Prævention efter seksuel krænkelse

Beskyttelsen af ofre for seksuel krænkelse er nødvendig og obligatorisk. Rådgivning, medicinsk hjælp og information om mulige seksuelt overførte sygdomme eller uønskede graviditeter er alle en del af denne beskyttelse.
Prævention efter seksuel krænkelse

Sidste ændring: 07 november, 2019

Seksuelt overfald bringer mange ødelæggende konsekvenser for offeret. I nogle tilfælde kan det føre til uønskede graviditeter, hvorfor prævention efter seksuel krænkelse er nødvendig.

Seksuel vold behovet for prævention efter seksuel krænkelse

Seksuel vold inkluderer enhver seksuel handling eller adfærd, som bliver udført uden den anden persons samtykke. Statistisk involverer de fleste tilfælde af seksuel vold et kvindeligt offer og en mandlig voldsmand. Seksuel vold sker for personer i forskellige aldre og køn.

Denne type vold resulterer i seriøse konsekvenser for offeret på både lang og kort sigt. Ofre lider ofte under fysiske, psykologiske og sociale trauma som et resultat af seksuel vold. Flere foranstaltninger og støtte er derfor ofte nødvendige til at hjælpe dem med at overvinde dette traume.

I dag vil vi se nærmere på dette emne.

Til at starte med er der tre typer af vold indenfor begrebet “seksuel vold”:

1. Seksuelt overfald

Kvinde græder

Seksuelt overfald er enhver form for fysisk aggression, som er af seksuel natur og bliver udført uden samtykke. Det anvender vold til at angribe den seksuelle frihed og den anden persons sikkerhed.

Voldtægt er den mest seriøse form for seksuelt overfald. Voldtægt involverer at tvinge offeret til at have sex enten oralt, analt eller vaginalt.

2. Seksuelt misbrug

Seksuelt misbrug angriber også den seksuelle frihed hos en anden person. I dette tilfælde bliver intet vold eller intimidering dog brugt. Derimod bliver bedrag eller tvang brugt for at misbruge offeret.

Seksuelt misbrug er også begrebet, der som regel bliver brugt om personer, der ikke kan give samtykke, på grund af offerets bevidsthed (påvirket af stoffer, bevidstløs, osv.) eller fordi offeret har en mental lidelse eller er et barn.

3. Seksuel krænkelse

Afslutningsvis, denne type af seksuel vold involverer en form for magt eller overlegenhed, som gerningsmændene bruger til at bedrage eller true offeret. I dette tilfælde kræver voldsmanden tjenester af seksuel natur.

Det inkluderer også overdrevent eller uønsket seksuel opmærksomhed, uønsket berøring eller konstant pres efter dates eller seksuelle handlinger. Det kan ske personligt eller online eller fra en afstand, som i tilfælde med online mobning.

Online mobning opstår, når offeret bliver manipuleret og/eller truet via teknologi for at kunne opnå seksuelle tjenester. Det bliver også anset som seksuel krænkelse.

Medicinsk pleje og prævention efter seksuel krænkelse

Kvinde bliver undersøgt af læge med henblik på prævention efter seksuel krænkelse

Efter et tilfælde med seksuel krænkelse er det meget vigtigt at modtage øjeblikkelig medicinsk opmærksomhed. Det forsikrer, at behandlingen af offerets fysiske og psykologiske smerte kan begynde øjeblikkeligt.

Den medicinske undersøgelse vil evaluere den generelle følelsesmæssige og fysiske tilstand for offeret. Derudover vil det inkludere en gynækologisk undersøgelse. De vil også udføre toksikologiprøver, tests af seksuelt overførte sygdomme og en graviditetstest.

Dette vil kunne opdage en hver mulig seksuelt overført sygdom og uønskede graviditeter tidligt for at kunne forebygge yderligere komplikationer.

Profylakse for seksuelt overførte sygdomme

Derefter vil lægen behandle mulige seksuelt overførte sygdomme med forebyggende metoder. De kan give bestemt medicin for at behandle sygdomme såsom gonorré, syfilis og klamydia.

Derudover vil de også teste for en hver mulig HIV eller hepatitis-B infektion. De vil udføre medicinske tests og opfølgninger for at kunne udelukke eller opdage sygdommen så hurtigt som muligt. Derudover, hvis personen ikke tidligere er blevet vaccineret, vil de give en hepatitis-B vaccine.

Vi anbefaler, at du læser: De spor psykologisk vold sætter i kroppen

Prævention efter seksuel krænkelse for at undgå graviditet

Hvis overfaldet har fundet sted infenfor de seneste 72 timer, vil offeret modtage en fortrydelsespille dagen efter for at forebygge mulig graviditet. Denne pille har en stor succesrate i at undgå graviditet, hvis personen tager den indenfor 72 timer efter hændelsen.

Hvis der er gået meelem 72 timer og 5 dage siden hændelsen, er fortrydelsespillen dog ikke længere effektiv. I disse tilfælde kan lægen indsætte en spiral som “prævention i en nødsituation”.

Efter 15 dage vil de tage endnu en graviditetstest. I de mest seriøse tilfælde, hvis kvinden opdager, hun er gravid, kan hun bede om en abort. Dette skal dog oftest udføres før den 12. graviditetsuge, med mindre der gives tilladelse på grund af særlige forhold.

Afslutningsvis, skal offeret for seksuel krænkelse have en opfølgende undersøgelse, hvor deres mentale helbred bliver evalueret. Dette forsikrer, at offeret kan modtage behandling og støtte for post-traumatisk stress og andre mulige lidelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Masi, D. (2005). Violencia Sexual. Pediatría (Asunción).
  • ECHEBURÚA, ENRIQUE; DE CORRAL, PAZ. Superar un trauma. El tratamiento
    de las víctimas de sucesos violentos. Madrid: Ediciones Pirámide,
    2005.
  • URRA, JAVIER. SOS… Víctimas de abusos sexuales. Madrid: Ediciones
    Pirámide, 2007.
  • Salinas, S., Castro, D., & Fernandez, C. (2014). Vivencias y relatos sobre el embarazo en adolescentes. Unicef. https://doi.org/10.1002/adfm.201302091

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.