At sove med planter i soveværelset: Stjæler de vores ilt?

Kan du lide at have planter i dit soveværelse, men ved du ikke, at de er gode for dit helbred? Læs videre!
At sove med planter i soveværelset: Stjæler de vores ilt?

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Du har måske hørt, at det er dårligt at sove med planter i soveværelset, fordi de frarøver os ilt. Det er sandt, at de trækker vejret og frigiver kuldioxid om natten (og om dagen sker det modsatte ved fotosyntese). Men at konkludere, at de tager ren luft fra os, er at gå lidt for vidt.

I denne artikel vil vi afsløre, om det er sundt at sove med planter i soveværelset eller ej, samt andre anbefalinger og interessante fakta.

Berøver planter os ilt?

Stort og lyst soveværelse

Nogle mennesker siger, at det er dårligt at sove med planter i soveværelset, fordi de “tager” den ilt, vi skal bruge for at trække vejret, når vi hviler. Men for at analysere, om dette er en myte eller ej, bør vi hurtigt tage et kig på en plantes åndedrætscyklus.

I dagtimerne udfører de den velkendte “fotosyntese”. Under denne proces udnytter planten solens stråler og vand til at vokse, samtidig med at den reducerer kuldioxid. I denne del af cyklussen frigiver de ilt.

Det modsatte sker om natten, hvor planten hverken modtager sollys eller kunstigt lys. Den forbruger da noget af ilten i omgivelserne og frigiver kuldioxid.

Den ilt, som planter skal bruge for ikke at dø, er virkelig lille sammenlignet med den ilt, som mennesker har brug for. Faktisk forbruger planter ca. 0,1% af ilten i rummet, mens mennesker i gennemsnit forbruger 3%. Derfor er det ikke sandt at sige, at de skader helbredet eller påvirker søvnen.

En simpel potteplante i soveværelset kommer ikke til at kvæle os eller tage vores ilt væk. Hvis dette var tilfældet, hvad så med de mennesker, som vi deler soveværelse med? Ville de ikke “tage” ilten fra os? Er der ikke ilt nok til alle?

NASA gennemførte et forsøg i et drivhus, hvor koncentrationen af kuldioxid er højere end i dit værelse med et par planter. Selv der viste det sig, at en person ikke oplevede iltmangel, mens han sov, og at han ikke havde nogen vejrtrækningsproblemer.

Indret soveværelset med planter

Så hvilke stueplanter skal du vælge til at indrette dit soveværelse med? Der er ingen regel, men her er nogle anbefalinger.

Som hovedregel bør vi forsøge at vælge planter med smalle blade, fordi de kræver mindre ilt og desuden ikke samler så meget støv (hvilket er meget vigtigt, hvis vi er allergiske). Sukkulenter er også gode valg.

Eksempel på sukkulent og kaktus

Hvis rummet ikke er særlig lyst, er det måske ikke en god idé at sætte mange planter i, eller man skal måske tage den forholdsregel at flytte potterne til en lysere del af huset i løbet af dagen.

Det vil også være godt at sætte dem udendørs fra tid til anden. F.eks. på altanen, terrassen eller endda i vindueskarmen (pas på, at de ikke vælter).

De bedste arter til et rum med svagt lys er:

 • Alocasia.
 • Calathea.
 • Cissus.
 • Ficus Repens.

Alle disse arter er nemme at dyrke og forholdsvis enkle at passe (vanding, gødning, omplantning osv.). De er bedst at placere oven på et møbel eller en hylde.

Hvis rummet har god belysning, kan næsten alle planter trives der. Men vær forsigtig, for UV-strålerne bør ikke falde direkte på bladene og blomsterne, da de let kan brænde.

Du skal også passe på omgivelsernes temperatur (især hvis det vender mod syd eller sydøst). De anbefalede arter i dette tilfælde er:

 • Pilea
 • Coleo
 • Crassula
 • Dracaena
 • Cyperus
 • Cordyline
 • Cyclamen
 • Peperomia
 • Phalaenopsis
 • Afrikansk viol

De fleste af dem vil være nemme at vedligeholde, så længe de har rigeligt med sollys. Det anbefales, at du sætter dem i en potte oven på et møbel, når de er små, eller på gulvet, når de når en vis størrelse (mellemstore til store).

Husk, at det er vigtigt at åbne vinduerne for at forny den omgivende luft.

