Tre vaner til at regulere gastritis

Du skal spise en ordentlig kost for at regulere gastritis. Spis flere små måltider om dagen i stedet for store måltider.
Tre vaner til at regulere gastritis

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du nogensinde mærket en brændende fornemmelse i din mave? Dette kan indikere, at der muligvis er betændelse i mavesækkens slimhinde. Symptomerne er din krops måde at beskytte sig selv på. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du kan regulere gastritis ved hjælp af tre vaner.

Der kan være forskellige årsager til gastritis. Hvis du for eksempel tager medicin på tom mave, selvom din læge har anbefalet, at du tager medicinen sammen med mad, kan det irritere din mave. Ligeledes kan en usund kost eller usunde vaner, såsom alkoholindtag, også forårsage gastritis.

I denne artikel fortæller vi dig om andre årsager, og hvordan du kan forhindre det ved blot at indarbejde nogle simple vaner i din rutine.

Sådan kan du regulere gastritis

1. Drik rigeligt med vand

Kvinde drikker et glas vand

For at regulere gastritis skal du drikke masser af vand, da det kan rense din krop. Derudover kan vand hjælpe med at lindre smerten samt den brændende fornemmelse eller tunghed. 

Du skal dog passe på med at drikke for meget vand, da din krops surhedsniveau kan ryge ud af balance, hvilket kan forværre gastritis. Før du drikker de anbefalede otte glas vand om dagen (2 liter), skal du spørge dig selv, hvad dit fysiske aktivitetsniveau er.

Hvis du har et job, der kræver, at du konstant bevæger dig, eller hvis du dyrker sport og træner, skal du sandsynligvis drikke mere end otte glas vand om dagen. Hvis du til gengæld har en mere stillesiddende livsstil, kan dette tal være for meget.

Alle er forskellige, så der er ikke en bestemt mængde vand, man skal drikke. Mængden vil afhænge af, hvad du foretager dig, og om din krop kræver masser af vand eller ej.

2. Spis en ordentlig kost

En sund kost kan lindre symptomer på gastritis

Hvis du vil regulere gastritis, skal du huske på, at du skal foretage ændringer i din kost.

Her er nogle kosttips, du bør prøve:

  • Undgå visse fødevarer: Chokolade, citrusfrugter, tomater og løg kan muligvis forværre symptomerne på gastritis. Forsøg at fjerne dem helt fra din kost eller indtag dem i små mængder.
  • Spis langsomt: Hvis du ikke tygger maden ordentligt, eller hvis du indtager store mængder af mad på kort tid, kan det forværre gastritis.
  • Fordel dine måltider: Det er ikke sundt kun at spise 2-3 måltider om dagen. Det betyder nemlig, at du vil spise meget mere under disse måltider, hvilket kan påvirke din mave og din fordøjelse. Du skal i stedet forsøge at spise 4-5 måltider om dagen. Derved vil du ikke opleve sult, og du lader din mave fordøje maden bedre, fordi du ikke overfylder den.
  • Undgå at spise de forbudte fødevarer: Der er nogle fødevarer, du helt klart bør undgå, hvis du døjer med gastritis. Det er for eksempel stærke fødevarer og olieholdige fødevarer.
  • Tilføj mere frugt og grønt i din kost, mens du indfører de tidligere nævnte ændringer.

3. Ændr dine dårlige vaner for at regulere gastritis

Hvis du fortsætter med dine dårlige vaner, har du ikke mulighed for at regulere gastritis. Du skal derfor eliminere dårlige vaner med det samme. Her er andre ting, der kan forværre dine symptomer:

  • Koffein. Det findes i kaffe og i nogle former for sodavand og te. Koffein irriterer mavesækkens slimhinde. Selvom det er svært at eliminere koffein, bør du alligevel gøre et ihærdigt forsøg.
  • Alkoholiske drikkevarer. Selvom det kan være sundt at drikke et enkelt glas vin om dagen, så vil det forværre din gastritis, hvis du drikker for meget. Forsøg at drikke det i moderate mængder, og lad være med at drikke hver eneste dag. For at restituere hurtigere, bør du gå mindst tre måneder uden alkohol.
  • Tobak. Hvis du tror, at tobak kun påvirker dine lunger, så tager du fejl. Rygning er en dårlig vane, der ikke giver dig mulighed for at regulere gastritis. Forsøg at ryge mindre, selvom det vil være bedst, hvis du helt stopper med at ryge.

Vi håber, at disse tre vaner vil hjælpe dig med at forbedre dine symptomer på gastritis. Selvom de kan være svære at vænne sig til, så kan de virkelig forbedre dit helbred.

Det kan interessere dig ...
Fem vaner, der kan forværre gastritis
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem vaner, der kan forværre gastritis

Nogle almindelige vaner, såsom at ryge, drikke og spise usunde fødevarer, kan forværre gastritis en hel del, og derfor skal du undgå dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.