Oxytocin, kærlighedshormonet, har en mørk side du bør kende til

Ved at fremme frigivelsen af andre stoffer kan oxytocin virke som et lægemiddel i vores hjerner, og kan selv få os til at retningssans på grund af cocktailen af fornemmelser, som det genererer hos os
Oxytocin, kærlighedshormonet, har en mørk side du bør kende til
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 19 oktober, 2022

Få ord repræsenterer noget så intenst, rent og magisk som følelsen af ​​oxytocin, også kendt som ‘kærlighedshormonet’. Det er samtidig meget biologisk og følelsesmæssigt.

Oxytocin er undertiden kendt som kærlighedshormonet, kramme-molekylet, lykke-kemien og også som den kemiske formel på forældreskab.

For eksempel er oxytocin af største vigtighed ved fødslen. Det spiller en central rolle i at starte amning og hjælpe med at opbygge det intense bånd mellem mor og barn. Uden tvivl er dette bånd nøglen til eksistensen hos ​​menneskeheden og mange andre pattedyr.

Derfor er dette lille kærlighedshormon, der produceres i hypothalamus og udskilles af den bageste hypofyse, et af de mest kendte legemsstoffer der findes. Det er grundlæggende kærlighedens kemiske essens.

Men hvad hvis vi fortalte dig, at oxytocin skjuler en side, der ikke er helt positiv? Vil du tro på, at der er et ikke-så-sundt aspekt, som måske endda har en negativ indvirkning på din følelsesmæssige integritet?

To personer der omfavner hinanden

Vi er sikre på, at det er et emne, som mange mennesker er interesseret i at lære om. Her vil vi tilbyde dig flere oplysninger om dette flerfasetterede hormon, så du kan få et mere komplet billede af det.

Kærlighedshormonet og afhængige forhold

Hvis du nogensinde har oplevet et intimt forhold, der var baseret på afhængighed, bør du vide, at du sandsynligvis levede under påvirkning af nogle af de mørkeste aspekter ved oxytocin. I denne type forhold blokerer følelser af lidenskab både identitet og prioriteter. Du kan endda blive fanget af den anden person og glemme vigtige aspekter i dit eget liv.

Det kan virke som en løs metafor og en noget forenklet sammenligning. Imidlertid sammenligner neuropsykologer faktisk almindeligvis denne form for infatuation med beruselse eller forgiftning.

I den situation, vi har beskrevet, er det næsten som at være fuld af en “overdosis” af oxytocin. I dette tilfælde bliver du afhængig af en kærlighed, der gør ondt, men hvorfra du ikke kan frigøre dig selv.

Oxytocin og sociale forhold

Dette kemikalie er faktisk klassificeret som et nonapeptid (det vil sige et peptid, der indeholder ni aminosyrer).

  • Det virker som et hormon og som en cerebral neurotransmitter. Det er takket være dette lille peptid, at vi er i stand til at træffe beslutninger relateret til vores sociale interaktioner. Derefter handler vi på sociale måder ved at demonstrere egenskaber som generøsitet, empati eller altruisme.
  • Det var derfor, indtil ikke alt for længe siden, at det blev troet at den oxytocin, der blev frigivet fra hjernen, var “nøglemidlet” til at reducere responserne på stress og angst, der kan skyldes daglige sociale interaktioner, selv med dem, vi elsker mest og som er tættest på os.
  • I dag er det dog takket være ny forskning bevist at oxytocin også skjuler en lidt mørkere side. Derudover virker det omvendt også for at fremme mindre sunde relationer. I disse fører kollektivt besættelse begge parter langsomt men sikkert ned ad vejen til selvdestruktion.

Læs også denne artikel efter du har læst om kærlighedshormonet:

9 symptomer på hormonel ubalance der kan ses

Oxytocin og Alkohol: Stoffer, der i overvejende grad får os til at tabe kontrol

Faktumet, at kærlighed nogle gange er et ægte kemisk skibsvrag er ikke bare en poetisk overdrivelse – det er en klar virkelighed.

  • Det er velkendt, at virkningerne fra oxytocin og alkohol deler mange ligheder på det hjernemæssige niveau.
  • Begge medierer transmissionen af ​​GABA-neurotransmittere i det præfrontale cortex og de limbiske strukturer. Derudover er begge i stand til at øge virkningen af ​​angst eller stress. Plus, begge har den virkning at de reducerer følelsen af ​​frygt, vi føler, når vi viser visse former for adfærd.
  • Under indflydelse af begge føler vi os mere sikre, vi føler os mere modige, og vi oplever et større ønske om at eksperimentere.
Kvinde paa druk

Derfor er kærlighed, der er baseret på en lidenskabelig eufori og en næsten sygelig besættelse, næsten som at være fuld. Således gør den det vanskeligere for os at finde en passende balance eller objektiv klarhed omkring situationen.

Neurologer og psykologer er blevet fascineret af den intense effekt, som oxytocin kan have på mange mennesker.

Men før du begynder at tænke på at skabe og markedsføre en ny drik, hvor oxytocin erstatter alkohol, bør du vide, at det virkelig ikke er en bæredygtig mulighed.

Ikke desto mindre er muligheden for at bruge den til at behandle visse depressionsstande samt kliniske lidelser meget reel.

Anbefalet læsning efter du har læst om kærlighedshormonet:
uskyldige vaner der forårsager hormonelle ubalancer

Kærlighed er et meget stærkt stof

Vi ved, at når vi er forelskede, frigiver vores hjerne en magisk kombination af dopamin, serotonin, norepinephrin… listen fortsætter.

  • Takket være disse neurotransmittere føler vi mere energi, mere lidenskab, mere lyst til at eksperimentere…
  • Oxytocin er imidlertid stoffet, der formidler alt dette. Det fremmer frigivelsen af ​​disse kemiske stoffer, som også stimulerer produktionen af ​​et yderligere, endnu mere intenst middel: Phenylethylamin.
  • Denne endogene kemiske forbindelse tilhører, som vi måske er overrasket over at lære,  amfetaminfamilien og lever normalt i vores hjerner i ca. 4 år i koncentrerede mængder.
Dreng og pige med hinanden

Dette kan hjælpe med at forklare den indledende periode med intens passion, hvor vi er som satellitter, der cirkler om en planet, ude af stand til at se andet, der eksisterer i universet.

Det er helt normalt. Men det er en tilstand, hvor vi skal være forsigtige med ikke at miste vores indre kompas og glemme, hvor vores nord er.

Mens det at være forelsket, kan du være en magisk oplevelse, så bør vi passe på, at vi aldrig går på kompromis med vores egen integritet og bliver helt fanget i den hvirvelvind af intense “berusende” følelser, der skyldes en oversvømmelse af oxytocin til hjernen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.