Kærlighed til enhver personlighedstype

Selvom der kan være særlige personlighedstræk der tiltrækker dig i starten, bør du vælge en person der matcher din personlighedstype for at have den bedste balance i kærlighed.
Kærlighed til enhver personlighedstype

Sidste ændring: 18 januar, 2019

Vælger vi vores partnere baseret på vores egen personlighedstype? Måske har du aldrig selv tænkt på det indtil nu, eller måske har du altid vidst, at det er sandt. Uanset hvad inviterer vi dig i dag til at lære omkring fire personlighederstyper, som eksperterne siger er de vigtigste byggesten for varige kærlighedsforhold.

Din personlighedstype bestemmer, hvem du elsker

Det giver ingen mening at benægte det – nogle gange falder du for den person, der gav mindst mening. Den ene der næppe passer til din personlighedstype… men alligevel komplementerer dig. Andre gange kan du finde nogen, der virker som det perfekte match, kun for at udvikle sig til et ulykkeligt forhold. Hvorfor sker det? Hvorfor bliver vi nogle gange fikseret på karaktertræk, der bringer os smerte i det lange løb? Disse to sider af samme sag (lykke og ulykke) forekommer så ofte, at det tvinger folk til at forsøge at finde nogen teoretisk forklaring på det.

En af de seneste bøger der er blevet skrevet om emnet, hvorfor nogle mennesker vælger bestemte partnere frem for andre kaldes, “Hvorfor ham? Hvorfor hende?”, forfatteren Helen Fisher er antropolog ved Rutgers Universitet. I sin interessante bog definerer hun 4 personligheder, som relationer er baseret på. Vi diskutere hver af dem nedenfor:

1. Den opdagelsesrejsende

Kvinde og fugle

Den opdagelsesrejsende er en personlighedstype, der ser kærlighed som et eventyr. De er impulsive, uafhængige, meget nysgerrige og ofte virker som om de “lever i øjeblikket“. Lad os se på de grundlæggende karakteristika:

 • Tendens til at lede efter nyt ting, nye oplevelser.
 • Villige til at tage risici, uanset konsekvenserne.
 • Meget spontane.
 • Masser af energi.
 • Meget nysgerrige, kreative og positive.
 • Meget fleksible og kan tilpasse sig.

Læs også: Livet som par, efter at have fået et barn

2. Direktøren

Langt smukt hår

Direktørpersonligheder er ikke nødvendigvis “dominerende”. Det er den mest analytiske personlighedstype, der lægger vægt på logik og fornuft over alt andet. Direktører er normalt meget afbalancerede. De har tendens til at være:

 • Bestemte og selvsikre.
 • I stand til at kontrollere deres følelser.
 • Villige til at udtrykke begær nemt.
 • Foretrækker veldesignede opgaver og ønsker at alt skal give mening. Perfektionister.

Læs også: Sådan genkender du følelsesmæssigt umodne folk

3. Byggeren

Sommerfugle

For byggeren ligger deres vigtigste værdier i familie, venner og deres sammenhold med andre. Disse er rolige, omgængelige mennesker, som er meget fredelige og undgår at tage risici. De er typisk:

 • Rolige, selvbevidste og uhøjtidelige.
 • Ihærdige.
 • Loyale.
 • Komfortable med traditionelle værdier og fastlagte regler.
 • I stand til at udvikle og administrere sociale netværk.

4. Forhandleren

Pige og bjørn

Forhandlere er udtryksfulde, empatiske og idealistiske. Folk af denne type er normalt meget følsomme og fantasifulde, med meget åbent sind. Deres følelser er dybe, og de har brug for, at deres følelsesmæssige behov bliver opfyldt. Forhandlere er:

 • I stand til at se under overfladen, naturligt intuitive.
 • Fantasifulde og følsomme.
 • Barmhjertige, med stor mental fleksibilitet og venlighed overfor andre.
 • Idealistiske og altruistiske.
 • I stand til at udtrykke deres følelser, snarere end at skjule dem.
 • Dygtig i sociale situationer og opbygning af forhold.

Hvilke personligheder er de mest kompatible?

Holde hånd

I henhold til Fishers undersøgelser, er de mest succesfulde forhold baseret på følgende personlighedstyper:

1. Opdagelsesrejsende har tendens til at komplementere andre opdagelsesrejsende

Ikke overraskende er folk der søger et forhold baseret på følelser og passion i øjeblikket kompatible med hinanden. Hvis du er forhandler eller bygger, for eksempel, vil du måske ikke se øje-til-øje med spontanitet eller vision om at leve i øjeblikket, når du foretrækker at fokusere på stabilitet og stifte familie. Ifølge Fisher vil den opdagelsesrejsende-opdagelsesrejsende kombination være det mest “eksplosive” match, med vedholdende op- og nedture, konstante omrokeringer og bevægelser fra sted til sted, en intens mængde af kærlighed, men begge parter kan begynde at kede sig, når de har hvad de vil.

2. Byggere og gode partnere med byggere

Dette par værdsætter familie, møde nye venner, tilbringe tid sammen med deres familier og opbygge en fremtid sammen, der er stabil, rolig og hvor de har en følelse af kontrol over alle aspekter af deres liv. Der er begrænset spænding eller risici… disse to kan lide at spille det sikkert og roligt.

3. Direktører passer godt med forhandlere

Masser af par har tendens til at etablere stabile og varige forhold, når de passer en af disse to profiler. Mennesker der er naturligt analytiske, direkte og perfektionistiske finder lykken med mere følsomme, empatiske, følelsesmæssige personligheder. På en måde supplerer de hinanden. Den analytiske, objektive side møder den intuitive, den følsomme. Begge synes at være tiltrukket af den andens behov, eller måske er det blot, at de er tiltrukket af noget, de normalt ikke oplever eller føler i løbet af deres dag til dag liv.

Naturligvis er denne vurdering ikke afgørende. Men forfatterens hensigt var at give os et eksempel på de typer af personligheder, der ofte resulterer i mere holdbare og tilfredsstillende forhold.

Hvis du er en følelsesmæssig person, der søger stabilitet og en rolig hverdag med din partner er det måske ikke en “opdagelsesrejsende” du skal vælge. Der kan være lidenskab lige nu, men før eller siden vil en af jer blive skuffet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fisher, H. E., Island, H. D., Rich, J., Marchalik, D., & Brown, L. L. (2015). Four broad temperament dimensions: description, convergent validation correlations, and comparison with the Big Five. Frontiers in psychology6, 1098. Available at: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.01098. Accessed 09/03/2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.