Giftig adfærd forældre ikke er klar over

Når børn bliver født, kommer de ikke med en brugsanvisning under deres arm, som lærer os om at blive bedre forældre. Faktisk gør mange af os tingene forkert, og det påvirker vores barns udvikling negativt.
Giftig adfærd forældre ikke er klar over

Sidste ændring: 09 august, 2022

Forældre prøver altid at opdrage deres børn på den bedst mulige måde. Men nogle gange ved de ikke, at deres ellers velmenende adfærd faktisk godt kan være giftig. De ved ikke, at de nogle gange gør mere skade end gavn. Det er dét, vi vil fokusere på i denne artikel. Vi håber, at du med denne artikel opnår en større selvindsigt og lærer at genkende giftig adfærd, når du ser den.

Giftig adfærd hos forældre

lille_pige

Gode intentioner er ikke altid nok. Forældre er nødt til at være kritiske over for sig selv og vide, hvordan de identificerer giftig adfærd, som kan påvirke deres børn.

Giftig adfærd kan påvirke børnenes selvværd, hvilket kan føre til seriøse problemer i deres fremtid.

Der findes ingen derude, der vil holde dig ansvarlig for din adfærd. Derfor er det vigtigt, at du lærer at forstå dig selv og den måde, du behandler dine børn på, så du kan ændre eventuel giftig adfærd og give dine børn den bedst mulige opvækst.

Her er 7 slags giftig adfærd, du som forælder skal holde øje med. Hvis du opdager, at du gør en af de her syv ting, bør du prøve at ændre det.

1. Du er meget kritiserende

Det kan være svært selv at se, hvor kritiserende man egentlig er over for børn. Det kan være fint at rette på ens børn en gang imellem og hjælpe dem med at vokse ved at give dem gode råd. Men det er en skidt ide hele tiden at kritisere dem.

Konstant kritik eller skældud kan fodre et barns usikkerhed og få ham til hele tiden at tvivle på sig selv og føle, at han ikke gør det godt nok. Børn prøver som regel altid så hårdt, de kan på at gøre tingene godt. Hvis deres forældre bliver ved med at kritisere dem, rette dem eller skælde dem ud, kan de begynde at tro, at de bare er uduelige og ikke er noget værd.

2. Du straffer dem for negative følelser

Ofte skelner vi mellem positive og negative følelser. Også selvom mange negative følelser faktisk er positive. Frygt kan for eksempel redde liv, mens sorg er nødvendigt for at overkomme svære situationer.

Giftig adfærd er f.eks. at straffe sine børn for at være kede af det

Du bliver derfor nødt til at lade dit barn udtrykke hans/hendes følelser. Giv dem lov til at være vrede, kede af det eller nedtrykte. Lad dem græde eller råbe uden at skælde dem ud. Hvis du lærer dit barn at undertrykke sine følelser, vil han lære at følelser er en dårlig ting og vil have svært ved at forstå dem og kontrollere dem senere. Dit barn bør ikke skamme sig over at være et menneske.

3. Du tager beslutninger på deres vegne

Børn er børn, men det betyder ikke, de ikke har deres egen mening eller stemme. Der er bestemte beslutninger, som forældre vil blive nødt til at tage del i, men på andre tidspunkter… er det ikke nødvendigt!

Lad dine børn tage de beslutninger, som de er i stand til. Dette vil styrke deres selvtillid og vil lære dem at opveje konsekvenser mod fordele i fremtiden.

4. Du gør dem bange

Børn har brug for at leve i et sikkert, trygt miljø. Ikke et sted, hvor de hele tiden skal være bange. Børn har brug for at lave fejl, at udforske og opleve livet.

Hvis de er bange, bliver de usikre og frygtsomme personer. Voksne kan være utroligt intimiderende for et barn. Lad være med at råbe, true, skubbe eller slå. Lad dem vide, at du aldrig ville gøre dem ondt, lige meget hvad der sker.

5. Det er ikke deres fejl

mor_datter

Nogle gange lader forældre deres frustrationer gå ud over deres børn. Det får dem til at føle sig ansvarlige for ting, som de egentlig slet ikke har noget ansvar for.

