IgA-nefropati: Hvad er det, og hvorfor forekommer det?

IgA-nefropati er en af de mest almindelige nyresygdomme. Desværre er det en sygdom, der ikke har nogen kur og ingen symptomer i de tidlige stadier. Lær mere i denne artikel.
IgA-nefropati: Hvad er det, og hvorfor forekommer det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

IgA-nefropati er en sygdom, der involverer akkumulering af et protein (immunglobulin A) i nyrerne. Dette forårsager betændelse. På lang sigt kan det påvirke nyrefunktionen alvorligt.

IgA-nefropati går også under betegnelserne “Bergers sygdom” eller “immunglobulin A-nefropati”. Udviklingen af denne sygdom varierer meget fra person til person. Hos nogle forsvinder det fuldstændigt med tiden, mens det i andre fører til nyresvigt i slutstadiet.

Desværre er der i øjeblikket ingen kur mod IgA-nefropati. Der er dog behandlinger for at stoppe sygdommens forløb. IgA-nefropati kan forekomme i alle aldre, men det er mere almindeligt i ungdomsårene og i trediverne. Derudover er mænd mere tilbøjelige til at få det.

Lad os se nærmere på det.

Symptomer på IgA-nefropati

En mand med nyresmerter, der tager sig til ryggen

IgA-nefropati er en langsomt progressiv sygdom. I begyndelsen er der ingen mærkbare symptomer, og derfor kan sygdommen være til stede i år eller årtier uden at blive opdaget. Det karakteristiske symptom er tilstedeværelsen af blod i urinen, men det er ofte så lidt, at det er svært at bemærke.

Nogle gange opdager læger sygdommen i en rutinemæssig urintest. Dette afslører tilstedeværelsen af protein og røde blodlegemer, hvilket vækker mistanke. Efter en forkølelse eller infektion er det også muligt for urinen at blive lyserød eller brunlig. Denne farve afslører tilstedeværelsen af blod.

Andre symptomer kan omfatte følgende:

 • Mørk eller pink urin efter anstrengende træning.
 • Skummende urin.
 • Smerter i den ene eller begge sider af ryggen, i den nederste del af ribbenene.
 • Hævelse i hænder og fødder.
 • Højt blodtryk.
 • En stor mængde albumin i urinen, som kun kan påvises med en laboratorietest.

Hvis en person udvikler IgA-nefropati, vises andre tegn og symptomer, normalt 20 til 30 år efter at have fået det, såsom følgende:

 • Forhøjet blodtryk.
 • Lidt eller ingen vandladning.
 • Hævelse.
 • Mørket og tør hud.
 • Generaliseret kløe eller følelsesløshed.
 • Kramper i kroppen.
 • Hovedpine.
 • Kvalme og opkast.
 • Vægttab.
 • Træthed, døsighed og tab af appetit.
 • Søvnproblemer.
 • Koncentrationsbesvær.

Hvad er årsagen til denne nefropati?

Nyrernes funktion er at filtrere blodet. For at gøre det sender de affaldet til blæren for at blive udskilt. Det filtrerede blod kommer til gengæld ind i blodbanen igen. På den anden side er immunoglobulin A (IgA) et protein, der hjælper med at beskytte kroppen mod infektioner.

Du kan også være interesseret i: Nyresvigt Symptomer: 7 Tegn Du skal Kende Til

I nyrerne er der små filtre ved navn glomeruli. Det, der sker ved IgA-nefropati, er, at IgA-protein opbygges i disse filtre. Som et resultat dannes der klumper og beskadiger glomeruli. Det er, når nyrerne begynder at svigte og tillader blod at passere ind i urinen.

Det er ikke klart for videnskaben, hvorfor dette sker. Eksperter mener imidlertid, at der kan være en sammenhæng mellem IgA-nefropati og følgende faktorer:

Risikofaktorer for IgA-nefropati

IgA-nefropati er en almindelig nyresygdom, men eksperter har fundet visse mønstre hos dem, der lider af det. Baseret på dette kan vi sige, at risikofaktorerne for at udvikle denne tilstand er følgende:

 • Alder: Det kan forekomme i alle aldre, men det forekommer oftere i ungdomsårene eller i alderen mellem 30 og 40 år.
 • Køn: Mænd er tre til seks gange mere tilbøjelige til at udvikle IgA-nefropati.
 • Etnicitet: Sygdommen er mere almindelig blandt hvide og asiater end blandt sorte.
 • Familiehistorie: I nogle tilfælde er denne tilstand arvelig, men ikke altid.

Mulige komplikationer ved IgA-nefropati

Den alvorligste komplikation ved denne sygdom er akut eller kronisk nyresvigt. Ifølge estimater vil et ud af ti til tyve børn med IgA-nefropati udvikle nyresvigt. Forholdet hos voksne er en ud af fire.

