Hvad er årsagen til klart vandigt udflåd fra skeden?

Klart, vandigt udflåd er en normal type udflåd hos kvinder i den fødedygtige alder. Det er også almindeligt i første trimester af graviditeten.
Hvad er årsagen til klart vandigt udflåd fra skeden?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Klart vandigt udflåd er normalt hos alle kvinder i den fødedygtige alder. Med hensyn til farven ligner det typisk vand. Det er æggehvidelignende i konsistensen og forekommer i løbet af de mest frugtbare dage i måneden.

Den vigtigste funktion af klart vandigt udflåd er at lette befrugtningen af ægget. Dets tilstedeværelse gør det muligt for sædcellerne at glide bedre, så de kan nå frem til ægget.

Det er også normalt, at tilstedeværelsen af det klare vandige udflåd ledsages af en let smerte i underlivet. Det skyldes, at det svarer til det øjeblik, hvor ægget frigøres fra æggestokken og bevæger sig frem mod æggelederne.

Karakteristika ved klart vandigt udflåd

Klart vandigt udflåd er den vigtigste indikator for, at kvinden oplever sine mest frugtbare dage i måneden. Det har normalt en mere flydende konsistens i begyndelsen, som bliver tyk og elastisk i de følgende dage. Sidstnævnte er et tegn på, at ægløsning finder sted.

Ud over at fremme befrugtningen har klart vandigt udflåd også andre funktioner:

 • Det virker som en rensningsmekanisme: Denne type udflåd hjælper med at fjerne døde celler og snavs i skedeåbningen.
 • Det er en regulerende faktor: Takket være denne type udflåd opretholdes en korrekt balance af fugt og smøring af skedevæggene.
 • Det giver en pH-regulering: Nogle undersøgelser viser, at dette udflåd hjælper med at regulere vaginal pH-værdi, hvilket fremmer væksten af beskyttende mikroorganismer.

Desuden skal det bemærkes, at vandigt klart udflåd kan forekomme på ethvert tidspunkt i måneden. Faktisk er det ikke ualmindeligt, at det udskilles efter en intens træningsrutine. Dette bør ikke give anledning til bekymring.

En kvinde træner

Efter anstrengende træningsrutiner kan en kvinde have klart udflåd. Dette er helt normalt.

Hvad forårsager klart vandigt udflåd?

Denne type udflåd er forbundet med hormonelle ændringer. Kvindelige kønshormoner er stoffer, der stimulerer eller hæmmer de forskellige processer, der giver anledning til en menstruationscyklus.

Blandt disse hormoner er østrogen det hormon, der har størst indflydelse på produktionen af vaginalt udflåd. Til gengæld stiger det kort før, ægløsningen finder sted. Dette fører til en stigning i mængden af klart vandigt udflåd.

Efter ægløsning falder østrogenniveauet, og udflåd bliver mørkere og tyndere. På den anden side kan denne type udflåd også forekomme i første eller tredje trimester af graviditeten. Det er ikke så almindeligt i andet trimester.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 5 hjemmemidler mod lugtende udflåd

Tegnene på, at der er noget galt, i tilfælde af klart vandigt udflåd

Så længe det klare, vandige udflåd bevarer sin gennemsigtige farve, er lidt tyktflydende i udseende, og der ikke er nogen mærkelig lugt, er alt i orden. Hvis der sker ændringer i udflådets farve eller konsistens, kan det være et tegn på, at der er problemer.

Ifølge tilgængelige data resulterer op til 95 % af vaginale infektioner i ændringer i udflåd. Ændringer, der skal overvejes, er følgende.

Udflåd, der er ildelugtende

Et ildelugtende vaginalt udflåd er ofte et tegn på en gær- eller bakterieinfektion. Det er vigtigt at drøfte denne situation med din læge. Der er en mulighed for, at det endda kan skyldes en seksuelt overført sygdom, såsom gonoré, klamydia eller trichomonas.

Det er også almindeligt, at overdreven hygiejne i det intime område kan forårsage en ubalance i den vaginale flora. Under disse forhold er det lettere for en gærinfektion eller candidiasis at opstå. I alle disse tilfælde har det vaginale udflåd en dårlig lugt.

