Enkelhed er nøglen til børneopdragelse

Enkle regler kan gøre børneopdragelse så meget mere desto effektiv. Forvent ikke for meget af dine børn, giv dem ikke for stort et ansvar og beskyt dem mod komplicerede situationer, som de ikke er følelsesmæssigt klar til.
Enkelhed er nøglen til børneopdragelse

Sidste ændring: 08 maj, 2019

Børneopdragelse har ændret sig meget gennem årene. Der er mange flere valgmuligheder og ressourcer til rådighed nu som kan hjælpe vores børn med at blive sundere og følelsesmæssigt mere modne. I denne artikel vil vi fortælle hvorfor enkelhed er nøglen til børneopdragelse!

Problemer, der er opstået i barndommen

Boern der sidder op af et trae

Børn ses mere og mere som ligemænd. Det er for det meste en god ting. Det hjælper dem med at udvikle selvrespekt, højt selvværd, ønsker og drømme. Men det kan også kamme over, hvis vi ikke forstår at beskytte dem mod problemer, som ellers kun burde være forbeholdt voksne.

Stress, depression og koncentrationsbesvær er blot nogle få af de forhindringer, der bliver mere og mere udbredt hos yngre børn.

Vi skal give børnene tid til at være børn, og hjælpe dem med at forholde sig til de mere voksne problemsstillinger lidt efter lidt i takt med deres fysiske og psykiske udvikling.

Hvis du kender – eller selv har været – et af de børn, der er involveret i 3 fritidsaktiviteter og flere andre ting på grund af forældrenes og omverdenens forventninger, ved du sikkert hvad vi mener.

Barndommen er en tid, der skal opleves og   nydes, lige som mange andre tidspunkter i livet.  Barndommen er også meget vigtigt, fordi det er der, størstedelen af børns psykiske udvikling finder sted.

For meget kompleksitet og for store forventninger kan få dem til at føle sig overvældet og føre til symptomer på stress og depression.

Anbefalet læsning efter “Enkelhed er nøglen til børneopdragelse”:

5 grunde til at du ingen venner har og hvorfor det er din skyld

Når “en masse” bliver til “for meget”

Pige der tegner

Børn i dag har det relativt godt. De skal bare gå i skole og gå til deres forskellige fritidsaktiviteter.  De behøver ikke arbejde eller sulte.

Men hvad sker der? Hvis de er “sikre” og lever “godt,” hvorfor oplever de så så mange problemer? På trods af vores tids velfærd, bombarderes vi hver dag med komplekse problemstillinger. Verden i dag er et åbent marked med en million valgmuligheder. Børn såvel som voksne bliver hele tiden bedt om at tage stilling og vælge.

Det store problem er, at de er udsat for store strømme af information, der er svære at behandle. Det er endda svært for os andre. Det er derfor de bliver udsat for så meget stimuli, at det forårsager en sådan stress som de er ude af stand til at tåle.

Alt dette medfører børn vokser op hurtigt, og går gennem deres forskellige stadier uden at nyde det. De oplever ikke deres barndom på den måde de burde, og det kunne skabe alvorlige problemer, der er svære at løse.

Hvorfor er det for meget?

Pige

For at konkludere, kunne man sige at det er baseret på 4 fundamentale ting, som alle skaber alle disse problemer  i børneopdragelsen:

  • Der er et kæmpe stort fokus på eksterne belønninger. Børn i dag føler hele tiden de skal opnå noget. De skal “udvikle” sig, lære nye ting og blive dygtige. De lærer at stræbe efter gode karakterer og ros fra andre i stedet for at stole på deres egen dømmekraft og gøre det, de elsker.
  • For meget information: Det faktum, at de er involveret i mere end én ekstra aktivitet, der optager en betragtelig mængde tid. De har brug for at fokusere på skolen og derefter klare sig godt i andre supplerende aktiviteter. Alle disse oplysninger efterlader børn mættede og ude af stand til at behandle oplysninger korrekt. 

Læs også denne artikel efter “Enkelhed er nøglen til børneopdragelse”:

7 vaner hos gode venner

  • Alt for mange muligheder: Der er så mange muligheder at usikkerhed og stress begynder at boble op i små børn. Hvad skal de vælge? Hvor skal de hen? Det er de spørgsmål, de bliver nødt til at beskæftige sig med, ikke blot som barn, men hele resten af deres liv.
  • For hurtigt: Tiden går alt for hurtigt, og det er derfor du skal få mest ud af det. Men børn er næppe klar over tid. Dette er en god ting, fordi de kan nyde det mere. Det store problem er, at vi ikke lader dem gøre det. Vi forhindrer dem i at nyde øjeblikket, som det bør nydes.

Som forælder er du ansvarlig for dine børn. Det er dit ansvar at give dit barn en enkel barndom med valg og forventninger, de kan håndtere. Det er vigtigt at du lader dem leve.  

Far og mor laeser for barn - Noeglen til boerneopdragelse

Barndommen kan kun leves én gang. Det er en tid til at nyde, at opbygge venskaber og vokse, men i børnenes eget tempo.

Hvis du allerede lider af stress, angst og depression fra en tidlig alder, hvad kommer der så til at ske, når du bliver ældre?


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.