En grundlæggende guide til at lave en have i ørkenstil

Er du en planteelsker, men har du ikke meget tid til at vedligeholde en have? I så fald er en have i ørkenstil måske perfekt for dig! Lær, hvordan du planter en her.
En grundlæggende guide til at lave en have i ørkenstil

Sidste ændring: 25 august, 2022

Hvis du elsker planter, men ikke har meget tid til at bruge på at beskære og vande, kan en have i ørkenstil være den mulighed, du har ledt efter til at indrette udendørsområdet i dit hjem. Ørkenhaver er blevet meget populære, da de kun kræver en lille startinvestering, og derefter har udgifterne en tendens til at falde.

Nu er du måske bekymret for, at en ørkenhave ikke er farverig nok. Men selv om den følger denne ørken-trend, findes der planter fra disse biomer med slående og farverige toner, som det er tilfældet med ørkenrosen.

Lad os se nærmere på nogle idéer til at lave din egen have i ørkenstil!

Karakteristika og komponenter i en have i ørkenstil

Som du måske har gættet ud fra navnet, efterligner denne type have ørkenen. Derfor er et af dens vigtigste kendetegn knapheden på vand, hvilket gør vand til et værdifuldt element i designet og betyder, at brugen af vand skal kontrolleres.

Ligeledes har disse områder normalt kun lidt vegetation. Som følge heraf resulterer de i store områder med åben himmel. Dette er også grunden til, at disse haver skaber en nøgtern æstetik.

I mellemtiden bør planterne være eksemplarer, der ikke kræver meget vand og blot kan drage fordel af regnvejr, ligesom i tørre områder! For at hjælpe dem er det almindeligt at tilsætte grus eller sand. Disse er meget nyttige til at opsamle regnvand, så planterne kan bruge det senere.

Tænk på, at græstørv kan tjene en lignende funktion. Det er dog unaturligt i en ørken og kræver en større vandforsyning. Så hvis du ønsker at tilføje det, skal du gøre det sparsomt. Du kan endda vælge en kunstig løsning.

Nu talte vi jo om vand, ikke sandt? Hvor værdifuldt det er i denne type have! Så der er endda dem, der tilføjer bassiner med tanken om at genskabe en oase, og det ser fantastisk ud!

Husk bare, at ørkener har en høj fordampningshastighed, så de vil kræve hyppig vandopfyldning. En mere bæredygtig løsning ville være et lille springvand eller en dam med en cirkulationspumpe, hvis bevægelse forhindrer fordampning.

Som det sidste er der skygge. Nogle planter kan tåle den skarpe sol, men andre har brug for beskyttelse fra et ørkentræ, f.eks. mesquite. Der er også nogle gartnere, der tilføjer dette element ved at gøre brug af pergolaer, skyggeskærme eller paraplyer.

Kvinde ser på ørken

Du vil måske finde dette interessant: 8 efterårsblomster til at plante i din have

De anbefalede planter til en have i ørkenstil

Selv om det er bedst at indrette sig med hjemmehørende planter eller planter, der er kompatible med klimaforholdene, kan nogle af dem vokse vidunderligt i denne type have.

Her er nogle idéer til inspiration:

  • Orgelpibekaktus.
  • Tøndekaktus.
  • Agave.
  • Kaktus.
  • Salvie.
  • Mesquite.
  • Bougainvillea.
  • Ørkenpil.
  • Sukkulenter.

Sådan anlægger du en have i ørkenstil

Lad os nu se på, hvordan du trin for trin gør din ørkenhave til en realitet. Lad os komme i gang!

1. Skab designet af din have i ørkenstil

Før du begynder at plante, er det nødvendigt med lidt planlægning. Bestem, hvor din have i ørkenstil skal være, og lav et layout. Hav en god idé om, hvor du vil placere planterne, stenene, springvandet eller dammen og endda det element, du vil bruge til at give skygge.

2. Forbered jorden

Begynd med at fjerne alt ukrudt i området, og sørg for at trække det op ved rødderne. Læg også eventuelle sten til side, da jorden skal være så jævn som muligt.

Fortsæt med at lægge sand, fint grus eller andre materialer for at lufte jorden. På den måde kan vand og næringsstoffer bedre trænge ind. Mens du er i gang, skal du kontrollere jorden igen, fjerne eventuelt ukrudt, du har overset, og jævne den i overensstemmelse med det design, du har lavet.

3. Læg havedugen

Det er også kendt som ukrudtsnet eller ukrudtsdug og er en stor fordel for enhver have. Ikke alene tillader det vand at filtrere igennem, men det holder også stenene på plads.

Stoffet skal spredes ud på jorden og fastgøres med søm. Derefter kan der lægges sten i forskellige størrelser og farver. Da der er tale om en ørkenhave, er det bedst at bruge sand eller brune farver. Det skyldes, at hvide sten har en tendens til at reflektere for meget lys.

Sten er en fremragende ressource til at afgrænse områderne i din have , hvad enten det er stierne, eller hvor planterne skal stå.

4. Indret din have

Nu begynder det, der sandsynligvis vil blive din yndlingsdel af landskabsarkitekturen: Indretning. Det første dekorative element er store sten, som vil tjene til at tilføje realisme til din personlige ørken. Vælg mellem forskellige størrelser og farver, men sørg for, at de passer til den æstetik, du leder efter.

5. Plant planterne!

På dette tidspunkt har du sandsynligvis valgt mellem de arter, vi har anbefalet ovenstående, eller andre, som du har fundet online. Det eneste, der er tilbage, er at plante dem på de steder, du har bestemt.

Flyt de små sten, klip stoffet ud og plant planternes rødder i jorden. Det er en procedure, som du skal gentage for hver enkelt plante.

En ørkenhave

6. Hvad med vedligeholdelsen af en have i ørkenstil?

Som sagt er disse haver normalt lidt krævende i begyndelsen – dvs. i forbindelse med oprettelsen. Derefter er vedligeholdelsen lav.

Gød en gang om året, og i sommersæsonen skal der vandes hver anden uge.

Vi tror, du vil kunne lide at læse: Sådan indrettes en gårdhave i andalusisk stil

En have i ørkenstil: Det er mere end bare sukkulenter

Der er ingen tvivl om, at sukkulenter er ørkenplanterne par excellence til denne type have. Det betyder dog ikke, at du skal begrænse dig til arter fra denne familie.

Du kan også vælge andre planter som f.eks. californiske valmuer. Husk også at plante planter med samme behov sammen.

Det kan interessere dig ...
10 invasive planter, der kan skade din have
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 invasive planter, der kan skade din have

Lær om karaktertræk for invasive planter, hvilke der er de mest almindelige, og hvordan du kan forhindre, at de dukker op i din have.