Gastroøsofageal reflukssygdom: Symptomer og behandling

Gastroøsofageal reflukssygdom er en kronisk tilstand med en generelt god prognose. Derudover varierer dets symptomer i intensitet og tilstanden er kendetegnet ved intermitterende eftergivelsesperioder.
Gastroøsofageal reflukssygdom: Symptomer og behandling
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Gastroøsofageal reflukssygdom er kendetegnet ved den spontane passage af mavens indhold ind i spiserøret, uden der er en årsag til det. På den anden side er fysiologisk gastroøsofageal refluks primært på grund af kortvarig og spontan afslapning i den nedre ringmuskel i spiserøret på grund af udspiling af maven.

Denne tilstand påvirker livskvaliteten hos personen, der lider af det. For at anse det som en lidelse, skal symptomerne dog være intense nok. Gastroøsofageal reflukssygdom er derfor en generel kronisk tilstand med en god prognose. Derudover varierer dets symptomer i intensitet og det er kendetegnet ved intermitterende eftergivelsesperioder.

Årsagerne til gastroøsofageal reflukssygdom

Kvinde med gastroøsofageal reflukssygdom tager sig til maven

Gastroøsofageal reflukssygdom opstår på grund af en malfunktion i ringmusklen, som regulerer passagen af mavesyre.

Manifesteringen af gastroøsofageal reflukssygdom afhænger af mange faktorer. Den vigtigste er dog malfunktionen af den nedre ringmuskel i spiserøretFaktorer, som fremmer gastroøsofageal reflukssygdom, er derudover:

 • Bevægelsesforstyrrelser i spiserøret.
 • Den øverste ringmuskel i spiserøret.
 • Afklaringsmekanismer i spiserøret og mavens indhold.

I mange tilfælde er gastroøsofageal reflukssygdom som regel forbundet med brok i spiserøret. Dette skyldes, at brok i spiserøret fremmer refluks.

Symptomer

Gastroøsofageal reflukssygdom har mange symptomer. Tilstanden kan variere fra blot manifesteringen af symptomer til sameksistens af allergi i spiserøret. Komplikationer, såsom stenose, mavesår og Barretts øsofagus, kan opstå, selvom det er mindre hyppigt.

Variationen af symptomerne afhænger af faktorer såsom varigheden af episoder med sygdommen og volumen og aggressiviteten af materialet, der kommer op. Professionelle indenfor medicin skal derudover også tage med i overvejelserne, hvor længe dette materiale har været i kontakt med slimet i spiserøret.

De mest gængse symptomer er overordnet:

 • HalsbrandDette er det mest karakteristiske symptom. Det er en brændende fornemmelse, der kommer fra den øvre del af maven.
 • Syreopstigning. Dette er det andet mest gængse symptom. Det involverer den spontane passering af mavens indhold op til munden. Dette er fremmet af bestemte stillinger eller øget tryk i maven.
 • Smerte i brystetDette kan være akut eller pludseligt, forårsaget af kramper i spiserøret. Du kan gå ud fra, at årsagen til smerterne er gastroøsofageal reflukssygdom, når det er relateret til madindtag og ikke med overanstrengelse.
 • Dysfagi eller kvælning.
 • Odynofagi. Smerter, når man synker. Dette er dog ikke et gængst symptom på gastroøsofageal reflukssygdom. Hvis det opstår, kan det dog alligevel indikere tilstedeværelsen af det.

Typiske symptomer på sygdommen har høj diagnostisk pålidelighed. Manifesteringen af disse symptomer fører til en næsten sikker diagnose og indikerer en behandling uden behovet for yderligere diagnosticerende tests såsom endoskopi. Hvis patienten viser foruroligende symptomer eller ikke reagerer på behandlingen, bør der dog blive udført en gastroskopi.

Behandling af gastroøsofageal reflukssygdom

Behandlingen af gastroøsofageal reflukssygdom stiler efter at lindre symptomerne og helbrede øsofagit. Derudover behandler og forebygger medicinske professionelle mulige komplikationer.

Andre behandlingsmuligheder inkluderer tilpasninger i livsstilen, foranstaltninger relateret til hygiejne og kost og i nogle ekstreme tilfælde også operationer.

Hygiejne og kostrelaterede foranstaltninger

Kvinde med mavesmerter tager sig til mave

En sund kost er afgørende for kontrol af gastroøsofageal reflukssygdom. Generelt anbefales det at spise lette måltider og undgå mulige irritanter.

Foranstaltninger relateret til livsstil, hygiejne og kost bør blive personliggjort for hver enkelt patient i forhold til de risikofaktorer, som eksisterer i hvert tilfælde. Den kliniske reaktion på forandringerne bør dog blive taget med i overvejelserne.

Det tilrådes at stoppe med at ryge og mindske sit indtag af alkohol samt at tage sig i tilfælde af overvægtige patienter.

Et andet forbehold, man kan tage, er at hæve sengegærdet. Læger anbefaler også:

 • At undgå tunge måltider, eftersom det er bedre at spise mere hyppige, lette måltider.
 • At opdage og undgå fødevarer, som udløser symptomerne.
 • At kontrollere stress.
 • Regelmæssig motion.
 • At bruge nok tid på at tygge maden.

Du vil måske også synes om: Tre vaner til at regulere gastritis

Medicin

Medicinsk behandling er baseret på hæmmelsen og neutraliseringen af udskillelsen af mavesyre.

Syrepumpehæmmere er blandt grupperne af typisk anvendt medicin til behandlingen af denne sygdom. Denne type medicin forårsager en total hæmning af udskillelse af mavens indhold. De lindrer også symptomer, heler spiserøret og kontrollerer gentagelser.

Samtidig lindrer syreneutraliserende medicin effektivt og hurtigt halsbrand. På den anden side er prokinetisk medicin nyttigt, når sure opstød er dominerende. H2-blokkere producerer en delvis hæmning af udskillelsen af mavesyre.

Medicinske profesionelle giver disse typer medicin til behandling af gastroøsofageal reflukssygdom, når patienten ikke lider af øsofagit.

Påvirker tilstanden patientens livskvalitet?

Som du måske har set, kan forskellige faktorer forårsage det og gøre det værre. Der er dog mange muligheder for behandling. Tal med din læge for at finde ud af, hvad der er bedst for dig.

Det kan interessere dig ...
10 besynderlige symptomer på syre refluks
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 besynderlige symptomer på syre refluks

Syre refluks eller gastroøsofageal reflukssygdom opstår, når maveindholdet, såsom mad, mavesaft eller syrer hæver sig spiserøret mod munden. • Badillo R, Francis D. Diagnosis and treatment of gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014;5(3):105–112. doi:10.4292/wjgpt.v5.i3.105.
 • Tack J., Pandolfino JE., Pathophysiology of gastroesophageal reflux disease. Gastroenterology, 2018. 154 (2): 277-288.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.