Små altaner: Sådan indretter du dem og får mest muligt ud af dem

Pladsmangel bør ikke være en begrænsende faktor, når det gælder indretning af små altaner. Lær nogle gode tips til indretning her!
Små altaner: Sådan indretter du dem og får mest muligt ud af dem

Sidste ændring: 11 august, 2022

Mens store altaner har et stort potentiale, må vi ikke undervurdere den dekorative kraft af små altaner. Pladsmangel behøver ikke at være en begrænsende faktor, når det gælder om at indrette dem og få mest muligt ud af dem. Tværtimod er denne egenskab afgørende, når vi taler om modernitet og stil.

Så lad dig ikke afskrække, hvis du har en lille altan! Kom i stedet i gang og giv din kreativitet frit løb for at vise et pænt, nyt, originalt og meget behageligt rum frem!

Almindelige fejl, som du skal undgå, når du indretter små altaner

Før du går i gang med anbefalingerne til indretning af små altaner, skal du først vide alt det, du bør undgå. Vær opmærksom på følgende liste med tips om, hvad du skal undgå.

Undgå at indrette uden at male og rengøre på forhånd

Denne forglemmelse er en klassisk fejl. Det første skridt i indretningen er og bør altid være maling. Tag et kig på de vægge, gelænder, døre og møbler, der skal males, så de ser ud som nye.

Derefter skal du gøre rent. Tag alting væk fra altanen, smid det ud, du ikke har brug for, og gør grundigt rent for at fjerne snavset. Start fra bunden!

Overfyld ikke rummet

Denne fejl er en af de mest almindelige i indretningsverdenen: At fylde rummet med én ting og så en ting mere og så en ting mere.

Vær først og fremmest opmærksom på, at mindre er mere. Hvis din altan er overfyldt, vil den ikke være rar at være på. Enkelhed vil gøre den til det ideelle sted at være.

Vælg ikke materialer, der ikke kan tåle vejret

Noget, du ikke må overse, er at købe materialer, der kan tåle vejret. Det er ingen hemmelighed, at altaner får sol, regn, vind og fugt.

Hyndernes eller tæppernes tekstiler, møbler og dekorationer skal være af en kvalitet, der kan modstå vejrforholdene.

Tips til at indrette små altaner på den rigtige måde

Hvis du vil have en lille altan, der er behagelig at være på, skal du følge disse ti tips. Du må ikke gå glip af dem!

1. Medtag planter på din lille altan

Det er umuligt at forestille sig en altan uden planter. Selv om området er meget lille, er det altid vigtigt at have et naturligt og friskt pust.

Du skal selvfølgelig vælge arter, der er tilpasset dine udendørsforhold. Vælg heller ikke planter, der bliver for store. Vælg i stedet eksemplarer som kaktusser, petuniaer, begoniaer, vilde hvidløg og bregner.

Hvis du kan lide hængende planter, vil de blive iøjnefaldende på ingen tid. Efterhånden som de vokser, vil din væg komme til live! Hjerteformede sukkulenter og vedbend er gode valg. Det vigtigste er, at du foretager valget og er opmærksom på skygge, sol og den pleje, de har brug for.

Et trick, der aldrig slår fejl, er at installere en lodret plantekasse på væggen. Du kan bruge en høj potte med flere beholdere, en hylde, en hængende plantekasse i den størrelse, du foretrækker, eller et lille drivhus af metal eller træ.

Planter hænger på væg

2. Placér siddepladser

Et af de mål, du bør prioritere i din plan, er komfort, hvilket betyder, at alle områder skal være beboelige eller funktionelle. Derfor er en måde til at sikre et behageligt ophold en eller flere siddepladser med tilpassede størrelser, puder og skuffer eller opbevaring.

De vigtigste fordele ved denne type møbler er deres alsidighed og evne til at tilpasse sig fuldstændigt til det rum, du har. Du kan f.eks. vælge en lille sofa og tilføje et par skuffer i bunden.

Du vil måske finde dette interessant: 8 grundlæggende principper og elementer i indretning

3. Prøv havemøbler til små altaner

En anden ressource, der ville passe rigtig godt til dig, er at introducere havemøbler: Et lille bord, en hængende lænestol, en L-formet bænk, en skammel eller en lænestol. Husk at analysere den tilgængelige plads, så alting passer.

I denne forstand kan du selvfølgelig have to rum på samme sted. Hemmeligheden er at købe møbler til små altaner, der er lette og nemme at flytte og måske endda sammenklappelige.

4. Tilføj dekorative detaljer til små altaner

Det er uden tvivl detaljerne, der gør forskellen. Derfor anbefaler eksperterne lys, vaser, gobeliner, kurve, søankre og billeder med budskaber som dekorative stykker for at give det unikke præg. Blandt de foretrukne tendenser er naturfibre.

Derudover er det værd at nævne paraplyer og markiser, som er meget nyttige til at beskytte dig mod solen i sommer- og forårssæsonen, samtidig med at de giver dig lidt mere privatliv. Før du køber dem, skal du måle området, så du kan være mere præcis.

