Overflodsinfluenza: Når rige forældre ikke sætter grænser

Overflodsinfluenza, eller affluenza som det også kaldes, er en uofficield diagnose, der karakteriseres af en følelse af meningsløshed og mangel på grænsesætning i rige familier.
Overflodsinfluenza: Når rige forældre ikke sætter grænser
Bernardo Peña

Skrevet og kontrolleret af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 25 november, 2022

Affluenza rammer rige mennesker, men det kan også sagtens forekomme i middelklassefamilier. I denne artikel vil vi give dig information on overflodsinfluenza.

I rige hjem kan der nemt komme til at opstå en følelse af meningsløshed, som forældrene prøver at slukke med materielle goder.

I stedet for at opdrage deres børn, prøver forældrene at opfylde børnenes fysiske og følelsesmæssige behov med flere lommepenge og mere tøj, legetøj og elektronik.

Affluenza forekommer traditionelt hos familier med en høj indkomst. Men det kan også finde sted i middelklassefamilier, hvor der er et ønske om og en tro på, at rigdom løser alle problemer.

Hvorfor opstår overflodsinfluenza?

Pige der skaber sig

Selvom affluenza ikke er en officiel klinisk diagnose, er begrebet blevet brugt siden 90’erne.

Det optrådte først i bogen The Golden Ghetto: The Psychology of Affluence. Derefter begyndte udtrykket “affluenza” at blive brugt, når man henviste til denne adfærd.

I bogen fortæller forfatteren om, hvordan beskyttede børn af velhavende familier ofte har uansvarlig adfærd og mangler empati. Disse børn bliver overbeskyttet og får gaver og penge i stedet for en opdragelse.

Anbefalet læsning efter “Overflodsinfluenza”:

Børn der sover i samme seng som deres forældre

Hvordan kan du vide, om der er affluenza i din familie?

Pige der er sur

Du behøver ikke have mange penge at lide af dette syndrom. Faktisk er tilfældet af affluenza mere og mere almindelige hos børn og teenagere i middelklassefamilier.

Forældre, der ikke dedikerer tid til at opdrage deres børn, uanset årsagen, kan ofte blive fristet til at fylde børnenes behov med penge og gaver.

Hvis du hele tiden giver dine børn nye ting, og lader dem gøre hvad de vil uden konsekvenser, så er det på tide at gøre noget ved det.

Hvis du vil have dine børn til at slappe af eller forhindre raserianfald, giver du dem måske noget materielt for at få dem til at stoppe. Desværre har det den modsatte effekt. Hvis du giver dem en præmie for alt, hvad de gør eller for at opføre sig godt, kan det også have den samme negative effekt.

Undgå at købe dem dyre gaver selvom der ikke er nogen speciel lejlighed til det. Fokuser på at lave ting sammen i familien, i stedet for bare at købe ting til dine børn.

Hvordan kan affluenza påvirke dine børn?

  • De mest berørte børn udvikler et lavt selvværd og mister motivation.
  • Børn bliver ude af stand til at tolerere frustration, fordi de tror, ​​at de fortjener alt.
  • De konfronterer ikke deres egne problemer. Børn tror, ​​at mor og far altid vil være der til at løse dem.
  • Deres ufølsomhed gør dem uansvarlige og gør at de mangler disciplin.
  • De viser højt niveau af stress og angst i forbindelse med dårlige akademiske præstationer.
  • Børn har svært ved at have harmoniske forhold med deres klassekammerater.
  • De bliver nervøse og irriterede over trivielle ting.
  • De kan begynde på skadelig adfærd såsom alkohol– eller stofmisbrug.

Læs også denne artikel efter “Overflodsinfluenza”:

5 følelsesmæssige sår fra barndommen

Kan du forhindre det?

Forkaelet barn - overflodsinfluenza

At forstå de indsatser, som forældrene selv gør for at opretholde den bedste livsstil for familien, er af største vigtighed.

Børn skal også vide, at du skal arbejde for at få ting, og nogle gange må du arbejde meget hårdt. Samtidig skal vi lære dem, at vi skal lære at spare for at kunne nyde disse ting.

Børn skal forstå, at de skal være ansvarlige, og at dette ikke behøver at medføre en præmie. Vi skal lære dem at dække bord, tage skraldet ud, rydde op og gøre deres værelse rent. Disse aktiviteter vil styrke deres værdier.

Forældre skal også få børn i kontakt med den virkelige verden. De bør lære at værdsætte, hvad de har, samt hvordan man respekterer andre.

Som forældre bør vi ikke overbeskytte dem. Tværtimod bør vi tilbyde dem de værktøjer, der hjælper dem med at løse deres egne problemer.

At være streng med børn er også en kærlighedshandling. Ved at gøre det kan forældre hjælpe børnene med at vokse op med den korrekte etik og de rigtige følelser. Du elsker også dit barn, når du sætter grænser for dem. De skal gøre en indsats for at få det, de ønsker.

Frustration er også en del af læringen, og det er vigtigt at lære at håndtere det. Ved at lære dem om det, vil du opmuntre deres følelsesmæssige og psykologiske udvikling, som vil hjælpe dem med at blive en glad voksen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.