Glasfiber eller gipsafstøbninger: Hvilke er bedst?

Omkostninger, styrke, personlig pleje og vægt er vigtige faktorer ved sammenligning af glasfiber- og gipsafstøbninger. Lær mere i denne artikel!
Glasfiber eller gipsafstøbninger: Hvilke er bedst?

Sidste ændring: 06 november, 2021

Selvom traditionelle gipsafstøbninger har været den mest almindelige løsning til brud, har glasfiberstøbninger haft masser af fordele i de sidste par årtier for patienter og sundhedspersonale.

På trods af forskellene har hvert af disse materialer sine egne fordele og ulemper. Derfor afhænger brugen af den ene eller anden mulighed af flere faktorer.

Vil du vide mere om dette emne? Hvis ja, så læs med!

Traditionelle gipsafstøbninger

Fra et historisk synspunkt har dette materiale været det mest udbredte til at immobilisere brækkede knogler. Det er lavet af semi-hydreret calciumsulfat, og det har brug for vand for at hærde.

Som et resultat af kemiske reaktioner, der bruger vand, frigiver gipset gradvist varme, danner en pasta og hærder på patientens krop. Fra da af går det ikke i stykker, så længe du følger vedligeholdelsesanbefalingerne.

En læge lægger gips på patient

Fordelene ved gipsafstøbninger

Gips er let tilgængeligt i næsten enhver region, og det er billigere end glasfiber. Dette fører til det faktum, at mange specialister er blevet uddannet i at bruge dette materiale. Så sundhedspersonale er mere sikre på deres evner, når de arbejder med det.

På grund af sin halvfaste konsistens, før det hærder helt, er det let at støbe gips til nogle dele af kroppen, som er svære for sundhedsarbejdere at dække. Dette er vigtigere hos patienter med nedsat mobilitet fra et handicap.

Ulemperne ved gipsafstøbninger

Hvis du nogensinde har haft gips på, kan du huske situationen for disse procedurer. Gips kan plette næsten enhver overflade, hvilket kræver konstant rengøring.

Det er også tungt og mere ubehageligt i forhold til dem lavet af glasfiber, hvilket kan være svært for børn. Da gips er skrøbeligt, kræver det omhu for at forhindre, at det opløses tidligt. Vi vil tale mere om det i det næste afsnit.

Pas på gipsafstøbninger

At have en traditionel gips på i flere uger kan blive ubehageligt. Ifølge oplysninger fra Mayo Clinic, hvis du har det, anbefaler de:

 • Pas på ikke at få masser af vand på den. Lidt væske på overfladen giver måske ikke store problemer, men hvis vandet siver ind i det indre, kan det bryde materialet og irritere huden.
 • Når du bader, skal du brug plastikposer for at forhindre, at gipsen bliver våd.
 • Medmindre en læge siger andet, bør du holde lemmen lidt hævet de første dage for at forhindre, at væske hober sig op (ødem). Hold det hævet over dit hjerte.

Der er en vis kontrovers om tendensen med at skrive navne eller tegne billeder på afstøbninger. Sandheden er, at det i nogle tilfælde kan fremme hudirritation og svække materialet.

Glasfiberstøbninger

Materialet er mere moderne og er kendt som “syntetisk gips”. Placeringsteknikken ligner den for gips, og heldigvis er det en renere procedure, som kan udføres på en mere velordnet måde.

Med begge materialer skal du lægge et lag bomuld først for at beskytte huden. Det gør det også mere behageligt at have det på. Det kan også fungere som en termisk isolator.

Fordelene ved glasfiberstøbninger

Glasfiber har større fordele for både lægen og patienten. De vigtigste er:

 • Tillader bedre visualisering af knogler under et røntgenbillede. Dette er vigtigt for at se, hvordan bruddet skrider frem. Denne proces er kendt som knogleheling.
 • Det er mindre tungt og mere behageligt, så det er lettere at flytte.
 • Nogle er modstandsdygtige over for moderate mængder vand, men de bør ikke udsættes for store mængder.
 • De er normalt holdbare.

Alle disse fordele har fået det til at erstatte traditionelle gipsafstøbninger i udviklede regioner. Det er dog også stadig almindeligt i udviklingslande.

Ulemperne ved glasfiberstøbninger

Glasfiber er dyrere end gips, hvilket er den største ulempe. I betragtning af dens fordele har dette imidlertid ikke forhindret det i at være almindeligt rundt om i verden.

Selvom den udvendige del er modstandsdygtig over for vand, kan indersiden blive beskadiget, hvis den konstant udsættes for vand. Dette kan også irritere huden og svække materialet.

Pas på glasfiberstøbninger

Du kan passe på denne støbning på samme måde som gipsafstøbninger, når det kommer til vand. Derudover ville det også være nyttigt at huske følgende:

 • Du bør ikke anvende personlige hygiejneprodukter på kanterne af støbningerne, f.eks. deodoranter eller cremer, uden forudgående tilladelse fra din læge.
 • Undgå at lave pludselige bevægelser og justere støbningen uden din læges godkendelse.
 • Denne type immobilisering efterlader normalt noget væv synligt i den mest fjerne del af lemmen. Hold øje med ændringer i farve eller følsomhed i området, især i løbet af de første timer.

På trods af at det er modstandsdygtigt og har større fordele, skal du passe på det. Det er stadig et materiale, der kan forringes. Uden ordentlig pleje kan det føre til unødvendige lægebesøg.

En patient får gips på

Hvad skal man tage højde for, når man vælger mellem glasfiber- eller gipsafstøbninger

Beslutningen om, hvilken type der skal bruges, er ofte en medicinsk beslutning, især hvor visse ressourcer er begrænsede. Fortæl dog din læge eller personalet om følgende situationer:

Under alle omstændigheder er der nogle kontraindikationer til helt at udelukke et af de to materialer. Enhver anden situation, vi ikke har nævnt på listen, bør nævnes for personalet.

Glasfiber og gipsafstøbninger er sikre, men du skal være opmærksom

Generelt er komplikationer efter at have fået gips på meget sjældne. Du skal dog gå til en læge, hvis du får irriterende symptomer. Det vigtigste at passe på er smerter og overdreven hævelse. Trods alt er målet med gips at reducere disse problemer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Técnicas externas de inmovilización en traumatología. AMF 2009;5(10):606-610.
 • Aybar A. Clasificación en fracturas. Rev S And Traum y Ort 2012;29(1/2):10-23.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.