Grunde til, at seksuel lyst øges om sommeren

Generelt øger solen og varmen produtionen og frigivelsen af hormoner involveret i seksuel lyst. Ønsker du at vide mere? I denne artikel vil vi fortælle dig, hvorfor seksuel lyst øges om sommeren.
Grunde til, at seksuel lyst øges om sommeren
Iván Losada

Skrevet og kontrolleret af kiropraktor Iván Losada.

Sidste ændring: 26 august, 2022

I denne artikel vil vi dele årsagerne til, hvorfor seksuel lyst øges om sommeren.

Sommer øger sexlyst af flere årsager, som vi har delt ind i to primære grupper: Socio-erhvervsmæssig og fysiologisk.

Socio-erhvervsmæssige faktorer, som gør, at seksuel lyst øges om sommeren

Mange socio-erhvervsmæssige faktorer kan gøre, at seksuel lyst øges om sommeren. For eksempel har de fleste mennesker mere fritid og færre arbejdsmæssige forpligtelser om sommeren. Dette fører til forbedrede personlige forhold og flere muligheder for at mødes. Andre faktorer indebærer:

  • Eftersom folk rejser mere om sommeren, får dette dem til eventuelt at møde personer, som vækker deres seksuelle lyst.
  • Det gør folk mere vovede og fast besluttede, med færre hæmmelser og fordomme, at være udenfor vores normale miljø.
  • Om sommeren er der mange koncerter og strandfester og mange andre omgivelser, som sammensætter de perfekte muligheder for en øget sexlyst.
  • Mere fleksible skemaer giver folk mulighed for at slappe af, eftersom de ikke skal tænke på deres vækkeur, hvilket giver dem længere aftener, hvor de lader deres lyster løbe frit.
  • Folk bærer mere afslørende tøj om sommeren, hvor de viser dele af deres krop, der forbliver gemt på andre tider af året.
Par i pool viser, hvordan seksuel lyst øges om sommeren

Fritid, sociale begivenheder og endda sommerens tøj kan gøre, at folks seksuelle lyst øges om sommeren.

Grunde til, at seksuel lyst øges om sommeren: Fysiologiske faktorer

Kropslige funktioner reguleres, påvirkes og moduleres mest af vores endokrine system gennem hormoner. Det samme gælder vores sexlyst.

Generelt øger solen og varmen produktionen og frigivelsen af hormoner involveret i sexlyst, hvilket er grunden til, at det øges om sommeren.

Solens stråler er i stand til at generere op til 90% af kroppens D-vitamin. Som bemærket af et studie udgivet i  International Journal of Endocrinology, har mænd, der har rigelige mængder af dette vitamin, højere niveauer af testosteron, som er det mandlige sexhormon.

Andre fysiologiske faktorer, der gør, at seksuel lyst øges om sommeren, indebærer:

Par snakker sammen i seng

Ifølge nogle studier, er sollys og dets evne til at generere D-vitamin i kroppen, en af årsagerne til, hvorfor seksuel lyst øges om sommeren.

En lyst indefra

Seksuel lyst aktiverer hjernens neurale områder, som slukker, efter de er blevet tilfredsstillet. Det limbiske system er ansvarligt for at aktivere og hæmme seksuel lyst. Det limbiske system er til gengæld reguleret af hypothalamus og det virker til fulde på de dage med flere timer med sollys, såsom om sommeren.

Hypothalamus er også ansvarligt for at kontrollere følelser, hjertefrekvens og blodtryk. Disse områder i hjernen regulerer de følelsesmæssige effekter af situationer, som folk oplever, og kan også påvirke sexlyst.

Det kan øges spontant og ubevidst på grund af en ekstern stimuli eller på den anden side blive vækket af vores fantasi og forestilling.

Seksuel lyst hos kvinder og mænd

Seksuel lyst er udløst af forskellige stimuli hos mænd og kvinder. Hver mand og kvinde er unik og derfor kan forskellige ting stimulere dem. Der er dog nogle køns-afhængige spørgsmål, der skal tages med i overvejelserne.

Seksuel lyst hos kvinder

Seksuel lyst hos kvinder er meget mere komplekst og meget mere nuanceret. Det opbygges på farten, gennem intern stimuli, såsom fantasier, eller ekstern stimuli, såsom berøring eller kys.

Hørelsen lader til at spille en vigtig rolle. Seksuel lyst får sin stimulation fra ord, hvisken og gisp. En kvindes humør påvirker det også betydeligt. Stress og udmattelse gør det sværere for en kvinde at føle seksuel lyst.

Denne artikel vil måske interessere dig: De 8 mest almindelige seksuelle fetisher

Seksuel lyst hos mænd

Hos mænd er visuelle stimuli meget vigtigere, sammen med forestilling og seksuelle fantasier. Seksuel lyst hos mænd manifesterer som regel før seksuel omgang. Det begynder derfor ved et højt niveau af ophidselse.

Folk relaterer ofte lyst og rejsning, hvor det sidstnævnte er det, som en mand opretholder indtil udløsning.

Disse er nogle af årsagerne til, hvorfor seksuel lyst øges om sommeren: Højere temperaturer og flere timer med sollys påvirker syntesen af hormoner og formidlere, forbedrer humøret og gør det mere sandsynligt, at folk har en sommer-flirt.

Det kan interessere dig ...
5 medicinske planter der øger din sexlyst
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 medicinske planter der øger din sexlyst

Manglende sexlyst kan skyldes mange faktorer, fx dårlig kommunikation, hormonelle ændringer og stress. Her er nogle planter der øger din sexlyst.  • Brotto, L. A., & Smith, K. B. (2013). Sexual desire and pleasure. In APA handbook of sexuality and psychology, Vol. 1: Person-based approaches. https://doi.org/10.1037/14193-008
  • O., K., & L., V. (2013). [How does summer affect sexual desire?]. Duodecim; Lääketieteellinen Aikakauskirja129(13), 1375–1378. Retrieved from http://www.embase.com/search/results?subaction=viewrecord&from=export&id=L369646197
  • Tirabassi G, Sudano M, Salvio G, et al. Vitamin D and Male Sexual Function: A Transversal and Longitudinal Study. Int J Endocrinol. 2018;2018:3720813. Published 2018 Jan 8. doi:10.1155/2018/3720813

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.