Grumset eller mørk urin: 11 mulige årsager og deres behandling

Tilstedeværelsen af mørk eller uklar urin kan have flere årsager. Da der findes nogle meget alvorlige årsager, bør symptomet ikke gå ubemærket hen.
Grumset eller mørk urin: 11 mulige årsager og deres behandling
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Urin er en væske, der produceres ved filtrering af blod i nyrerne. Variationer i dens karaktertræk, f.eks. farve, lugt eller mængde, kan være tegn på tilstedeværelsen af en sygdom. I denne forstand er det vigtigt at være opmærksom på sådanne ændringer, især hvis der er uklar eller mørk urin.

Urinens normale farve kan variere mellem en lysegul og en gennemsigtig farve som vand. Denne nuance skyldes tilstedeværelsen af et pigment kaldet urokrom og dets koncentration.

Urinen kan blive mørk på grund af flere faktorer, hvor dehydrering og indtaget mad er de hyppigste årsager. Visse mere sarte tilstande kan dog også skabe sådanne ændringer.

1. Mørk urin på grund af dehydrering

Dehydrering er en af hovedårsagerne til mørk eller grumset urin. Dette er en kropslig ændring, der opstår, når kroppen mister mere vand, end den optager.

Hvis der er en tilstand af dehydrering, vil nyrerne optage en større mængde vand for at sikre, at kroppen fungerer korrekt. Dette vil medføre, at den urin, der produceres, bliver mere koncentreret og derfor lidt mere uklar.

Børn og ældre voksne er mere tilbøjelige til at lide af dehydrering på grund af fordelingen af vand i deres kroppe. Ud over mørk urin forårsager alvorlig dehydrering andre symptomer:

 • Træthed.
 • Tørre øjne.
 • Tør mund.
 • Forvirring og svimmelhed.
 • En følelse af intens tørst.
 • Ringe urinproduktion.

Behandling

Heldigvis er behandlingen af dehydrering meget enkel og består i at øge dit vandindtag. Indtagelse af frugter som f.eks. vandmelon kan også hjælpe med at genoprette niveauet af denne livsvigtige væske.

Der er alvorlige tilfælde af dehydrering, hvor folk ikke kan tåle oral væskeindtagelse. I disse tilfælde er indlæggelse på hospitalet nødvendig, og intravenøs hydrering bør påbegyndes, indtil den generelle tilstand forbedres.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er pH i urin?

2. Kost

En anden almindelig årsag til mørk eller grumset urin er indtagelse af visse fødevarer. Roer, gulerødder, bær og bønner indeholder pigmenter, der ændrer urinens farve uden nogen underliggende tilstand.

Et højt indtag af D-vitamin og fosfor ændrer også urinens farve, hvilket får den til at blive lidt mere grumset. Det skyldes, at nyrerne filtrerer overskuddet af disse mikronæringsstoffer.

Behandling

I disse tilfælde er ændringen i urinens farve forbigående, så det er kun nødvendigt at vente et par timer, før den genvinder sin sædvanlige farve. Den bedste måde at undgå mørkfarvning af urinen på i disse tilfælde er ikke at indtage de nævnte fødevarer og at reducere forbruget af kød og mejeriprodukter på grund af deres høje fosforindhold.

Rødbeder kan forårsage mørk urin

Rødbeder har evnen til at ændre urinens og afføringens farve.

3. At have holdt trangen til at tisse tilbage

At holde trangen til at tisse tilbage kan være en anden årsag til mørk urin. Det skyldes, at de stoffer, der udskilles gennem urinen, ophobes i blæren og ændrer væskens farve.

Som om det ikke var nok, er dette en af de prædisponerende faktorer for urinvejssygdomme som f.eks. infektioner, inkontinens og nyresten. I den forstand er det en dårlig vane, som bør undgås.

Behandling

Som med kost er der ingen specifik behandling. Det er bedst at tisse, når du har lyst, selv om blæren ikke er helt fuld.

4. Urinvejsinfektioner

Urinvejsinfektioner opstår, når sygdomsfremkaldende mikroorganismer bebor og formerer sig i urinvejene. En undersøgelse, der er offentliggjort i The American Journal of Obstetrics and Gynecology. fremgår det, at de er de hyppigste ambulante infektioner, selv om diagnosen er kompliceret.

En af de vigtigste kliniske manifestationer af urinvejsinfektioner er tilstedeværelsen af mørk, ildelugtende urin. Dette kan skyldes blod, pus eller hvide blodlegemer, der er til stede.

Andre almindelige symptomer på denne tilstand omfatter følgende:

 • Skummende urin.
 • Vanskeligheder ved vandladning.
 • Smerter eller brændende fornemmelse ved vandladning.
 • Feber i svære tilfælde.
 • Hyppigt behov for at gå på toilettet.
 • Smerter i bækkenet, underlivet eller lænden.

