Sådan kan kost påvirke mandens sædkvalitet

Fertilitet er direkte knyttet til kost og livsstil.
Sådan kan kost påvirke mandens sædkvalitet
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der er mange ting, der kan påvirke mandens sædkvalitet, som for eksempel zinkmangel og alkohol- og sukkerforbrug. Alle de ting lader til at have en negativ påvirkning. Læs med her og find ud af, hvordan en mand kan forbedre sin kost for at styrke sin sædkvalitet og fertilitet.

Fertilitet er direkte knyttet til kost og livsstil. Indtagelse af toksiner og alkohol samt en uhensigtsmæssig kost kan påvirke mandens sædkvalitet og dermed hans evne til at reproducere.

For at undgå en uheldig tilstand bør mænd holde sig til sunde kostråd med vægt på indtagelse af fisk og grøntsager. Samtidig bør de reducere forbruget af ultraforarbejdede fødevarer og øge deres fysiske aktivitet.

Alkohol forringer sædkvaliteten

Denne væske har en negativ virkning på kroppen. Den øger risikoen for at udvikle komplekse sygdomme på længere sigt, foruden at føre til en midlertidig kognitiv forringelse.

Så hvis man jævnligt drikker alkohol, forværrer det ens helbredstilstand. Derudover nedsætter regelmæssigt alkoholindtag sædtallet, ifølge forskning trykt i tidskriftet Reproductive Biomedicine Online.

Man skal medregne, at blot et lille antal sædceller skal nå frem til det kvindelige reproduktionssystem, for at en befrugtning kan finde sted. Hvis sædtallet er lavt, er der også et lavere antal celler, der kan sørge for befrugtning. Altså reduceres chancen dermed for reproduktion.

Illustration af sædceller

Alkohol reducerer sædtallet samt chancen for befrugtning.

Mikronæringsstoffer påvirker sædens bevægelighed

Hvis man mangler bidrag fra mikronæringsstoffer fører det til, at der opstår problemer i det længere løb. Et typisk eksempel er anæmi forårsaget af mangel på jern, og sæden forringes uden et passende indtag af disse næringsstoffer.

Mere præcist er kvaliteten, mængden af sæd og bevægeligheden af de sædceller, den indeholder, direkte knyttet til indtagelse af zink gennem kosten. Lave niveauer af dette mikronæringsstof påvirker sædproduktionen og dens kvalitet, og kan udløse problemer med infertilitet. I hvert fald ifølge forskning trykt i  International Journal of Reproductive Biomedicine.

Sukker kan påvirke mandens sædkvalitet negativt

Enkle sukkerarter og tilsat sukker er almindeligt i moderne kostDenne ingrediens kan øge risikoen for at udvikle metaboliske sygdomme. Samtidig kan det føre til overvægt, især når det indtages af folk med en stillesiddende livsstil.

Derudover er indtagelse af enkle sukkerarter forbundet med en reduktion af sædtallet og kvaliteten. Den tilstand besværliggør en succesfuld befrugtning, og kan føre til midlertidig infertilitet.

Heldigvis kan en forbedring af kosten gendanne et normalt sædtal ved at reducere indtaget af enkle sukkerarter. Men en dårlig kost fører ikke alene til en lavere procentvis succesrate med hensyn til graviditet. Faktisk kobler nyere forskning dårlig kost hos forældrene sammen med dårligt helbred hos deres afkom.

Sukker kan påvirke mandens sædkvalitet

Enkle sukkerarter kan nedsætte mandens sædkvalitet samt chancerne for graviditet, hvis det indtages i for store mængder.

Du kunne også være interesseret i: Listeriose under graviditet: Hvad du bør vide

Vær opmærksom på, at kost kan påvirke mandens sædkvalitet

Vanerne i ens livsstil påvirker både mængden og kvaliteten af sæden. Derfor kan kosten og regelmæssig fysisk aktivitet påvirke chancen for befrugtning meget.

Det er, fordi visse typer af fødevarer og giftige ingredienser kan reducere sædtallet og deres mobilitet, og vanskeliggøre befrugtningsprocessen. Det er tilfældet med alkohol og enkle sukkerarter.

På samme måde er mangel på mikronæringsstoffer forbundet med lavere bevægelighed og sædkvalitet. Zink er den væsentligste af dem alle. Faktisk hænger nogle infertilitets-processer sammen med lave niveaur af dette stof, så et kosttilskud kunne være en effektiv løsning.

Som det sidste skal man huske på, at en varieret kost, der er rig på grøntsager og fisk, især hvis man prøver at blive gravid, er helt grundlæggende for denne proces. 

Det er den bedste måde at forbedre dine chancer for succes. I samme ombæring vil du påvirke dine efterkommeres helbred på en positiv måde. Dette skyldes, at forældrenes kost har en gavnlig effekt på risikoen for sygdom hos deres afkom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ahmadi S., Bashiri R., Ghadiri Anari  A., Nadjarzadeh A., Antioxidant supplements and semen parameters: an evidence based review. Int J Reprod Biomed, 2016. 14 (12): 729-736.
  • Ricci E., Beitawi S., Cipriani S., Candiani M., et al., Semen quality and alcohol intake: a systematic review and meta analysis. Reprod Biomed Online, 2017. 34 (1): 38-47.
  • Gutiérrez, Alejandra María Gómez, Briana D. Gómez Ramírez, and Walter D. Cardona Maya. “¿ Tienen los Hábitos de Vida y de Alimentación Impacto en la Calidad Seminal?.” Revista Urología Colombiana/Colombian Urology Journal (2020).
  • Dupont, Charlotte, and Rachel Lévy. “Nutrition, environment and male fertility.” Médecine de la Reproduction 20.3 (2018): 206-214.
  • Alves, Marco G., Branca M. Silva, and Pedro F. Oliveira. “Nutritional Factors and Male Reproduction.” Encyclopedia of Reproduction (2018): 458.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.