Andre mindre alvorlige og hyppigere komplikationer omfatter følgende:

 • Forhøjet blodtryk. Skader på nyrerne får trykket til at stige, og dette forværrer yderligere nyrerne.
 • Højt kolesteroltal. Dette øger risikoen for hjerteproblemer.
 • Nefrotisk syndrom. Inkluderer manifestationer såsom højt proteinindhold i urinen og lavt proteinindhold i blodet, højere kolesterol- og lipidniveauer og hævelse i fødder, mave og øjenlåg.
 • Henoch-Schönlein purpura.

Hvordan diagnosticeres det?

Person tager blodprøve

Meget ofte i begyndelsen er der kun en mistanke om, at sygdommen er til stede. Lægen tager hensyn til familiehistorie og nogle symptomer såsom smerter eller hævelse.

Resultaterne af en blodprøve kan også tyde på IgA-nefropati. Når mistanken eksisterer, er det næste trin at bekræfte diagnosen med kliniske tests såsom følgende.

Urinprøve

Læger udfører normalt en test for albumin og blod. Testen består i at tage en urinprøve og placere et specielt papir i den. Hvis der er albumin eller blod i urinen, skifter papiret farve.

Læger kan også lave en test af forholdet mellem albumin og kreatinin. Dette består i at sammenligne mængden af begge stoffer i urinen inden for 24 timer. Hvis der er mere end 30 milligram albumin pr. gram kreatinin, er det et tegn på kronisk nyresygdom.

Blodprøve

En blodprøve hjælper med at bestemme, hvor meget blod nyrerne filtrerer pr. minut. Denne måling kaldes eGFR. Et resultat på 60 angiver normal funktion. Alt under dette tal tyder på nyresygdom. Hvis det er mindre end 15, er nyresvigt sandsynligt.

Nyrebiopsi til påvisning af IgA-nefropati

Nyrebiopsi er standardtesten for IgA-nefropati. Selvom de andre tests giver værdifulde spor, er en biopsi den eneste måde at bekræfte diagnosen. Dette består i at tage et stykke væv fra nyrerne til analyse under mikroskopet.

Denne test kræver lokalbedøvelse og let beroligende middel. Resultaterne gør det muligt at kontrollere, om der er IgA aflejringer i glomeruli, som er de små filtre i nyrerne. Det giver også læger mulighed for at bestemme omfanget af nyreskader og giver vigtige spor til behandling.

Iothalamat clearance test

I denne test anvendes et kontraststof. Dette er et stof, der tillader bedre visualisering af, hvordan nyrerne filtrerer affald. Det er ikke en test, der udføres ofte.

Hvilke behandlinger er tilgængelige?

Som vi sagde i begyndelsen af denne artikel, kan IgA-nefropati ikke helbredes, men behandling kan hjælpe med at afholde sygdommen fra at udvikle sig. Det tjener også formålet med at lindre symptomer og forhindre komplikationer.

Generelt er behandling for IgA-nefropati farmakologisk og kan omfatte følgende medicin:

 • Lægemidler mod forhøjet blodtryk.
 • Omega 3. Disse fedtsyrer findes i kosttilskud og kan hjælpe med at reducere betændelse i glomeruli.
 • Immunosuppressive midler. Disse lægemidler, der undertrykker immunresponset, er undertiden ordineret. De kan dog forårsage alvorlige bivirkninger.
 • Behandling med statin. Disse hjælper med at sænke kolesterol og beskytter mod nyreskader.
 • Diuretika. Disse bruges til at fjerne overskydende væske fra blodet.

Der er alvorlige tilstande, hvor nyredialyse skal anvendes. Alt tyder imidlertid på, at transplantation er bedre, da det har bedre resultater med at forlænge levetiden og forhindre gentagelse af sygdommen.

Kontakt din læge, hvis du lider af IgA-nefropati

Der er ingen midler til at forhindre IgA-nefropati. Men hvis nogen af risikofaktorerne er til stede, er det bedst at være opmærksom på symptomer og konsultere en læge, hvis der opdages abnormiteter.

En person med denne tilstand bør have regelmæssig medicinsk opfølgning. Det er bedst at holde øje med blodtryksværdier, reducere mængden af protein i kosten og søge psykologisk støtte, hvis det er nødvendigt.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man rense og pleje nyrer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man rense og pleje nyrer

Læs her for at lære om nogle tips til, hvordan man kan rense og pleje nyrer. Det er nogle af de vigtigste organer i vores krop!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Caballeria, L., Augustin, S., Broquetas, T., Morillas, R. M., Vergara, M., Virolés, S., … & Ginès, P. (2019). Recomendaciones para la detección, diagnóstico y seguimiento de los pacientes con enfermedad por hígado graso no alcohólico en atención primaria y hospitalaria. Medicina Clínica, 153(4), 169-177.
 • Cueto Rua, E. A., Guzmán, L., Nanfito, G., Barrera, S., & Drut, R. (2008). Celiaquía, una enfermedad paradigmática. Archivos argentinos de pediatría, 106(2), 151-154.
 • Lococo, B., Alberton, V., Fazzini, B., Quevedo, A. S., Morales, D., & Malvar, A. (2016). Nefropatía por IgA. Revisión y conducta terapéutica a propósito de un caso clínico. Revista de Nefrología, Diálisis y Trasplante, 36(2), 108-123.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.