5 anbefalinger til at behandle handicappede med respekt

Ved du, hvordan du virkelig behandler handicappede med respekt? Synes du, at du klarer det godt? I dag giver vi dig nogle tips.
5 anbefalinger til at behandle handicappede med respekt

Sidste ændring: 09 august, 2022

Der er ingen tvivl om, hvor vigtigt det er at behandle handicappede med respekt.

Handicappede skal deltage i daglige aktiviteter, hvor de kan interagere med deres jævnaldrende. Dette vil hjælpe dem til at have det godt, få venner og vide, at de har de samme muligheder.

Hvorfor er det vigtigt at fokusere på handicappede? Det er, fordi de har betydelige ulemper i forhold til andre mennesker.

Det siger FN’s Konvention om Rettigheder for Personer med Handicap: “Personer med handicap omfatter personer, der har en langvarig fysisk, psykisk, intellektuel eller sensorisk funktionsnedsættelse”.

Samlet set er det nogle tips, så du kan sikre dig, at du behandler dem rigtigt.

Anbefalinger til at behandle handicappede med respekt

Nogle gange tror vi, at vi ved, hvordan vi skal behandle handicappede, men det er ikke altid rigtigt. Vi laver mange fejl, som vi måske ikke engang var klar over.

Af denne grund valgte vi nogle af de tips, som vi synes er de vigtigste, under hensyntagen til, hvad Fysisk Handicapobservatoriet deler med os.

Behandl dem aldrig på en barnlig måde, når du vil behandle handicappede med respekt

Dette er ekstremt vigtigt, og det er, at du aldrig bør behandle mennesker med handicap på en barnlig måde. De er ikke børn, de er voksne med et handicap, der kan være sensorisk, som f.eks. ikke at kunne se eller høre.

Det er ikke så almindeligt, at folk taler på en barnlig måde til mennesker med sensoriske eller fysiske handicap, men det er mere almindeligt hos mennesker med psykiske eller intellektuelle handicap.

Du skal dog sørge for aldrig at gøre det.

En mand, der krammer en handicappet

Af en eller anden grund, når vi taler til dem på denne måde, er det måske, fordi vi tror, at de forstår os bedre. I virkeligheden får vi dem bare til at føle sig skidt tilpas. Hvis vi var i deres sko, ville vi så have, at de interagerede sådan med os?

Svaret på dette er sandsynligvis et rungende “nej”, så lad os stoppe med at gøre det.

Brug et klart og enkelt sprog

Et andet grundlæggende tip er at bruge klart og enkelt sprog.

Der er begreber, sætninger eller måder at sige ting på, som det kan være svært for handicappede at forstå. Derfor er det hensigtsmæssigt at bruge kortere sætninger uden at bruge barnligt sprog.

Udover at forkorte sætninger og gøre dem enklere er et andet aspekt, du ikke bør ignorere, at give eksempler. Dette hjælper dig ikke kun med at interagere med handicappede, men i livet generelt.

Med eksempler er alt lettere at forstå, og du kan undgå misforståelser. Glem derfor ikke at give mange eksempler overfor mennesker med handicap.

Nyd selskab med handicappede

Handicappede har brug for selskab og for at deltage i daglige aktiviteter. Så hvis du rengør køkkenet, så tøv ikke med at lade dem hjælpe dig.

Det samme sker, hvis du skal dyrke en sport, tage på stranden eller se en film. Det får mennesker med handicap til at have det godt, og det vil du også.

En mand, der underviser et barn i tegnsprog

Ud over at nyde deres selskab, må du heller ikke glemme at spørge om deres mening, når du diskuterer et vigtigt emne med dem. Selvfølgelig skal du altid respektere deres meninger. Deres synspunkt er gyldigt, selvom du ikke er enig.

At vise dem, at de kan stole på dig, er et stort plus. De vil føle sig hørt, og at deres meninger er gyldige og vigtige for andre.

Handl naturligt, når du vil behandle handicappede med respekt

Det sidste tip, vi har til, hvordan man kan behandle handicappede med respekt, er at handle naturligt.

Alle ved, når nogen behandler dem anderledes, er nedladende, ikke tager dem seriøst eller ønsker, at samtalen slutter osv.

Dette hjælper slet ikke handicappede. Faktisk vil det få dem til at føle sig skidt tilpas, og deres selvværd kan forværres.

Bare fordi nogen har et handicap, betyder det ikke, at vi skal behandle dem anderledes. Det bedste, du kan gøre, er at sætte dig selv i deres sko. Vil du gerne have, at nogen behandler dig anderledes, bare fordi du har et handicap?

Hvis svaret er “nej”, burde vi måske være mere bevidste om, hvordan vi handler, så vi kan ændre det. Vi har masser af indlært adfærd, der ikke er rigtigt.

Dette er nogle tips, du kan komme langt med, ikke bare for at behandle handicappede bedre, men for at reflektere over visse holdninger, som vi har, og som vi bør ændre.

Nogle gange lærer vi ubevidst at behandle andre på en bestemt måde. Forhåbentlig vil denne artikel være nyttig til at foretage nogle nødvendige ændringer.

Det kan interessere dig ...
De 5 nøgler til respekt i et forhold
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De 5 nøgler til respekt i et forhold

Respekt i et forhold skal plejes gensidigt med det autentiske ønske fra to mennesker, som forstår at elske og ved, hvordan man opbygger hinanden.  • Pérez, J. I., & Garaigordobil, M. (2007). Discapacidad motriz: autoconcepto, autoestima y síntomas psicopatológicos. Estudios de Psicología28(3), 343-357.
  • Rosato, A., & Angelino, M. A. (Eds.). (2009). Discapacidad e ideología de la normalidad. Noveduc Libros.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.