vil spise, hvad de ikke vil spise og i hvilke mængder.

3. Afsky over for mad forårsaget af negativ klassisk betingning

Klassisk betingning er tilstedeværelsen af reaktionen på stimuli, som finder sted som et resultat af en oplevelse. Som et resultat af det er det gængs for autistiske børn at føle afsky over for eller afvise bestemte typer fødevarer, hvis deres tidligere oplevelse med det var negativ.

Negative oplevelser kan være:

 • Ondt i maven, opkast, diarré osv.
 • Ubehag forårsaget af vrede eller besvær med at spise.

Deres negative minde kan derudover overføres til lignende fødevarer, og dette reducerer variationen af fødevarer, som de er villige til at spise.

Kvinde mader lille dreng

En traumatisk oplevelse, når man prøver bestemte fødevarer for første gang, kan føre til permanent at afvise dem.

4. Problemer relateret til medicin

Nogle af de lægemidler, der anvendes til at behandle autismespektrumforstyrrelser, har en indvirkning på børns kost. De kan forårsage en reducering eller øgning i deres appetit og kan forebygge optagelsen af nogle vitaminer og mineraler.

Det er derfor, det er vigtigt at kende til bivirkningerne af behandlingerne og diskutere dem med de professionelle, som arbejder med det autistiske barn.

5. Hyppigt ubehag i maven

Autistiske børn har ofte nogle symptomer relateret til fordøjelsessystemet og fødevarer. Disse inkluderer:

 • Smerte i maven.
 • Halsbrand.
 • Kronisk diarré eller forstoppelse.
 • Sure opstød.
 • Luft i maven.
 • Opkast.

I ethvert tilfælde bør man indse, at forekomsten af disse symptomer ikke er forårsaget af autisme, men af spiseforstyrrelserne, som kommer fra det.

Begrænset indtag af nogle frugter og grøntsager kan føre til en kost, som er fattig på fiber. Barnet har dermed større sandsynlighed for at udvikle problemer med forstoppelse. De vil også ende med problemer med at tygge og et underskud af visse næringsstoffer, som fører til dårlig fordøjelse og luft i maven.

Du skal dog være ekstra opmærksom på hyppigheden og intensiteten af disse symptomer. Du bør evaluere den mulige forekomst af en allergi eller fødevareintolerance, for disse er meget gængse i barndommen.

Barn tager sig til mave grundet smerte forårsaget af spiseforstyrrelser hos autistiske børn

Fordøjelsesproblemer er gængse hos børn med autisme og kan føre til spiseforstyrrelser.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Overaktiv blære hos børn: Årsager og behandling

Indgriben ved spiseforstyrrelser hos autistiske børn

Du skal handle med det samme, når du står over for en spiseforstyrrelse hos et barn, især hvis de har autisme. Måske anser du det ikke som en prioritet, men mangel på næring i barndommen fører ofte til underernæring.

Det er et problem for et barns korrekte udvikling og vækst. En meta-analyse af videnskabelige studier fandt ud af, at kosten hos autistiske børn indeholder mindre protein og calcium end dem hos “normale” børn.

Man skal dermed håndtere problemer forbundet med spisning, som et barn kan have, for at finde den passende løsning for dem. Specialister understreger derudover behovet for en kost tilpasset til hvert barn (tilpasset til deres præferencer) og for at bevare kontrol over deres ernæringsmæssige status.

Kun på den måde kan de forbedre deres kostvaner og forebygge eventuelle fremtidige problemer relateret til dårlig kost.

Spiseforstyrrelser hos børn med autisme kræver opmærksomhed

Som det sidste er det essentielt at håndtere spiseforstyrrelser hos autistiske børn tidligt for at kunne undgå komplikationer under deres udvikling. Enhver spiseforstyrrelse er dermed grund til at tale med en børnelæge, ernæringsekspert eller andre sundhedsfagfolk.

Tak, fordi du læste med.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ansel K. Autism Spectrum Disorders and Diet. Abril 2019. American Academy of Nutrition and Dietetics.
 • Baratas M. et al. Guía de Intervención ante los trastornos de alimentación en niños y niñas con trastorno del espectro del autismo (TEA). Federación Autismo Madrid.
 • Kawicka A, Regulska-Illow B. How Nutritional Status, Diet and Dietary Supplements Can Affect Autism. A Review. Rocz Panstw Zakl Hig. 2013;64(1):1‐12
 • Sharma S.R, et al. Autism Spectrum Disorder: Classification, diagnosis and therapy. Pharmacology and Therapeutics. Octubre 2018. 190;91-104.
 • Sharp W, et al. Feeding Problems and Nutrient Intake in Children with Autism Spectrum Disorders: A Meta-analysis and Comprehensive Review of the Literature. Journal of Autism and Development Disorders. 2012. 43;2159-2173.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.