Årsager til og forebyggelse af prostatitis

Prostatitis er en kompleks sygdom. Men du vil måske blive overrasket over de alvorlige og forskelligartede konsekvenser, den kan have for mænds helbred.
Årsager til og forebyggelse af prostatitis
María Irene Benavides Guillém

Skrevet og kontrolleret af læge María Irene Benavides Guillém.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Prostatitis er betændelse i prostatakirtlen. Den er en del af det mandlige reproduktive system og er placeret under blæren, ved siden af endetarmen og omgiver urinrøret.

Prostatitis forekommer oftest mellem 20- og 40-årsalderen. Det betyder dog ikke, at det ikke kan forekomme når som helst. Faktisk rammer det 10 til 14 ud af 100 mænd.

Årsager til prostatitis

Prostatitis har forskellige årsager, og forsinket diagnose og uspecifik behandling er et reelt problem.

Selv om der findes flere klassifikationer af patologien, er den mest almindeligt anvendte opdeling i bakteriel og ikke-bakteriel. Lad os se nærmere på det.

Akut bakteriel prostatitis

Akut bakteriel prostatitis er en infektion i prostata forårsaget af bakterier, der bevæger sig op gennem de nedre urinveje eller tager lymfebanen fra endetarmen. I disse tilfælde siger man, at infektionen er retrograd, da de bakterielle elementer stiger op fra ydersiden gennem urinvejene.

Bakteriel prostatitis som følge af urinvejsinfektioner

Hos mænd er urinrøret i modsætning til kvinder en del af det reproduktive system. Prostatakirtlen har flere mekanismer til at forsvare sig mod infektioner. Disse spænder fra dens tømning under vandladning og ejakulation til produktion af antimikrobielle stoffer.

Men dårlig dræning af sekret eller tilbageløb af urin ind i prostatakirtlen fører til betændelse i kirtlen. Derfor skyldes de fleste bakterielle tilfælde af prostatitis tilbagevendende urinvejsinfektioner.

Generelt er det kun én type mikroorganisme, der forårsager infektionen. I 50 til 87% af tilfældene er denne bakterie Escherichia coli.

Bakteriel prostatitis og seksuelt overførte infektioner

Bakteriel prostatitis kan også skyldes seksuelt overførte sygdomme. Bakterier som Gardnerella vaginalis , Chlamydia trachomatis og Neisseria gonorrhoeae er involveret.

Desuden kan disse bakterier udløse autoimmune hændelser, hvilket forværrer billedet. Det er tilfældet ved C. trachomatis-infektion, hvor der dannes antistoffer, som angriber sædceller.

Ikke-bakteriel prostatitis

Hvad angår ikke-bakteriel prostatitis, er dens oprindelse mindre klar. Der er flere teorier.

En teori er, at der er en tilbagestrømning af urin, som forårsager kronisk irritation og betændelse i prostata. En anden er, at mikroorganismer eller stoffer produceret af dem stimulerer en autoimmun reaktion.

En tredje teori forbinder kronisk prostatitis med hæmorider og varicocele. Alt sammen på grund af en funktionsfejl i venerne i bækkenområdet.

Illustration af prostatitis

Risikofaktorer

Der er forskellige faktorer, der kan fremme forekomsten af infektion i prostata. Disse omfatter medicinske forhold som f.eks. brug af blærekateter og dialysebehandling. Også diabetes og HIV-infektion er yderligere faktorer, der øger risikoen.

Derudover er seksuelle vaner væsentlige faktorer, der er afgørende for udviklingen af prostatitis. Således betragtes det som højrisikoadfærd at have flere seksuelle partnere uden brug af kondom.

Depression som risikofaktor for prostatitis

Ifølge nogle teorier kan kronisk prostatitis opføre sig som en psykosomatisk sygdom. Denne lidelse er blevet forbundet med stress, angst og øget smertefølsomhed.