Behandling

Personer med symptomer på en urinvejsinfektion bør hurtigst muligt søge en specialist for at få stillet en diagnose. Flere tests og endda en urinprøve kan blive udført for at bestemme det forårsagende agens.

De fleste urinvejsinfektioner reagerer godt på oral antibiotikabehandling. Der er dog alvorlige tilfælde, hvor intravenøs medicinering vil være nødvendig, før der kan indledes oral behandling.

5. Blod i urinen er en gængs årsag til mørk urin

Tilstedeværelsen af blod i urinen kan medføre en rødlig eller brunlig nuance i urinen. Intensiteten af farven vil afhænge af mængden af blod i væsken.

Årsagerne til blod i urinen kan være meget forskellige, lige fra urinvejsinfektioner eller nyresten til visse typer kræft og brug af medicin som warfarin. Det kan også forekomme under menstruation, fordi menstruationsblod blandes med urinen.

Behandling

Dette er en ret følsom tilstand, som kræver øjeblikkelig konsultation med en læge. Behandlingen vil afhænge af årsagen til ændringen. Derfor vil fagmanden udføre flere prøver og kigge efter andre yderligere symptomer.

Infektioner behandles normalt med antibiotika, afhængigt af det forårsagende agens. På den anden side vil nyresten og kræft kræve en mere kompleks behandling.

6. Nyresten: En anden årsag til mørk urin

Nyresten er en almindelig tilstand, som ifølge nogle statistikker rammer 8 ud af hver 1.000 voksne. Stenene opstår som følge af ophobning af flere mineraler i nyrerne.

Urinen kan blive mørk eller uklar, fordi stenene bevæger sig og skaber indre læsioner. Desuden prædisponerer de en person for andre infektioner, så det er muligt at finde pus i urinen.

Kliniske manifestationer kan være meget tydelige i alvorlige tilfælde og er karakteriseret ved følgende symptomer:

 • Smerter i lænden, der stråler til lysken, underlivet eller kønsorganerne.
 • Feber og kulderystelser.
 • Smerter ved vandladning.
 • Ildelugtende urin.
 • Kvalme.

Behandling

Små sten udskilles normalt af sig selv uden større ulemper. Brugen af smertestillende midler vil mindske smerten og reducere ubehaget. På den anden side kan din læge anvende andre teknikker, når stenene er af en betydelig størrelse.

En af de mest anvendte behandlinger er chokbølgebehandling med henblik på at reducere stenens størrelse og fremme dens udskillelse. Hvis dette ikke virker, vil det være nødvendigt med kirurgisk ekstraktion.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Årsager til urinretention og behandlinger

7. Seksuelt overførte sygdomme

Nogle seksuelt overførte infektioner som gonoré og klamydia kan også forårsage mørk eller uklar urin som en del af deres symptomer. Farveændringen skyldes den øgede produktion af hvide blodlegemer, som kan findes i væsken og ændre dens sammensætning.

Et af de vigtigste symptomer på seksuelt overførte infektioner er et usædvanligt udflåd fra penis eller vagina. Udflåddet kan være hvidt eller klart, afhængigt af tilfældet.

Andre kliniske manifestationer af disse infektioner er som følger:

 • En brændende fornemmelse ved vandladning.
 • Uforklarlige smerter i kønsorganerne.
 • Ubehag under samleje.
 • Hududslæt i det intime område.
 • Kløe og svie i kønsorganerne og bækkenet.
 • Forstørrede lymfeknuder i bækkenet.

Behandling

Både klamydia og gonoré reagerer meget godt på antibiotikabehandling. De lægemidler, der anvendes, afhænger dog af den underliggende sygdom.

8. Nyresygdomme

Mange af de sygdomme, der påvirker nyrerne, er i stand til at generere mørk urin. Dette skyldes, at da de er ansvarlige for at producere denne affaldsvæske, vil en ændring i deres funktion have konsekvenser for udskillelsen.

Glomerulonefritis, nefrotisk syndrom og diabetisk nefropati er nogle af de nyresygdomme, der kan give dette symptom. De kliniske manifestationer, der ledsager disse patologier, kan være meget varierende, men inden for de almindelige symptomer skiller følgende sig ud:

 • Intensiv tørst.
 • Vægttab.
 • Ubehag ved vandladning.
 • Hyppige infektioner.
 • Ildelugtende eller skummende urin.
 • Smerter i lænden.
 • Nedsat urinproduktion.

Behandling

Hvis du har mistanke om en nyresygdom, er det vigtigt at gå til lægen med det samme.

Kun en specialist vil være i stand til at diagnosticere den tilstand, der forårsager ændringen, og vælge den rette behandling. Ellers er det muligt, at nyrefunktionen forværres, indtil der opstår uoprettelige skader.