Lad være med at læsse dit eget komplicerede liv over på dit barn. Børn har ret til en barndom. De bør ikke bære de voksnes ansvar på deres skuldre.

6. Kærlighed er ubetinget

Forældres kærlighed til deres børn bør være fuldkommen betingelsesløs. Det bør ikke afhænge af børnenes succes, eller hvordan de opfører sig.

Dette vil kun få dem til at føle, at de ikke fortjener at blive elsket. Og denne følelse vil de have med sig resten af livet.

7. Du sætter ikke grænser

Mange velmenende forældre tror fejlagtigt, at de gør deres børn en tjeneste ved at lade dem opføre sig, som de vil. Det er en stor fejl. Børn har brug for grænser, som får dem til at føle sig sikre, mens de udforsker verden. De har brug for at lære de sociale regler, vi alle er nødt til at følge. Børn der lever uden grænser lærer aldrig at forstå grænser i den virkelige verden. Det er skadeligt både for dem og for dem omkring dem.

Grænser er positive. Uden dem kan børn ikke udvikle sig i sikkerhed og tryghed. Uden dem kan de ikke lære, hvordan det er at være del af en social verden.

Hvis du som forælder har kunnet nikke kende til nogle af disse giftige former for adfærd, er det vigtigt, at du ændrer denne opførsel og aldrig gentager det igen.

pige_kanin

Du er ved at udvikle personer, der skal leve i denne verden og forbindes med andre personer. Ikke en eneste af de ovenstående ting gør deres liv nemmere.

Så lad os begynde netop i dag med at fjerne disse former for giftig opførsel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ballesteros-Moscosio, M. Á. (2017). Padres y madres sobreprotectores: el reto de la escuela y los docentes. Diálogo: Familia Colegio, 328, 22-28. https://www.researchgate.net/publication/337244477_Padres_y_madres_sobreprotectores_el_reto_de_la_escuela_y_los_docentes
  • Bi, X., Yang, Y., Li, H., Wang, M., Zhang, W., & Deater-Deckard, K. (2018). Parenting Styles and Parent-Adolescent Relationships: The Mediating Roles of Behavioral Autonomy and Parental Authority. Frontiers in Psychology9, 2187. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.02187
  • Fuentes, M. C., García-Ros, R., Pérez-González, F., & Sancerni, D. (2019). Effects of Parenting Styles on Self-Regulated Learning and Academic Stress in Spanish Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health16(15), 2778. https://doi.org/10.3390/ijerph16152778
  • Gorostiaga, A., Aliri, J., Balluerka, N., & Lameirinhas, J. (2019). Parenting Styles and Internalizing Symptoms in Adolescence: A Systematic Literature Review. International Journal of Environmental Research and Public Health16(17), 3192. https://doi.org/10.3390/ijerph16173192
  • Kuppens, S., & Ceulemans, E. (2019). Parenting Styles: A Closer Look at a Well-Known Concept. Journal of Child and Family Studies28(1), 168–181. https://doi.org/10.1007/s10826-018-1242-x
  • Lorence, B., Hidalgo, V., Pérez-Padilla, J., & Menéndez, S. (2019). The Role of Parenting Styles on Behavior Problem Profiles of Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health16(15), 2767. https://doi.org/10.3390/ijerph16152767
  • Ong, M. Y., Eilander, J., Saw, S. M., Xie, Y., Meaney, M. J., & Broekman, B. (2018). The influence of perceived parenting styles on socio-emotional development from pre-puberty into puberty. European Child & Adolescent Psychiatry27(1), 37–46. https://doi.org/10.1007/s00787-017-1016-9
  • Parra, Á., Sánchez-Queija, I., García-Mendoza, M., Coimbra, S., Egídio Oliveira, J., & Díez, M. (2019). Perceived Parenting Styles and Adjustment during Emerging Adulthood: A Cross-National Perspective. International Journal of Environmental Research and Public Health 16(15), 2757. https://doi.org/10.3390/ijerph16152757

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.