I forlængelse heraf gennemførte Lien et al. en undersøgelse, hvor de fandt ud af, at mænd med depression havde næsten dobbelt så stor risiko for at udvikle akut og kronisk prostatitis sammenlignet med dem, der ikke havde en depression. Årsagerne til, at dette sker, er stadig under udredning.

Symptomer

Mænd med prostatitis har en række uspecifikke symptomer i det nedre reproduktive system. Disse omfatter smerter mellem pungen og endetarmen, der stråler ud til lysken og endda til kønsorganerne. I nogle tilfælde kan der endda være smerter i lænden.

Andre hyppige symptomer er feber, generel utilpashed, øget vandladning eller urinretention samt ubehag ved vandladning. Der kan endda være smerter under samleje og for tidlig sædafgang.

Hos nogle patienter er de mest mærkbare symptomer urinvejssymptomer, mens manifestationerne hos andre bliver tydelige i personens sexliv.

Asymptomatisk prostatitis

Mange mænd med prostatitis er asymptomatiske. Dette fører til, at tilstanden bliver kronisk. Nogle gange stilles diagnosen ved et tilfælde hos mænd over 50 år på grund af unormale fund i en urinprøve.

Diagnostik

Diagnosen af prostatitis er ikke enkel. En fuldstændig sygehistorie og en detaljeret fysisk undersøgelse vil altid være vigtig. Den undersøgelse af prostatitis-symptomer, som US National Institutes of Health har foreslået, kan være nyttig.

Akut prostatitis

Ved akut bakteriel prostatitis er prostata forstørret, øm og meget smertefuld ved berøring. Asian Association of Urinary Tract Infection and Sexually Transmitted Infection (Asiatisk sammenslutning af urinvejsinfektioner og seksuelt overførte infektioner) (AAUS) anbefaler en urinanalyse, der vil vise leukocytter og bakterier, samt en urinkultur.

Bestemmelse af prostata-antigen (PSA) er ikke en rutinemæssig test til diagnosticering af prostatitis. Men hvis lægerne udfører den, vil der blive fundet høje værdier. Under sådanne omstændigheder bør der foretages opfølgning efter behandlingen.

Kronisk prostatitis

Ved kronisk prostatitis er en digital rektalundersøgelse ikke nyttig. Der vil blive fundet minimalt høj forstørrelse og følsomhed.

I dette tilfælde er andre undersøgelser som f.eks. en sædkultur nyttig. Lejlighedsvis kan en biopsi være nødvendig for at stille diagnosen.

I forbindelse hermed er en ultralydsundersøgelse af prostata afgørende for diagnosen af akut og kronisk prostatitis. Det vil hjælpe med at udelukke tilstedeværelsen af komplikationer, f.eks. en prostataabsces.

Mulige komplikationer

Der er en lang række komplikationer ved prostatitis. En dårligt behandlet bakteriel infektion kan have alvorlige konsekvenser, f.eks. bylder, testikelinfektioner eller sepsis.

Når problemet bliver kronisk, medfører det kroniske smerter og seksuel dysfunktion. Selv infertilitet er et forventet resultat.

Seksuel dysfunktion og psykologiske problemer som følge af prostatitis

Hvis man ikke behandler det i tide, fører det til kroniske og forværrede symptomer. Intensiteten af smerter som følge af prostatitis kan være af en sådan art, at den kompromitterer mænds seksuelle præstationer. Forholdet kan blive en traumatisk og smertefuld oplevelse.

Da dette er et tabubelagt emne, deler mænd det næsten aldrig med nogen. En sådan situation fører til psykologiske lidelser.

Prostatitis og mandlig infertilitet

Prostata udskiller en zinkholdig væske, som udgør mellem 25 og 30% af ejakulationsvæsken. Kirtler udskiller proteiner som f.eks. semenogelin, der, når det frigives af sædblæren, skaber viskositet i sæden.

Derfor kan infketion i prostata forhindre  befrugtning, da sædkvaliteten skal være fremragende for at øge chancerne for befrugtning.

