Er det godt at drikke vand, mens du spiser?

Meget tyder på, at et glas vand i forbindelse med maden kan være godt for vægttab, men at for meget vand kan fortynde mavesyren og påvirke fordøjelsen negativt.
Er det godt at drikke vand, mens du spiser?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Der er mange forskellige meninger om hvorvidt det er godt at drikke vand mens du spiser eller ej. Væske er vigtigt. Kroppen består hovedsageligt af vand og kan ikke overleve uden. Men er det egentligt godt at drikke vand, mens man spiser? Læs med og find ud af, hvad det rigtige svar er.

Vand er den vigtigste væske

Alle kender til fordelene ved vand – det udrenser toksiner, giver væske til organerne, transporterer mineraler til cellerne og hjælper med alle stofskifteprocesser. Derfor anbefaler vi, at drikke mellem 2 og 2,5 liter om dagen.

I et stykke tid har der kørt en debat, om hvorvidt det er godt at drikke   vand mens du spiser. Hjælper det dig med at tabe i vægt eller ej? Ændrer det fordøjelsesprocessen? Får det dig til at ophobe mere vand? Der er mange myter og fordomme om dette emne.

EtGlasVand2

Vand har, når det drikkes alene, ingen kalorier. Hvis du drikker vand før frokost eller middag, fyldes maven op, og det vil få dig til at spise mindre.

En undersøgelse foretaget af American Chemical Society of Boston konkluderede, at de forsøgspersoner, der drak to glas vand, før de spiste, spiste mellem 75 og 90% færre kalorier. Det kan skyldes to ting: For det første giver vandet en mæthedsfornemmelse og for det andet kan tørst nogle gange føles som sult, så hvis du føler dig sulten, er du måske i virkeligheden bare tørstig!

Der findes en myte, som hedder, at det er skadeligt for dig at drikke vand under måltiderne, fordi det skaber væskeophobninger. Eksperterne er enige om, at det er helt forkert.  I stedet sker det modsatte. At drikke vand stimulerer nyrefunktionen og hjælper med at afbalancere vandniveauet i kroppen, uanset hvad tid, eller hvad du laver.

BarnDrikkerVand

På den anden side kan vandet godt fortynde mavesafterne og dermed gøre fordøjelsen dårligere. Et glas vand før maden er fint, men hvis du bare skyller det hele ned, kan det gå ud over fordøjelsen. Vanddrikkeriet kan også få os til at tygge maden mindre, som igen gør, at vi får færre næringsstoffer ud af måltidet.

 

Hvad sker der i kroppen, når du drikker koldt vand, mens du spiser?

Nogle mener, at det er godt at drikke vand enten koldt eller varmt, men der er intet belæg for, at det ene eller det andet skulle være bedre. Du skal bare vælge det, du har det bedst med.

EtGlasVand3

 

Er det godt at drikke vand, mens du spiser?

Som sagt kan vand give en mæthedsfornemmelse, der kan hjælpe dig med at undgå overspisning. Men derudover er det lige meget, om du drikker vand før, imens eller efter at du har spist. Bare lad være med at overdrive, for som vi nævnte tidligere, kan det fortynde mavesyrerne og påvirke fordøjelsen negativt. Der har også været meget snak om, at basisk vand (med en højere pH-værdi) er sundere for maven end normalt vand, men der findes ikke beviser på, at det skulle være tilfældet. Den mad vi spiser har meget mere varierende pH-værdier end det vand vi drikker.

Kan jeg drikke juice eller sodavand i stedet for vand?

Både sodavand og juice er fyldt med sukker (ja, juice er også en sukkerbombe!). Så det er ikke en god ide at drikke for meget af det under måltidet. Det vil nemlig give en falsk mæthedsfornemmelse på grund af sukkeret, som i virkeligheden bare er hurtige kalorier. Det betyder at sulten hurtigt vender tilbage, og det giver én lyst til at snacke. Det er faktisk generelt en dårligt ide, at drikke for meget juice, sodavand eller saftevand, for de høje sukkermængder kan give mange forskellige problemer i længden lige fra fedme til diabetes.

VandMedCitron

Hvornår og hvordan skal jeg drikke vand?

Den anbefalede mængde er minimum 8 glas i løbet af dagen uden for de tre hovedmåltider (morgenmad, frokost og aftensmad), men hvornår du drikker dem er fuldkommen lige meget. Du kan eventuelt drikke et par glas i sammenhæng med måltiderne. Hvis du synes det er rart, eller hvis du gerne vil opnå en større mæthedsfornemmelse uden at overspise. Igen, bare lad være med at overdrive.

Debatten om vand fortsætter, for der er ikke mange undersøgelser, der understøtter den ene teori eller den anden. Så det hele afhænger af din krop og hvordan du føler i forhold til dine vaner. Hvis du drikker vand, mens du spiser og du føler dig mere oppustet, selvom dit måltid har været let, kan det være en god ide at skifte vaner.

Hvis det viser sig at du ikke drikker noget og du indser at det tager længere tid for dig at fordøje, så vil et glas vand efter et måltid overhovedet ikke være dårligt.

Du kan også overveje at få noget af dit vand gennem frugt. Det kan være udmærket for eksempel at spise et æble inden aftensmaden, men husk, mange frugter har rigtig mange kulhydrater, såsom vindruer og bananer, så det er faktisk ikke sundt bare at overspise dem.

Det kan interessere dig ...
7 enkle måder at drikke mere vand
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 enkle måder at drikke mere vand

Hvor mange gange har du lovet dig selv at drikke mere vand, for bare at glemme det igen med det samme? Her er 7 enkle måder at drikke mere vand!

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.