Lær alt om synkebesvær

Synkebesvær manifesterer som regel med smerte og problemer med at synke. I denne artikel vil vi forklare mere om det og hvordan man kan opdage det.
Lær alt om synkebesvær

Sidste ændring: 14 november, 2020

Synkebesvær ændrer madens passering fra munden til maven. Det indebærer overordnet set en række forskellige sygdomme. Det, de har til fælles, er dog, at de påvirker processen med at synke.

Disse lidelser, foruden af have forskellige oprindelser, kan også manifestere med forskellige symptomer. Nogle gange er det åbenlyst, at der er problemer med at synke (for eksempel ikke at være i stand til at synke).

Andre gange er der dog blot en række af komplikationer fra ikke at være i stand til at spise ordentligt og til, at personen, der lider af det, ikke er klar over problemet.

Synkebesvær er desværre ret gængst. Det rammer især ældre personer og kan endda forårsage seriøse helbredsproblemer, såsom fejlernæring og dehydreringI denne artikel vil vi forklare alt, hvad du behøver at vide om det.

Processen med at synke

At synke er en kompleks proces, som involverer forskellige muskler i munden og svælget, strubehovedet og spiserøret. Målet er at fjerne den mad, som vi spiser, fra munden til maven for at fordøje det. Foruden musklerne, deltager forskellige nerver, som giver mulighed for koordinering af bevægelser af musklerne, også.

Processen med at synke er delt ind i tre faser: Oral, svælg og spiserør. Den orale fase består af at tygge maden. Dette giver kroppen mulighed for at danne en bolus, som passerer ned til svælget. Når den er der, begynder anden fase.

Kvinde tager sig til halsen, som er rød

anden fase, svælgets fase, er koordineringen mellem musklerne, som vi nævnte tidligere, især vigtig. Dette skyldes, at det forhindrer mad i at komme ind i strubehovedet, eftersom det kan forårsage problemer med vejrtrækningen og endda kvælning. Hertil er det en frivillig handling at synke.

Så kommer tredje fase. Musklernes handling får den omtalte bolus til endelig af nå spiserøret, efter at have forhindret den i at trænge ind i luftvejene eller op i næsen. Når den når fasen i spiserøret, når bolus maven takket være peristaltikken.

Denne proces består af en række af ufrivillige muskelsammentrækninger og afslapning, som får mad til at trænge ned i fordøjelseskanalen.

Synkebesvær

Som vi har nævnt ovenfor, er synkebesvær en række af sygdomme, hvis eneste fælles egenskab er, at de påvirker denne proces. Med andre ord kan de have forskellige oprindelser og forskellige symptomer.

De fleste former for synkebesvær forårsager dog dysfagi, hvilket er problemer med at synke. Det forårsager en følelse af, at mad ikke passerer eller at det stopper et sted i halsen. Det estimeres, at næsten 15% af folk over 50 oplever dysfagi.

Det er også et af de primære symptomer på en svulst i spiserøret eller svælget. Lægen bliver derfor nødt til at eksaminere denne situation korrekt.

Synkebesvær kan også manifestere med symptomer på opstød eller sugning i næsen, såsom hoste og kvælning. Nogle gange bliver maden, der netop blev sunket, afvist med det samme.

Kvinde med synkebesvær

Læs også denne artikel: Varmt vand og honning mod ondt i halsen

Andre symptomer på synkebesvær

Et andet symptom, som typisk opstår med disse tilstande, er smerter, når man synker. Det medicinske begreb for dette er odynofagi. Det har tendens til at manifestere på grund af en skade i svælget eller spiserøret. Dette er gængst for bestemte infektioner.

Det er dog vigtigt at vide, at ikke alle former for synkebesvær manifesterer symptomatisk. Som vi nævnte ovenfor, kan man nogle gange kun se komplikationerne, der kommer fra ændringerne i denne proces.

For eksempel er problemer med vejrtrækningen gængst, fordi bolus trænger ind i luftvejene. Dette er forbundet med mange infektioner, såsom lungebetændelse.

En anden situation, hvor synkebesvær ikke forårsager typiske symptomer, er, når de rammer patienter med Parkinsons, som har særlige problemer med fordøjelsessystemet, foruden ikke at være i stand til at udtrykke deres symptomer klart. De har tendens til at lide af fejlernæring og dehydrering på grund af dette.

Overordnet er det vigtigt at tale med en læge, hvis du bemærker nogen af disse problemer, der påvirker processen med at synke. Dette skyldes, at årsagerne til disse lidelser er forskellige og at det er grundlæggende at få en ordentlig diagnose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.