Andre ideelle valg til at sove med planter

Andre planter, der også kan placeres i soveværelset som pynt, er følgende:

 • Dracaena trifasciata: Også kendt som svigermors tunge, Sankt Georgs sværd eller slangeplanten. Det er en plante af afrikansk oprindelse med flade, spidse blade, som på trods af at de ophober støv, tillader energien at flyde i husets døde rum, ifølge feng shui.
 • Lavendel: Denne plante har mange gavnlige egenskaber. Faktisk bruges den i aromaterapi til at lindre symptomer på angst og søvnkvalitet ifølge en nylig undersøgelse. På grund af dette kan det have afslappende egenskaber at stille den i soveværelset.
 • Aloe vera: Aloe vera kan være en perfekt indendørs plante, så længe den har en naturlig lyskilde i nærheden. Den kræver meget lidt pleje, hvilket gør den ideel for folk med en stram tidsplan og for uerfarne planteejere.
 • Baldrian: Te fra denne plante hjælper dig med at falde i søvn, og ifølge den populære opfattelse har duften den samme egenskab. Det er en plante, der uden problemer kan holdes indendørs, så længe den har mindst 6 timers sollys om dagen.
 • Jasmin: Dette er en anden aromatisk plante, der kan hjælpe med at reducere stress og hjælpe dig med at sove bedre. Det er en rustik og meget modstandsdygtig plante, så den kræver ikke for meget opmærksomhed. Desuden har den attraktive blomster og kan give et originalt præg til ethvert rum.
 • Gardenia: Dette er en blomstrende plante med egenskaber, der minder meget om jasmin og lavendel. Selv om den kræver konstant vanding, har den meget smukke blomster, der vil give en behagelig duft til soveværelset.

Hvorfor sove med planter?

Smukt eksempel på at sove med planter

Det er ikke en dårlig ting at sove med planter i soveværelset. Tværtimod kan det bidrage til afslapning. Deres tilstedeværelse bringer et naturligt element ind i rummet, hvilket skaber en vis følelse af ro og positivisme. De kan også bidrage til at sænke stressniveauet betydeligt.

Planter forbedrer faktisk også luftkvaliteten i rummet, fordi de, som forklaret i første afsnit, absorberer kuldioxid og frigiver ilt. Desuden giver de mere farve og liv til rummet, hvilket gør dem til en meget nyttig og økonomisk indretningsgenstand.

På et populært niveau anses de for at hjælpe med at opretholde en god temperatur i omgivelserne. Om sommeren køler de f.eks. rummet ned, og om vinteren holder de varmen inde. Så i stedet for aircondition eller opvarmning bør du hellere bruge planter!

Ifølge feng shui tilhører planter træelementet og er forbundet med balance og sundhed, både fysisk og følelsesmæssigt. Desuden forbedrer de “chi-flowet” i hjemmet, og derfor siger folk, der følger denne filosofi, at man bør have mindst én i hvert lukket rum.

Som du kan se, er myten om, at det er dårligt at sove med planter i soveværelset, slet ikke sand. De forbruger mindre ilt end selv et kæledyr, og derfor er det tid til at miste din frygt og fylde dit værelse med planter!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Beukeboom CJ, Langeveld D, Tanja-Dijkstra K. Stress-reducing effects of real and artificial nature in a hospital waiting room. J Altern Complement Med. 2012 Apr;18(4):329-33.
 • Ozkaraman A, Dügüm Ö, Özen Yılmaz H, Usta Yesilbalkan Ö. Aromatherapy: The Effect of Lavender on Anxiety and Sleep Quality in Patients Treated With Chemotherapy. Clin J Oncol Nurs. 2018 Apr 1;22(2):203-210.
 • Lee MS, Lee J, Park BJ, Miyazaki Y. Interaction with indoor plants may reduce psychological and physiological stress by suppressing autonomic nervous system activity in young adults: a randomized crossover study. J Physiol Anthropol. 2015 Apr 28;34(1):21.
 • Bent S, Padula A, Moore D, Patterson M, Mehling W. Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. Am J Med. 2006 Dec;119(12):1005-12.
 • Pucciariello C, Perata P. How plants sense low oxygen. Plant Signal Behav. 2012 Jul;7(7):813-6. doi: 10.4161/psb.20322. Epub 2012 Jul 1.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.