Geléagtig sæd: Er det normalt?

Sæd, der kommer ud som en hvid gelé, betyder ikke altid, at der er et sundhedsproblem, selv om det kan give anledning til bekymring. Læs videre og find ud af, hvad der forårsager det.
Geléagtig sæd: Er det normalt?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Nogle gange vil mænd ejakulere geléagtig sæd – en hvid gelé, med et tykt, klumpet udseende. Andre gange vil det være mere vandigt eller klart. Er den første type normal, eller giver den anledning til bekymring?

Selv om det er rigtigt, at denne væske, der består af sædceller og sædvæske, normalt er tyktflydende, kan dens konsistens variere på grund af en række faktorer. Disse spænder fra ernæring og hydrering til mulige patologier.

Her får vi at vide, hvorfor mænd nogle gange kan have geléagtig sæd, og vi vil afsløre, om det er normalt, eller om det bør give anledning til bekymring.

Hvad er sæd?

Sæd er en tyktflydende substans, som manden udstøder gennem penis i forbindelse med ejakulationen. Dens funktion er at tjene som et middel for sædcellerne til at nå frem til ægget og producere befrugtning.

Flere organer i det mandlige reproduktive system er dog involveret i produktionen. De opfylder hver især en bestemt funktion:

 • Testikler: Sædcellerne dannes i testiklerne.
 • Sædblærer: De leverer det meste af væsken.
 • Prostata: Dette organ producerer det såkaldte prostataspecifikke antigen (PSA). Dette enzym gør sæden mindre tæt.

Hvad angår sædets karakteristika, kan vi kvalitativt og kvantitativt set fremhæve følgende:

 • Dens volumen kan variere fra 1,5 til næsten 7 milliliter.
 • Den består af 10% sædceller, 15% til 30% antigen og resten er sekret fra blærerne.
 • Mængden af spermatozoer pr. ejakulation er også variabel, fra 15 til 200 millioner.
 • Den er hvidlig i farven, selv om den kan være gul, nogle gange næsten gennemsigtig eller endda en grå tone.
 • Dens konsistens er tæt, så den er ikke let at udstøde fra skeden.
 • Det har en høj surhedsgrad.

Du er måske også interesseret i: Kan man blive gravid med præsperm?

Hvad kan få sædets udseende til at ændre sig?

Mængden og udseendet af sæd er variabelt. Selv dens lugt, konsistens og smag varierer. Forskellige faktorer kan påvirke dens egenskaber:

 • Et aktivt sexliv.
 • Væskeindtag og ernæring.
 • Miljø- og kropstemperatur.
 • Fysisk aktivitet.
 • Forbrug af alkohol eller narkotika.
 • Hormonelle ændringer.

En ændring i sædets udseende betyder ikke, at der er tale om en medicinsk tilstand.

Geléagtig sæd

Mængden af sædceller i sæd er variabel og ændrer sig ved hver ejakulation.

Årsager til, at du måske har geléagtig sæd

Ud over de nævnte faktorer er der visse årsager til, at sæd kan komme ud som hvid gelé eller med et klumpet udseende. Det er dog vigtigt at præcisere, at dette mere refererer til udseendet og konsistensen og ikke nødvendigvis påvirker sammensætningen.

På den anden side bør en sådan situation ikke give anledning til bekymring i langt de fleste tilfælde. Nogle gange giver det ikke engang ubehag.

Hydrering

Sædceller består hovedsageligt af vand. Og da kroppen har brug for væsker, kan den, når den har brug for dem, tage dem fra forskellige områder.

I situationer med dehydrering er det således ikke ualmindeligt, at sædets konsistens påvirkes, idet det fremstår tykkere. Derfor skal vi huske at få rigeligt med væske.

Mad kan føre til geléagtig sæd

Visse ændringer i kosten kan også påvirke sædets viskositet samt dets farve, lugt og smag. På samme måde hjælper visse fødevarer med at forbedre sædkvaliteten.