De lægemidler, der anvendes, afhænger af tilstanden. De vigtigste farmaceutiske muligheder omfatter dog antibiotika, diuretika og kortikoider. Det vil også være nødvendigt at kontrollere en systemisk sygdom som diabetes eller lupus, hvis den er til stede.

9. Leverproblemer kan forårsage mørk urin

En anden mulig årsag til mørk eller grumset urin er lever- og galdeproblemer. Nogle sygdomme, såsom skrumpelever eller hepatitis, kan påvirke organets funktion, hvilket medfører, at det ikke metaboliserer bilirubin korrekt.

I denne forstand vil bilirubin sive ud gennem nyrerne og give en mørk eller sort farve til urinen. Symptomerne på leversygdom er meget varierede, men nogle af dem er dog følgende:

 • Hvid afføring.
 • Feber ved akutte infektioner.
 • Tilstedeværelse af slim i afføringen.
 • Oppustethed og ubehag i maven.
 • Gulsot eller gulfarvning af huden og slimhinderne.
 • Smerter i den øverste højre side af maven.
 • Vægttab, hvis der er tale om en kronisk sygdom.

Behandling

Som med nyreproblemer vil behandlingen afhænge af tilstanden. I denne forstand er det vigtigt at konsultere en speciallæge, hvis du har nogle af de symptomer, vi netop har beskrevet.

Kvinde oplever smerter i leveren

Hepatitis ændrer leverens metaboliske funktion, hvilket øger passagen af konjugeret bilirubin i urinen og dermed ændrer urinens farve.

10. Vulvovaginitis

Vulvovaginitis er ifølge nogle undersøgelser et af de mest almindelige gynækologiske problemer og kan være årsag til mørk urin. Det er betændelse i vulva eller vagina på grund af en bakteriel infektion, selv om virus og svampe også nogle gange er årsagen.

Som ved mange andre infektioner kan mørk urin skyldes tilstedeværelsen af hvide blodlegemer til bekæmpelse af infektionen. Nogle af symptomerne er som følger:

 • Unormalt udflåd fra skeden.
 • Kløe omkring vulva.
 • Udflåd fra skeden, der er ildelugtende.
 • Smerter ved vandladning.

Behandling

Behandlingen af vulvovaginitis afhænger af, om der er tale om en bakteriel, svampe- eller virusinfektion. I den forstand er det muligt at bruge antibiotika, svampedræbende eller antivirale lægemidler i hvert enkelt tilfælde.

Tilstanden kan også skyldes udsættelse for irriterende stoffer, såsom sæbe eller skyllemidler. I sidstnævnte tilfælde er det bedst at undgå kontakt med de udløsende stoffer.

11. Prostatitis kan forårsage mørk urin

Prostatitis er intet andet end betændelse i prostata og den sidste af vores årsager til mørk urin. Det skyldes normalt en infektion, som kan føre til blødning, der gør urinens farve mørkere.

Kliniske manifestationer omfatter følgende:

 • Brændende fornemmelse under vandladning.
 • Underlivssmerter.
 • Smerter ved udløsning.
 • Hyppig trang til at tisse.
 • Ubehag i det nedre bækken.

Behandling af mørk urin

De fleste tilfælde af prostatitis har en tendens til at blive bedre uden behandling. Det kan dog være nødvendigt at anvende antibiotika ved infektioner samt indtagelse af antiinflammatoriske lægemidler ved kroniske former.

Mørk urin: Et symptom, der ikke bør gå ubemærket hen

Der er flere årsager, der genererer mørk urin. De mest almindelige er godartede og forsvinder af sig selv. Der er dog alvorlige tilstande bag symptomet, så det anbefales altid at konsultere en specialist.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chu CM, Lowder JL. Diagnosis and treatment of urinary tract infections across age groups. Am J Obstet Gynecol. 2018 Jul;219(1):40-51.
 • Fontenelle LF, Sarti TD. Kidney Stones: Treatment and Prevention. Am Fam Physician. 2019 Apr 15;99(8):490-496.
 • Powell AM, Nyirjesy P. Recurrent vulvovaginitis. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2014 Oct;28(7):967-76.
 • Alstott J, Jhagroo R. Acute Onset of Dark Urine in a Patient with LVAD Pump Dysfunction. Kidney360. 2021 Nov 25;2(11):1867-1868.
 • Zayegh A, Lee J, Peters H, Efron D. A critically ill child with dark urine. Arch Dis Child Educ Pract Ed. 2019 Feb;104(1):15.
 • Peake RW, Bodamer OA. Dark Colored Urine in a 2-Year-Old Child. Clin Chem. 2017 Mar;63(3):786-788.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.