Prostatitis og prostatakræft

Ifølge American Cancer Society har flere forskere fundet en sammenhæng mellem prostatitis og prostatakræft. Således er der fundet kræftceller i betændt prostatavæv.

Selv om der er behov for yderligere undersøgelser for at bekræfte denne hypotese, får dette os til at tænke over den omhu og det engagement, hvormed vi skal diagnosticere patienterne. God håndtering og behandling af infketion i prostata vil være grundlaget for at undgå fatale udfald.

Mand med smerter i underliv

3 tips til at forebygge prostatitis

Nogle enkle foranstaltninger kan hjælpe med at forebygge infektion. De er nemme at gennemføre og kræver ikke for mange komplikationer.

1. Vask dine hænder

Hvis du vasker hænder før og efter vandladning, reduceres antallet af mikroorganismer i ekstremiteterne, og infektioner forebygges.

2. Et sundt sexliv

Alle tiltag, der hjælper med at forebygge seksuelt overførte infektioner, forebygger også urinvejsinfektioner og betændelse i prostata. Blandt dem er korrekt brug af kondomer.

3. Sund krop, sund prostata

For at passe på din prostata skal du forsøge at gøre alt, hvad du kan, for at fremme dit velbefindende. Undgå stress, dyrk fysisk motion og spis afbalanceret.

Overvind forlegenhed

Det vigtigste budskab er at opsøge en læge, så snart du bemærker relevante symptomer. Hvis du overser, skjuler eller ignorerer ubehaget, vil det kun forværre problemet. Det er afgørende, at du lægger din forlegenhed til side og går til lægen, så snart du kan.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Matsumoto M, Yamamoto S. AAUS guideline for acute bacterial prostatitis 2021. J Infect Chemother. 2021;27(9):1277-1283.
 • Puerta-Suárez J., Cardona-Maya W. D. La próstata desde una perspectiva inmunológica. Medicina y Laboratorio 2020;24(1):13-35.
 • Magri V, Boltri M, Cai T, Colombo R, Cuzzocrea S, De Visschere P et al. Multidisciplinary approach to prostatitis. Arch Ital Urol Androl. 2019;90(4):227-248.
 • Robles A, Garibay T. R., Acosta E, Morales S. La próstata: generalidades y patologías más frecuentes. Revista de la Facultad de Medicina (México), 2019;62(4):41-54.
 • Repetto E, Sosa A, Colla R, Metrebian E, Metrebian S. Relación de prostatitis en la aparición del cáncer de próstata y la hiperplasia benigna prostática. Revista Cubana de Urología 2019;8(1):22-33.
 • Puerta J., Cardona W. Prostatitis: revisión de una patología enigmática y su relación con la fertilidad masculina. Urol Colomb 2018;27(3):233–242.
 • Torres K. L. Prostatitis. Revista Médica Sinergia 2018;2(1):26-31.
 • Reyes N., Correa Ó. Inflamación y cáncer de próstata: implicaciones biológicas y posible utilidad clínica. Iatreia 2914;27(1):73-84.
 • Jiménez-Cruz J. F., Broseta-Rico E. Clasificación, etiología, diagnóstico y tratamiento de las prostatitis. Otros tipos de prostatitis. Enferm Infecc Microbiol Clin 2005;23(Supl. 4):47-56.
 • Lien CS, Chung CJ, Lin CL, Chang CH. Increased risk of prostatitis in male patients with depression. World J Biol Psychiatry. 2020;21(2):111-118.
 • Collins MM, O’Leary MP, Calhoun EA, Pontari MA, Adler A, Eremenco S et al; Chronic Prostatitis Collaborative Research Network. The Spanish National Institutes of Health-Chronic Prostatitis Symptom Index: translation and linguistic validation. J Urol. 2001;166(5):1800-3.
 • En la referencia de la Bibliografía Reyes N., Correa Ó. Inflamación y cáncer de próstata: implicaciones biológicas y posible utilidad clínica. Iatreia 2014;27(1):73-84

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.