Diabetes hos børn og unge

Det mest komplicerede aspekt af diabetes hos børn og unge er det fysiologiske kompleks. At lide af denne sygdom medfører en ændring i barnets sociale liv.
Diabetes hos børn og unge

Sidste ændring: 27 oktober, 2021

Diabetes hos børn og unge er et problem, der bliver en stadig større byrde for vores samfund. Diabetes mellitus er en sygdom, hvor kroppen ikke kan producere eller bruge insulin. Insulin er det, der gør det muligt for glukose at komme ind i cellerne.

Når dette sker, fortsætter glukosen med at cirkulere i blodet. Disse høje koncentrationer af glukose ender med at beskadige vævene. Det er også vigtigt for cellerne at få energi. Derfor kan diabetes være en alvorlig sygdom.

Der findes to typer af diabetes: Type 1 og type 2. I løbet af de sidste par år har vi set en stigning i antallet af tilfælde. Dette faktum hænger især sammen med vores livsstil og stigningen af tilfælde af fedme.

I virkeligheden er diabetes hos børn og unge praktisk talt det samme som hos voksne på et symptomatisk niveau. Der er dog visse forskelle i, hvordan og hvorfor det udvikler sig. I de følgende afsnit forklarer vi alt, hvad du har brug for at vide om det.

Hvad forårsager diabetes hos børn og unge?

Som vi allerede har nævnt, er der generelt to typer af diabetes. Type 1-diabetes er, hvor bugspytkirtlen ikke producerer insulin. Type 2-diabetes indebærer, at individets organiske væv modstår insulinen, så det ikke kan fungere korrekt.

Diabetes hos børn og unge har risikofaktorer og specifikke årsager. Først vil vi forklare type 1-diabetes lidt mere i dybden.

Person giver sig selv en insulinsprøjte

Type 1-diabetes

Denne type udvikler sig, fordi cellerne i immunsystemet angriber de celler, der producerer insulin. Sidstnævnte findes i bugspytkirtlen. Når dette sker, kan kroppen ikke lave den insulin, den har brug for, som KidsHealth forklarer.

Dette er en kronisk sygdom. Faktisk er det en af de mest almindelige kroniske sygdomme hos børn. Type 1-diabetes opstår normalt af genetiske årsager. Specialister mener, at der kan være en stor genetisk komponent i dette. Hvis en forælder har diabetes, er det meget mere sandsynligt, at barnet også vil lide af det.

Type 2-diabetes

Diabetes hos børn og unge af denne type udvikler sig, fordi kroppen skaber en resistens over for insulin. Den adskiller sig fra type 1 ved, at bugspytkirtlen fortsat producerer insulin. Denne type er forbundet med overvægt og fedme hos børn.

Sammenhængen mellem disse er kompleks. For at opsummere, står der i en undersøgelse offentliggjort i The Spanish Association of Pediatrics (Anales de Pediatría), at når en person er overvægtig, skal bugspytkirtlen producere mere insulin for at transportere glukose til cellerne. Dette resulterer i, at cellerne mister følsomhed over for dette molekyle og udvikler resistens.

Du er måske også interesseret i: Kan diabetes påvirke mental sundhed?

Hvilke komplikationer giver diabetes hos børn og unge?

Diabetes hos børn og unge kan være mere kompliceret end hos voksne, som en undersøgelse offentliggjort i The Spanish Association of Pediatrics siger.

På det fysiske plan øges individets risiko for at lide af andre sygdomme i løbet af livet markant. F.eks. er type 1-diabetes forbundet med en højere risiko for, at personen lider af autoimmune sygdomme.

På samme måde er diabetes forbundet med hjerte-kar-sygdomme, vægtforstyrrelser og naturligvis akutte komplikationer. Af disse skiller diabetisk ketoacidose og hypoglykæmiske anfald sig ud.

Ung pige med diabetesmedicin og frugt

Det mest komplicerede aspekt af diabetes hos børn og unge er imidlertid det fysiologiske. At lide af denne sygdom medfører en ændring i barnets sociale liv og selvværd, især fordi insulinbehandlingen får barnet til at tage på i vægt.

Forskere anslår, at næsten halvdelen af de børn, der har fået konstateret diabetes, har problemer med angst eller depression. Det skyldes, at disse børn, fra de er små, udsættes for betydelig stress over at kontrollere ting, hvad enten det er deres kost eller behandling, hvilket betyder, at de ikke er i stand til at leve en typisk ubekymret barndom.

Desuden er kropsbilledet enormt vigtigt i den alder. Derfor er det nødvendigt at hjælpe disse børn og unge med at arbejde på deres selvværd. De skal lære at acceptere sig selv og forstå de komplikationer, som denne sygdom medfører.

Diabetes hos børn og unge

I definitive termer er diabetes hos børn og unge praktisk talt det samme som hos voksne. I disse aldre skyldes størstedelen af tilfældene genetiske årsager. Men med stigningen i antallet af overvægtige og fede børn er antallet af tilfælde af type 2-diabetes steget.

Ligeledes er det vigtigt at vide, at selv om der er tale om en fysisk sygdom, kan diabetes i denne fase af livet medføre en masse problemer med selvværd og humør. Derfor kan de berørte personer også have brug for psykologisk støtte.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.