For at give verden respektfulde børn, skal man opdrage dem respektfuldt

Børn handler ud fra hvad de ser, så du skal være konsekvent i dine egne handlinger og lære dem at værdsætte værdien af respekt, for at kunne opdrage et respektfuldt barn.
For at give verden respektfulde børn, skal man opdrage dem respektfuldt

Sidste ændring: 08 maj, 2019

For at sørge for at verden får respektfulde børn, er det vigtigt at de er respekterede i deres barndom. Det er især vigtigt i løbet af de tidlige år af livet der markerer deres vækst som person.

Når vi taler om forskellige typer opdragelse, er forældrene frie til at bruge den metode, de finder mest passende ifølge deres værdier.

Et aspekt som du dog aldrig må glemme, er lykken hos dine børn.

Du skal også huske, at voksne er ansvarlige for at oplære børn til at skabe en bedre og mere storslået verden.

At oplære dine børn er en handling af ansvar, og det vigtigste job du vil foretage. Du må ikke blive besat af det eller stræbe efter at blive den mest perfekte forælder. Nogle gange er du bare nødt til at følge dit eget hjerte.

I dagens artikel vil vi snakke om, hvordan du opdrager bevidste og respektfulde børn.

Kærlige, respektfulde børn

Når et barn kommer til verden, ved du ikke meget om det endnu. Og du vil ikke lære alt på blot et par måneder eller få år, i det de begynder at overtage deres karakter, som måske ikke svarer til, hvad du selv forsøger at tilpasse.

Ethvert barn vil udvikle deres egen smag, deres egen identitet, og have deres egne følelser og bekymringer. Børn er ikke kopier af deres forældre. Det er heller ikke din pligt at bestemme alt de skal tænke eller føle.

Dit job er at ledsage dem i denne vækst med kærlighed og respekt. Hvis du vil have respektfulde børn, er der intet bedre end at opdrage børn, der er respekteret, elsket og værdsat.

Nye foraeldre og baby

Respekter den naturlige vækst hos din børn

I løbet af 90´erne blev emnet tidlig stimulation meget vigtig. Børn, der har udviklingsmæssige problemer, kan således forbedre nogle grundlæggende processer.

  • Nu må du ikke forveksle begrebet tidlig stimulation med “fremskyndelse.” Der er nogle mødre, der er besat af at have deres børn til at blive dygtige læsere, når de er fire år gamle.
  • Der er familier, der lærer deres børn at løse matematiske opgaver, når de er fem år, efter de allerede er begyndt at studere to fremmedsprog og også gå til ballet, musik timer, spille fodbold…
  • Nogle gange kan fremskyndelse føre stress med sig. Stress, angst og presset til at præstere i forhold til visse forventninger vil aldrig resultere i respektfulde børn.
  • Lad dine børn vokse op med respekt og kærlighed. Lad dem lege, lad dem opdage verden, tage deres første skridt, løbe rundt i parken, køre, falde og rejse sig op igen…

Alle disse øvelser respekterer væksten af dine børn. Når de føler sig elsket og respekteret, vil de også være respektfulde.

Boern og et trae

Forstå deres følelser og hjælp dem med at kanalisere dem

Når du hæver din stemme til dine børn, fortæller du dem, at “du er for gammel til at græde,” eller “jeg har ikke tid til dit vrøvl, jeg er træt,”. Når du gør sådan, ændrer du deres følelsesmæssige verden for altid.

  • Respektfuld oplæring hjælper børnene i forhold til deres følelsesmæssige verden. Sådan lærer de at forstå deres vrede, frygt og angst.
  • Respekt for ens følelser er en øvelse i sundhed og vækst, som dine børn altid vil være taknemlige for.
  • Hvis de føler, at de bliver hørt og forstået, vil de føle sig trygge.

Opdragelse med respekt betyder ikke, at du ikke har angivet nogen grænser for dine børn. Dette er nødvendigt. Ligesom resten af samfundet får dig til, skal dine unger også være i stand til at acceptere visse regler og ansvar.

At lære dem rettigheder og pligter er også en form for respekt i opdragelsen af et barn. Det tillader dem at styre deres frustration og forstå, hvad der forventes af dem på alle tidspunkter.

Et barn der ikke ved, hvad hans grænser er, vil forsøge at krydse dem hver dag, hvilket fører til negative resultater, og efterlader dig følelsen af at være frustreret og fortabt.

Respektfulde børn vil på den anden side vide, hvordan man respekterer sig selv.

Pige og kat

Som du kan se, er denne form for respektfuld forældrerolle, noget mange familier praktiserer hver dag, fordi de forstår, at kærlighed og respekt er usynlige obligationer, som styrer udviklingen af deres børn.

  • Børn skal kunne gå sikkert, men føle sig frie til at gøre det i deres eget tempo, for at vide hvad de kan og ikke kan.

Vær den bedste rollemodel for dine børn. Husk at lige nu er de de “unge studerende” af livet, og de lærer mere ved eksempler end af ord.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.