Tre sunde slankekure, som ikke sætter dit helbred i fare

2. januar 2020
Selvom nogle kure fremmer vægttab uden at påvirke helbredet, er det bedst at tale med en ernæringsekspert om hvert enkelt tilfælde. På den måde er det muligt at få en kost, der er tilpasset hver enkelt persons behov. Læs med for at opdage tre sunde slankekure!

De mest populære slankekure er ikke holdbare i det lange løb eller er direkte skadelige for helbredet. Af den grund har vi besluttet at dele tre sunde slankekure, hvis holdbarhed er garanteret.

Læs om dem i denne artikel!

Sunde slankekure, som ikke sætter dit helbred i fare

Ordentlig ernæring er livsnødvendigt for at opnå en sund og balanceret vægt. Med hensyn til dette er det bedst at følge kure, som sikrer, at man får fødevarer fra alle fødevaregrupper. Ifølge opdagelser fra et studie udgivet i Journal of Research in Medical Sciences, er det passende at mindske sit indtag af kalorier.

I et hvert tilfælde varierer hver persons næringsmæssige og energimæssige behov i forhold til alder, livsstil og helbredsmæssige tilstand. Selvom vi nedenfor vil del nogle sunde slankekure, som ikke sætter ens helbred i fare, er det derfor altid bedst at tale med en ernæringsekspert for at hjælpe med at vælge en kost, som passer til ens behov.

Du bør helt sikkert læse denne artikel: Fat Binder: Tab dig effektivt med kosttilskud

1. Keto er et eksempel på sunde slankekure

Selvom denne kur var kontroversiel i fortiden, bliver den nu anset som en af de bedste slankekure. Den erklæring er opbakket af forskning udgivet i International Journal of Environmental Research and Public Health.

Dets mekanisme er simpel: Skær så mange kulhydrater som muligt fraDet er en type kur, som ikke begrænser mængder, kun en bestemt fødevaregruppe. Det faktum, at det ikke tvinger folk til at begrænse mængder, forbedrer sandsynligheden for, at det holder.

Denne kur er svær at indføre de første uger, eftersom du kan lide en smule af tilbagefald syndrom, når du stopper med at indtage sukker. Når denne effekt forsvinder, og hvis kuren er planlagt ordentligt, er det dog relativt nemt at følge den.

Det er sikkert for dit helbred i det lange løb, så længe du ikke overskrider den anbefalede daglige mængde af protein: 0,8g/kg kropsvægt. Nogle tilpasninger kan gøre det nemmere at følge, såsom kun at begrænse kulhydrater efter et bestemt tidspunkt på dagen.

Mand med bøf foran sig

Keto-kuren stiler efter at mindske intaget af kulhydrater til et minimum. Det er derfor en af de mest anerkendte slankekure nu til dags.

2. Intermitterende faste

Dette består af at skifte mellem lange perioder med faste (mindst 16 timer) med andre, hvor man gerne må spise. Ifølge en anmeldelse udgivet i Annual Review of Nutrition, forbedrer det helbredet i det lange løb, eftersom det fremmer vægttab og forbedrer stofskiftet.

Det har en meget høj sandsynlighed for at vare ved på grund af det hormonelle system, som regulerer “sult-hormonet” (ghrelin) kort efter at være vågnet. En nyttig strategi er at drikke kaffe eller te på tom mave for at føle sig mæt og gøre den fastende periode mere udholdelig.

Intermitterende faste kan blive kombineret med keto eller begrænsning af kulhydrater efter et bestemt tidspunkt på dagen for at maksimere resultaterne.

Selvom der er forskellige protokoller, er den mindst begrænsende og den, der fungerer bedst, 16:8, hvor man springer morgenmaden eller aftensmaden over. Mere aggressive udgaver er en hel dag med faste hver anden eller tredje dag.

Læs også: 7 ketogen diæt venlige fødevarer til vægttab

3. Slankekur fra Atlanterhavet

Denne kost er en version af Middelhavets kost. Den lægger vægt på indtag af fisk frem for kød, ifølge et studie udgivet i BMC Public Health. Den anser dog ikke brød som en essentiel del og heller ikke vin som en “hjertesund” fødevare.

Det er en gængs kost i nordiske lande og sikrer det korrekte niveau af D-vitamin på grund af indtag af fed fisk og mejeriprodukter. Grøntsager er essentielle elementer og kulhydrater er ikke grundlaget i madpyramiden. Selvom fed fisk og nødder primært bliver brugt som kilder til fedt, er det også en god idé at inkludere avocado.

Det er godt at kombinere denne kost med intermitterende faste for at forbedre vægttabet. Kuren fra Atlanterhavet bliver anset som en hjertesund kost. Det er essentielt at inkludere en række af frugter og grøntsager og variere typen af fisk (prioritér fed fisk frem for hvid fisk).

Sunde fødevarer til sunde slankekure

Fordelen ved denne kost er, at det er en version af den traditionelle kost fra Middelhavet. Det er derfor nemmere at følge den.

Hvad er det bedste valg af disse tre sunde slankekure?

Når det kommer til disse tre sunde slankekure, er den sværeste at følge, sikkert keto. I mange lande spiser folk brød til deres måltider og det er meget gængst at spise kulhydrater. At begrænse indtaget af det kan derfor forårsage en vis afvisning i starten. I de første dage vil personen måske også opleve bestemte perioder med træthed, indtil de bliver vant til keto-kuren.

Kuren fra Altanterhavet kan derfor være den mest praktiske og behagelige. Den er meget lig kost fra Middelhavet, undtagen det øgede indtag af fisk og det faktum, at det ikke prioriterer kornsorter. På den anden side mindsker den betydeligt indtaget af alkohol, hvilket er bevist at være en strategi til vægttab.

Effekterne bliver forstærket, hvis du tilføjer intermitterende faste til det. Selvom det kan være ret aggressivt at faste i 24 timer for personer, der ikke at vant til det, kan det være en mere nyttig metode at springe et enkelt måltid over. I et hvert tilfælde, skal man prøve at tale med en professionel, før man prøver nogen af disse slankekure.

  • Paoli A., Ketogenic diet for obesity: friend or foe?. Int J Environ Res Public Health, 2014. 11(2): 2092-107.
  • Obert J., Pearlman M., Obert L., Chapin S., Popular weight loss strategies: a review of four weight loss techniques. Curr Gastroenterol Rep, 2017. 19(12): 61.
  • Calvo-Malvar Mdel M., Leis R., Benítez-Estévez AJ., Sánchez-Castro J., Gude F., A randomised, family-focused dietary intervention to evaluate the Atlantic diet: the GALIAT study protocol. BMC Public Health, 2016. 16(1): 820.
  • Soeliman FA, Azadbakht L. Weight loss maintenance: A review on dietary related strategies. J Res Med Sci. 2014;19(3):268–275.
  • Strychar I. Diet in the management of weight loss. CMAJ. 2006;174(1):56–63. doi:10.1503/cmaj.045037
  • Champagne CM, Broyles ST, Moran LD, et al. Dietary intakes associated with successful weight loss and maintenance during the Weight Loss Maintenance trial. J Am Diet Assoc. 2011;111(12):1826–1835. doi:10.1016/j.jada.2011.09.014