Naturlige midler til at lindre en forstuvet ankel

Det er ret almindeligt at forstuve sin ankel. Hvilke supplerende behandlinger kan vi bruge til at hjælpe det med at hele hurtigere?
Naturlige midler til at lindre en forstuvet ankel

Sidste ændring: 09 august, 2022

For at lindre en forstuvet ankel skal man følge en række trin, som vi alle kender til. Anvend krykker, bandager eller sæt en skinne på benet. Der er dog nogle gange, hvor supplerende naturlige midler kan lindre smerte og fremskynde helingsprocessen. 

En forstuvet ankel er gængs hos både atleter og den almene befolkning. Det opstår, fordi ledbåndene bliver rykket, hvilket forårsager en bristning. Hvis det ikke opdages tidligt, kan forstuvningen forårsage uarbejdsdygtighed. Det er derfor vigtigt at gå til en læge så hurtigt som muligt.

Supplerende midler til at lindre en forstuvet ankel

De supplerende midler til at lindre en forstuvet ankel vil give os mulighed for at lindre smerten og ubehaget og fremskynde helingsprocessen. Vi skal dog følge lægens instrukser. Under inden omstændigheder er disse midler en erstatning for en læges anbefalinger.

Påfør is på det berørte område

Koldt omslag til at lindre en forstuvet ankel

Den første mulighed for at lindre en forstuvet ankel er kendt som kryoterapi. Det bliver som regel brugt terapeutisk i nogle tilfælde til bade, kryomassage eller ved at bruge kolde puder med cirkulerende vand.

Is er en glimrende naturlig løsning til at lindre en forstuvet ankel. Når det påføres på området, trækker blodkarrene sig sammen, og nedkølingen stimulerer frigivelsen af et meget vigtigt hormon, der kaldes serotoninPå den måde bliver smerten lindret, og vi får det meget bedre.

Vi bør aldrig påføre is direkte på anklen, fordi det vil brænde og kan forårsage yderligere smerte. Det er derfor bedst at bruge isposer. Der er dog andre alternativer såsom at placere ens ankel under en løbende vandhane med meget koldt vand.

Måske denne artikel også vil interessere dig: 6 tips til forebyggelse og behandling af ankel læsioner

Omslag med guldblomme

Guldblomme er en plante, der bruges indenfor naturmedicin til at lindre blå mærker, smerter i muskler og forstuvninger. Vi kan finde det i form af en gel, der påføres med en blid massage, eller i form af olie eller en urte.

Hvis man bruger denne plante på en forstuvet ankel, kan man opleve dens smertestillende effekt. På samme tid vil betændelsen reduceres ved massagen, som vi vil give området med olie eller gel. Guldblomme kan desuden bruges som et omslag i form af urter.

  • Kog nogle blade fra guldblommen. Lav dem til en pasta ved hjælp af en morter. Det bør ikke være for vandigt.
  • Lav en te af guldblomme og dyp et omslag i det. Læg omslaget over anklen med det samme. Dets varme vil give en lindrende effekt.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: De 6 bedste medicinske planter med videnskabelig evidens

Anvendelse af lægekulsukker til at lindre en forstuvet ankel

Lægekulsukker kan lindre en forstuvet ankel

Lægekulsukker er en del af traditionel medicin til at lindre symptomer på forstuvninger og forvridninger.  Vi kan dog nu lave et omslag med det. Man kan også lindre smerte i anklen ved at lave et varmt omslag, der har været dyppet i en te lavet af denne urt.

Det er dog vigtigt med både dette og det første middel, at man kun bruger is de første tre dage. Grunden til det er, at hvis man kun påfører varme, så vil blodkarrene udvide sig, hvilket forårsager mere betændelse.

Et andet aspekt, som vi skal overveje, er, at vi skal pakke anklen ind i bandager og hæve foden. Det vil også hjælpe med at reducere betændelse. Hvis vi påfører is og derefter anvender de to midler, vi har nævnt ovenstående, vil behandlingen desuden være meget succesfuld.

En forstuvet ankel vil tvinge os til at hvile, så det kan hele ordentligt og forebygge fremtidige problemer. Vi opfordrer dig til at prøve disse muligheder, hvis du har brug for at lindre en forstuvet ankel. På den måde vil du ikke være nødt til at have benet oppe i så lang tid, og du kan kontrollere både smerten og betændelsen.

Det kan interessere dig ...
Helbred en forstuvet ankel med naturlige midler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Helbred en forstuvet ankel med naturlige midler

En forstuvning kan forekomme overalt på kroppen, skønt anklen er det mest sårbare sted. Helbred en forstuvet ankel med naturlige midler.  • del Puerto Horta, Myrna, Casas Insua, Leivis, & Cañete Villafranca, Roberto. (2013). Usos más frecuentes de Arnica montana. Revista Cubana de Plantas Medicinales18(2), 315-326. Recuperado en 09 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962013000200014&lng=es&tlng=es.
  • Madrid de Zito Fontan, L. (2011). Farmacopea Herbolaria y terapia ritual: Una contribución para el estudio de la medicina tradicional de la yunga boliviana. Scripta Ethnologica33.
  • “PLENARIAS”. Vitae, vol. 18, no. 2, 2011, pp. s18-s334. Editorial Universidad de Antioquia.
  • Sanz Pozo, B., Moreno García, A., & Rubio Toledano, L.. (2001). Rotura del tendón de Aquiles: a propósito de un esguince de mala evolución. Medifam11(7), 55-60. Recuperado en 09 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682001000700006&lng=es&tlng=es.
  • Waizel-Bucay, José, & Cruz-Juárez, María de Lourdes. (2014). Arnica montana L., planta medicinal europea con relevancia. Revista mexicana de ciencias forestales5(25), 98-109. Recuperado en 09 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-11322014000500008&lng=es&tlng=es.
  • Waizel-Bucay, J., Waizel-Haiat, S., & Revilla-Peñaloza, F. (2017, September). Los productos herbolarios, la coagulación sanguínea y la cirugía otorrinolaringológica. In Anales de Otorrinolaringología (Vol. 62, No. 2, pp. 115-142).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.