5 årsager til smerter i brysterne

Har du nogensinde tænkt ovet, at din kost måske er en af årsagerne til smerter i brysterne? Ved at skære ned på nogle fødevarer kan man måske mindske det.
5 årsager til smerter i brysterne

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Smerter i brysterne sker, når de bliver mere følsomme overfor tryk eller berøring. Det kan også være en pludselig og unormal smerte. Selvom dette også kan være almindeligt i slutningen af en cyklus eller i løbet af en graviditet.

Denne smerte kan opstå i et eller begge bryster. Eller endda i området ved armhulen. Intensiteten varierer, og der er mange forskellige forklaringer.

Har du smerter i brysterne? Her er nogle af de mulige årsager.

1. Mastitis

Mastitis forårsager irritation i brystet. Og det er i princippet forårsaget af en tilstoppelse af mælkekirtlerne. I nogle tilfælde kan det også være på grund af betændelse i brysterne.

bryster2

Udover smerte indebærer det også:

 • Hævelse
 • Generelt ubehag
 • Feber
 • Overfølsomhed i brystet
 • Rødme
 • Brystet er hårdt at røre ved

Den hovedsaglige årsag til mastitis kan også være tørre eller sprukne brystvorter. Dette lader smitsomme organismer trænge ind.

Et svagt immunforsvar eller en fødsel kan også udsætte moderen for bestemte organismer, som også kan føre til dette problem.

For at behandle mastitis og smerter i brysterne, som det forårsager, er det nødvendigt, at man følger lægens anbefalede behandling. Man bør også være sikker på, at ens baby spiser ordentligt.

For at undgå sprukne brystvorter bør man malke ud hver anden time og derefter påsmøre en fugtgivende creme.

2. Cyster

Dette er et meget almindeligt problem for kvinder. Det er en godartet vækst, som normalt opstår på grund af hormoner. De består af små kugler af væske.

De kan også opstå, når bryster forandrer sig i størrelse. Selvom der ikke er nogen åbenlys årsag til det, så kan de være ret smertefulde.

Det er vigtigt, at man taler med en læge, så tidligt som muligt for at få fjernet dem med oralt medicin. For det meste er dette nok, og man behøver ikke gennemgå en operation.

Hvis lægen anser tilstanden som værende mere seriøs, så vil man måske blive tilbudt mere avanceret terapi.

Man bør ikke være bekymret – dette sker sjældent, og det betyder næsten aldrig kræft, som kvinder frygter mest.

Hvis man oplever dette problem, så bør man prøve at undgå bestemte fødevarer, såsom chokolade og sodavand. Det er også anbefalet, at man tilføjer tilskud af E-vitamin og B-kompleks til sin kost.

3. Muskelknuder

Muskelknuder er godartede svulster. Først og fremmest bør man forstå, at svulster og cyster ikke er det samme.

En svulst er en cellulær skabelse, som vokser hurtigt og danner overskydende væv. De er normalt hårde og faste.

Generelt set opstår godartede muskelknuder i brysterne som små hævelser, der kun er nogle få millimeter i omkreds.

Disse knuder varierer typisk i forhold til:

 • Hormonel aktivitet
 • Menstruel cyklus
 • Graviditet
 • Amning

I nogle tilfælde vil de måske være større og kræve en fjernelse gennem en operation. Men heldigvis forsvinder de det meste af tiden med mindre behandlinger.

4. Kost

Der er bestemte ingredienser, som kan stå bag smerter i brysterne. Fødevarer med meget fedt, natrium eller koffein er glimrende eksempler.

Man bør undgå eller mindske sin indtagelse af disse fødevarer.

De indebærer blandt andet:

 • Chokolade
 • Tørret frugt (valnødder, jordnødder, mandler)
 • Drikkevarer med koffein (sodavand, sort te, grøn te)
 • Fast food
 • Saltede popcorn og pomfritter
 • Forarbejdede saucer
 • Rødt kød og pølser

Hvis smerter i brysterne stadig fortsætter, efter at man har mindsket sit indtag af de ovenstående fødevarer, bør man bede om at få lavet en specifik medicinsk undersøgelse. Man bør også hver måned lave en undersøgelse af sine bryster selv.

5. Menstruation

Man døjer måske med mange symptomer i sin menstruelle cyklus. Et af disse er smerter i brysterne. Dette er et meget følsomt område, som måske er urørligt i dagene op til eller i løbet af ens menstruation.

Nogle kvinder klager over ekstrem smerte, og at lette berøringer fra tøj på brystvorterne eller brystet kan være uudholdelige.

Hormoner er den hovedsaglige grund under menstruation og også i kroppens forandringer, som opstår i disse dage. Det kan være generelle hævelser, udmattethed eller smerter i brysterne.

praevention

Østrogen og progesteron er de to hormoner, der er en del af en menstruation. De forbereder også kvinden på en graviditet.

De er årsagen til symptomer før og under en menstruation, såsom vægtøgning og smertefulde hævelser i brysterne.

Der er mange måder at undgå dette generende problem på før eller under en menstruation. Én af de mest almindelige er prævention i form af p-piller, stave eller spiraler. De mindsker smerter i brysterne betydeligt.

Et andet alternativ er at begrænse sit indtag af koffein, salt, animalsk fedt og mælkeprodukter, før ens menstruation begynder.

For at opsummere er der mange årsager til, hvorfor ens bryster gør ondt. Hver kvinde er forskellig, og man bør ikke gå ud fra, at det, en ven eller et familiemedlem oplever, er det samme som ens egen situation.

Hvis man har nogen tvivl, bør man gå til en læge.

Man bør huske, at man aldrig bør tage medicin uden anvisning fra lægen. Selvom noget medicin ved håndkøb måske vil hjælpe på problemet til at starte med, kan vilkårlig anvendelse også gøre, at de ikke er effektive. • Goyal A. Breast pain. BMJ Clin Evid. 2014;2014:0812. Published 2014 Oct 14.
 • Yıldırım AC, Yıldız P, Yıldız M, Kahramanca Ş, Kargıcı H. Mastalgia-Cancer Relationship: A Prospective Study. J Breast Health. 2015;11(2):88–91. Published 2015 Apr 1. doi:10.5152/tjbh.2015.2492
 • Eren T, Aslan A, Ozemir IA, et al. Factors Effecting Mastalgia. Breast Care (Basel). 2016;11(3):188–193. doi:10.1159/000444359
 • Kwan I, Onwude JL. Premenstrual syndrome. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0806. Published 2015 Aug 25.
 • Young, J. S. (2008). Breast pain. In Emergency Department Analgesia: An Evidence-Based Guide. https://doi.org/10.1017/CBO9780511544835.018
 • Berens, P. D. (2015). Breast pain: Engorgement, nipple pain, and mastitis. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000153
 • Alvero R. Fibrocystic breast disease. In: Ferri FF, ed. Ferri’s Clinical Advisor 2017. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:474-474.
 • Bope ET, Kellerman RD. Women’s health. In: Bope ET, Kellerman RD, eds. Conn’s Current Therapy 2016. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 17.
 • Hunt KK, Mittendorf EA. Diseases of the breast. In: Townsend CM Jr, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 20th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 34.