Lavt testosteronniveau

Dette er en anden faktor, der forårsager, at sæd kan komme ud som en hvid gelé. Det kan være ledsaget af andre symptomer, der tyder på lavt testosteronniveau, såsom nedsat libido, træthed, irritabilitet, erektil dysfunktion, tab af muskelmasse og alopeci.

Infektion kan forårsage geléagtig sæd

Nogle infektioner, f.eks. infektioner i forbindelse med seksuelt overførte sygdomme, kan påvirke bitestiklen. Dette er en spiralformet kanal, der opbevarer sædceller.

Til gengæld fører epididymitis til en lav overlevelsesrate for sædceller, hvilket ændrer sædens tæthed og volumen. Ejakulation kan endda blive vanskelig eller smertefuld.

Høj sædkoncentration

Mængden eller volumenet af sædceller pr. milliliter varierer, som vi allerede har nævnt. Men jo længere tid uden ejakulation, jo højere er koncentrationen. Og når der er mange sædceller, kommer sæden ud som en hvid gelé.

Proteinkoagulering

En anden mulighed i forbindelse med det faktum, at man ikke har fået udløsning i et stykke tid, hvilket kan få sæden til at se klumpet ud, er, at de proteiner, der hjælper med at koagulere og gøre den flydende, begynder at ophobe sig i testiklerne. Resultatet vil være geléagtig sæd.

Agglutination

En mindre hyppig, men mulig årsag er sædklumpning. I dette tilfælde er der et overskud af antistoffer i sæden, da immunsystemet genkender sædcellerne som et fremmedlegeme.

Ud over at få sæden til at komme ud som en hvid gelé kan virkningen af antistoffer, der bekæmper sædceller, ifølge forskningen føre til mandlig infertilitet.

Mand er ved læge

Geléagtig sæd er sjældent en grund til lægekonsultation og kræver ikke nogen særlig behandling.

Skal jeg være bekymret, hvis jeg har hvid geléagtig sæd?

Hvid geléagtig sæd er sjældent en patologi og kræver ikke behandling, især hvis der ikke observeres andre tegn, og du behøver derfor ikke at være bekymret. Måske skal du bare være mere opmærksom på at holde dig hydreret.

En tykkere sæd kan være en god ting, da mere tyktflydende sæd vil have en tendens til at klæbe bedre til skedevæggene.

Vi anbefaler dog, at du underretter lægen, hvis der ud over en ændring i konsistens eller viskositet forekommer andre symptomer, såsom feber, smerter ved ejakulation, stærk lugt ved ejakulation, blod i urinen eller hævet pung. I sådanne tilfælde bør du opsøge din læge hurtigst muligt.

Det kan interessere dig ...
Natlig sædafgang: Hvad er det, og hvad forårsager det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Natlig sædafgang: Hvad er det, og hvad forårsager det?

Natlig sædafgang, der også er kendt som våde drømme, gør nogle flove og fascinerer andre. I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det. • Goverde H, Dekker H, Janssen H, et al. Semen Quality and Frequency of Smoking and Alcohol Consumption. An Explorative Study. Int J Fértil. 1995; 40 (3): 135-138.
 • Robles Rodríguez A, Garibay Huartec T, Acosta Arreguínc E, Morales López S. La próstata: generalidades y patologías más frecuentes. Revista de la Facultad de Medicina de la UNAM. 2019; 62(4): 41-54.
 • Rodríguez Collar T, Valle Castro M, Bueno Sánchez E. Epididimitis granulomatosa inespecífica bilateral. Presentación de un caso.  Revista Española de Patología. 2012; 45(1): 45-48.
 • Uribe A. La bioquímica del antígeno específico de próstata (AEP) y sus fracciones. Medicina & Laboratorio. 2008; 14(03-04):153-166.
 • Veltri R, Rodríguez R. Molecular biology, endocrinology and phisiology of the prostate and seminal vesicles. In: Urología, Campbell-Walsh.9a ed.: Saunders, 2007. Pp. 2677-2725.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.