5. Beklæd en væg med træ

For at give det mere autenticitet og et mere intimt udtryk kan du overveje at beklæde en af væggene med træ, helst på bagsiden. Det kan være naturligt, mahogni eller endda sort.

Det bedste er derefter at tilføje en bænk malet i samme farve. Tænk på, at hvis det er en opbevaringsmodel, vil du også kunne opbevare ting og andre dekorative genstande i eller omkring den.

6. Brug gelænderet til din fordel

Ofte er gelænderet der bare. Fra nu af bør det dog bruges til at hænge altanplanter og klapborde op, der er designet til at spare plads til frokost eller te!

7. Gå efter privatliv

Hvis der er én ting, som de fleste altaner mangler, så er det privatliv. Når alt kommer til alt, ser det ud til, at halvdelen af byen kan se dem! En praktisk løsning er derfor at bruge gardiner eller et falsk hegn med bambuspinde.

Du kan bevare det naturlige lys med dem, men du holder tilskuerne på afstand. Hvad tænker du?

På den anden side er der en måde at lukke en altan permanent af på, hvilket indebærer, at man skal investere flere penge i en ny indretning. Derfor skal du tage hensyn til flere aspekter:

 • Hvilken etage lejligheden ligger på.
 • Naboerne omkring dig.
 • Om der kommer børn på besøg.

8. Omdan gulvet på din lille altan

Hvis du har et rigeligt budget til at indrette din altan, er træfliser et godt valg. Det er meget enkelt at lægge dem via et kliksystem.

Udseendet vil i sidste ende ligne en terrasse. Der er endda dem, der beslutter sig for at afsætte et stykke af altanen – eller hele altanen – til at lægge kunstgræs med hvide sten omkring.

Du kan ikke forestille dig, hvor godt det ser ud! Desuden kan det bruges på alle årstider. Om sommeren holder det på varmen, mens det om vinteren ikke absorberer for meget fugt.

9. Genbrug gamle ting, og sæt dem på din altan

Den kasse, du er ved at smide væk, kan bruges som bord. Har du nogensinde tænkt på det?

Det er på tide at aktivere din bæredygtige side. Lav en opgørelse over de ting, du ikke længere bruger, eller som du havde planlagt at smide ud, og vælg nogle til din altan.

Vi tror, du måske vil kunne lide at læse: 12 måder til at genbruge gamle apparater på

10. Tilføj noget særlig belysning til din lille altan

Altaner er ikke kun til dagtimerne. Husk på, at den rigtige belysning er afgørende for at nyde en særlig aften.

Med dette mener vi ikke, at du skal installere projektører, der lyser for meget op. Det handler snarere om at finde den perfekte balance, der passer til stilen i dit rum.

Placér lysene på et passende sted, så de ikke bliver våde i regnvejr og ikke hindrer dine gæsters udsyn. Prøv hvide eller farverige kæder af glødepærer. Du kan hænge dem fra væggen, loftet eller endda rækværket.

Eksempel på små altaner

Idéer til at gøre god brug af små altaner

Alle længes efter at have en drømmebalkon – en altan, der ikke kun ser smuk ud, men som er det perfekte sted at dele med venner og familie.

Her er nogle afsluttende idéer:

 • Vælg en sammenfoldelig tøjsnor, så du kan tage den ned og undgå, at den roder i din indretning. Dem, der går fra gelænderet og ud, kan være en hjælp.
 • Anskaf et klædeskab eller en kuffert til at opbevare de ting, du ikke kan få plads til inde i lejligheden. Skab et diskret rum til det.
 • Udpeg et hjørne til dine kæledyr, hvis du har nogen. I tilfælde af hunde bør du have en seng eller en madras, så den kan hvile sig. Når det drejer sig om katte, vil et sted til kattebakken og kradsetræet være nyttigt.
 • Opbevar klapstole og bred en måtte ud til yoga, pilates eller anden fysisk aktivitet.
 • Planlæg aftener med dine kære. Et steds liv kommer af at dele det med andre, mener du ikke det?

Små altaner kan have deres helt egen stil

Husk, at en minialtan også er en del af dit hjem. Det er op til dig at fremhæve dens skønhed, udnytte pladsen og gøre den til det sted, hvor alle vil være.

Uanset om det er romantisk, konservativt, klassisk, minimalistisk, japansk, rustikt eller hvad det end er, du ønsker, så få det bedste ud af den og gør den til en måde at udtrykke dig selv på!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Galloso M. El balcón: aprendiendo a leer la imagen. Rev Rec y Soc. 2019; 13 (2): 225-239.
 • Morant R, Martín A. El lenguaje de los balcones. Signa: Rev de la Asoc Esp de Sem. 2013; 22.
 • Roselló T. Tendencias 13/14: diseño en el sector mobiliario para exteriores. España: Universidad Politécnica de Valencia; 2015.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.