Hvornår underlivssmerter under graviditet er grund til bekymring

Underlivssmerter under graviditet bør ikke være en grund til bekymring, i hvert fald ikke i princippet. Dette symptom forsvinder typisk efter det første trimester. Tal dog med en læge, hvis smerten er voldsom eller ikke forsvinder.
Hvornår underlivssmerter under graviditet er grund til bekymring

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Underlivssmerter under graviditet er en fornemmelse, som kvinder typisk kender fra det ubehag, de kan have oplevet under menstruation, før de blev gravide. Der opstår det som regel den første dag i menstruationen og varer to eller tre dage.

Ubehaget i underlivet manifesterer sig som kolik, og det er gængs under graviditet. Det skyldes, at det er på grund af de hormonelle ændringer, som en kvinde går igennem i dette stadie.

Underlivssmerter involderer voldsom, krampelignende smerte, som nogle gange er sporadisk og andre gange skarp og konstant. Det kan sprede sig til benene eller ryggen samt forårsage kvalme, hovedpine, forstoppelse og diarré.

Typer af underlivssmerter

Der er to typer af underlivssmerter: Primær og sekundær. Den første lidelse dukker op hos unge kvinder sammen med deres menstruation. Det har tendens til at forsvinde over tid. Den sekundære er forbundet med misdannelser i kønsorganerne, men dets intensitet øges med alderen.

Procentdelen af kvinder i den frugtbare alder, der lider af underlivssmerter, spænder fra 25 til 60% af den kvindelige befolkning. Man kan for det meste holde denne type ubehag under kontrol, selvom skøn indikerer, at det kan være lammende. 

Det gælder især, når det bliver mere intenst. Underlivssmerter er faktisk en af de ledende årsager til sygefravær hos kvinder.

Gravid kvinde tager sig til maven, da hun oplever underlivssmerter under graviditet

Underlivssmerter under graviditet

Kramper er mere hyppige i det første trimester grundet den øgede udvikling af babyen i dette stadie. De føles som stræk i siderne af maven og opstår, fordi livmoderen udvider sig. Når dette organ vokser, tvinger det musklerne og ligamenterne til at øge deres elasticitet.

En gravid kvinde kan også opleve denne form for smerte i det andet trimester. Når det sker, er det på grund af det faktum, at teres major musklen overstrækkes – det er den, der støtter livmoderens vægt. Ubehaget har tendens til at føles som et stik i den nederste del af maven. Det er også gængs at opleve kramper, efter man har anstrengt sig.

Tips, man kan følge, hvis man har underlivssmerter

Kroniske underlivssmerter under graviditet kan påvirke, hvor vidt man nyder denne periode i sit liv. Man skal reagere på symptomerne, og hvis de ikke er foruroligende, kan man blot følge nogle få tips til at opnå lindring.

En almindelig anbefaling er at tilpasse sin kost lidt, men altid efter at have talt med sin læge eller jordemoder om det. For eksempel vil man måske være nødt til at droppe koffein, eftersom det er for stimulerende. Ens læge kan også ordinere passende kosstilskud baseret på de generelle anbefalinger om folinsyre og jern.

Andre anbefalinger er:

Prøv derudover at bevæge dig lidt, hvis der er smerte i den nederste del af maven. Der er nogle træningsrutiner specifikt udviklet til gravide kvinder, og de kan være nyttige i disse tilfælde. Glem ikke at forblive hydreret hele tiden.

Gravid kvinde på yogabold

Måske denne artikel også vil interessere dig: Pilates under graviditet: Er det en god ide?

Hvornår bør man være bekymret over underlivssmerter under graviditet?

Det er alvorligt, når underlivssmerter under graviditet ikke går væk af sig selv eller ved at anvende de tiltag, der er anbefalet ovenstående. Tal derfor med en læge eller jordemoder, hvis smerterne bliver for intense.

Søg læge, især hvis du oplever voldsom smerte, som ikke forsvinder, eller smerte og kramper i den nederste del af maven. Du bør ligeledes også gå til en læge, hvis der er kramper i skeden, blødning, udflåd eller hvis du har symptomerne på mavetarmlidelser eller svimmelhed.

Blødning, som kommer med ubehag eller kramper, er altid en grund til bekymring. Hvert trimester kommer med sine egne gængse lidelser. Det er dermed vigtigt at vide, hvordan man identificerer dem tidligt og reducerer sine egne og babyens helbredsmæssige risici. Hav altid din jordemoders og fødeafdelingens telefonnummer til rådighed!

Det kan interessere dig ...
Ændringer i huden under graviditet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ændringer i huden under graviditet

Hormonelle ændringer fører ofte til ændringer i huden under graviditet. Selvom de fleste er godartede, er det vigtigt at give særlig pleje.  • Galindo, M. A. (2011). Efectos de la albahaca-Ocimum basilicum-sobre dolor pélvico en dismenorrea primaria-menstruación dolorosa-en mujeres en edad fértil. Revista Colombiana de Enfermería, 6, 47-60.
  • Castro, Magdalena, and Claudia Galleguillos. “Dismenorrea primaria en adolescentes: Revisión de la literatura.” Rev. Soc. Chil. Obstet. Ginecol. Infant. Adolesc 16.2 (2009): 24-36.
  • Scarella, A., Chamy, V., Badilla, D., Escobar, A., & Michea, K. (2008). Rotura uterina espontánea en el primer trimestre del embarazo. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 73(6), 393-396.
  • Fournier, M. M. (2013). El dolor pélvico durante el embarazo. Ginecología y Obstetricia de México, 81(09), 558-572.
  • Munjin, Milan, and Juan Rojas. “Dolor lumbar relacionado al embarazo.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 72.4 (2007): 258-265.
  • Castillo Ortiz, Natalia del. “Modificación y efectos del consumo de cafeina durante el embarazo.” (2016).
  • Ezcurra, R., N. Lamberto, and V. Peñas. “Dolor abdomino-pélvico en ginecología.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 32. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2009.
  • Fox, Nathan S. “Qué hacer y qué no hacer durante el embarazo.” Obstet Gynecol 131 (2018): 713-21.
  • Santos, Fernanda, et al. “Adhesión de las mujeres embarazadas a los ejercicios para fortalecer el suelo pélvico.” Evidentia 15 (2018): e10427.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.