Farveændringer

Ændringer i udflådets farve er også ofte indikatorer på infektion:

 • I tilfælde af bakteriel vaginose bliver farven gråhvid og har en meget dårlig lugt.
 • Candidiasis forårsager en tyk, klumpet, hvid farve.
 • I tilfælde af trichomonas er der et skummende, grønligt-gult udflåd.

Vil du gerne vide mere? Læs: Bumser i skeden: Årsager, typer og behandlinger

Blodigt udflåd

Nogle gange dukker der små stykker blod op i det klare, vandige udflåd. Nogle gange ser det helt lyserødt ud. Dette kan være et af de første tegn på, at ægget er blevet befrugtet, og at kvinden er gravid. Dette skal dog bekræftes med en graviditetstest eller en blodprøve.

En positiv graviditetstest

Spor af blod i normalt udflåd indikerer nogle gange graviditet. En test kan bekræfte dette.

God intimhygiejne er afgørende

Så længe det klare vandige udflåd bevarer sit sædvanlige udseende, kan dette udflåd betragtes som normalt. Ændringer i mængden er ikke et tegn på et problem, og det samme gælder ændringer i tekstur.

Men enhver ændring i farve, lugt eller konsistens er et tegn på, at der kan være noget andet på færde. Hvis dette sker, er det bedst at konsultere en gynækolog.

Det er altid vigtigt at opretholde en god hygiejne i kønsorganerne. Man bør dog ikke misbruge sæbe, da det faktisk ikke er godt for vaginal sundhed. Sørg for at bære bomuldsundertøj og undlad at bruge trusseindlæg for at mindske risikoen for ændringer i den vaginale flora.

Det kan interessere dig ...
Hvad er årsagerne til lyserødt udflåd?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er årsagerne til lyserødt udflåd?

Lyserødt udflåd skyldes normalt hormonelle ændringer, der opstår i løbet af menstruationscyklussen og brugen af præventionsmidler. • Serrano, S. C. (2018, diciembre). Comportamiento del síndrome de flujo vaginal en mujeres atendidas en un Centro Médico de Diagnóstico Integral. SciELO. Recuperado 23 de diciembre de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2018000400004.
 • Borras, V. E. (2010, diciembre). Síndrome de flujo vaginal. SciELO. Recuperado 23 de diciembre de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2010000400013.
 • Orellana Escobar, N. (2019). Factores Personales Asociados a Sindrome de Flujo Vaginal en Mujeres en Edad Fertil que Acuden al Servicio de Obstetricia del Centro de Salud Aucallama de Mayo Agosto 2018.
 • Carvalho, N., Eleutério, J., Travassos, A., Santana, L., & Miranda, A. (2021). Protocolo Brasileño para Infecciones de Transmisión Sexual 2020: infecciones que causan flujo vaginal. Epidemiologia e Serviços de Saúde30(1). https://dx.doi.org/10.1590/s1679-4974202100007.esp1
 • Padilha, T., & Deretti, E. A. (2021). Método de Ovulação Billings: entre eficácia e desconhecimento. Revista Bioética, 29(1), 208-219. https://doi.org/10.1590/1983-80422021291460
 • Curriá, M. I.(2010). LH y moco cervical en el reconocimento de la fertilidad. Tesis Doctoral. Pontificia Universidad Católica Argentina. https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/153
 • Martín, R., Soberón, N., Vázquez, F., & Suárez, J. E. (2008). La microbiota vaginal: composición, papel protector, patología asociada y perspectivas terapéuticas. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica, 26(3), 160-167. https://doi.org/10.1157/13116753
 • López–Olmos, J. (2012). Leucorreas líquidas y cremosas: diferencias clínicas y microbiológicas (estudio prospectivo de 1 año). Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia, 39(2), 57-63. https://doi.org/10.1016/j.gine.2011.11.005
 • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. (2018). Control prenatal del embarazo normal. Programa de
  Obstetricia y Ginecología, 61(05):510-527. 10.20960/j.pog.00141

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.