Sådan indrettes en gårdhave i andalusisk stil

Hvide vægge, fliser og kunsthåndværk er nogle af de karakteristiske elementer i en gårdhave i andalusisk stil. Opdag andre genstande og planter for at genskabe det i dit eget hjem!
Sådan indrettes en gårdhave i andalusisk stil

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvis der er noget, som mange mennesker nyder, når de besøger Andalusien, Spanien, er det områdets berømte haver. Så meget, at mange ender med at spekulere på, hvordan de kan indrette deres egen gårdhave i andalusisk stil!

Sandheden er, at dette spørgsmål fortjener et svar. På trods af det indlysende, såsom væggenes hvide farve, er der andre faktorer, du skal tage i betragtning for at sikre succes.

De planter, du skal bruge, kræver pleje og opmærksomhed, hvis du virkelig ønsker at få en andalusisk terrasse derhjemme. Dens æstetik drejer sig om et rustikt udseende og glæder os ofte med sit farverige håndværk på krukker, bænke og springvand.

Tips til indretning af en gårdhave i andalusisk stil

Den andalusiske terrasse er et koncept, der er velegnet til varme, tørre klimaer, som du kan genskabe på mindre områder, f.eks. en altan eller en lille terrasse. Selvom det måske ikke er muligt at gengive klimaet, kan du uden tvivl stadig gengive dens karakteristiske skønhed.

Hvid farve

Ren hvid er den farve, der dækker væggene på traditionelle andalusiske terrasser. Denne farve giver blomster i forskellige farver, størrelser og typer mulighed for at skinne i al deres pragt.

Det lyse lærred giver lysstrålerne mulighed for at reflektere fra de levende farver, der udgør den andalusiske gårdhave. Udover det skaber det en følelse af friskhed, rummelighed og sindsro.

Fliser

Her kommer din smag først. På markedet finder du forskellige muligheder lige fra arabiske designs i lyse farver til afdæmpede toner og monokromatiske mønstre. Blomstermønstre er også meget attraktive.

Idéen er at sætte dem på den nederste halvdel af væggen, mens den anden halvdel dækkes med hvid maling af god kvalitet. Denne kombination bringer glæde og personlighed til dit hjem. Men hvis der ikke er meget plads, såsom på en altan, bidrager lyse fliser til den naturlige varme og lysstyrke.

En balkon i andalusisk dækket med keramiske urtepotter og tallerkener

Håndværk og møbler med en rustik stemning

Smedejern og træ er dekorative elementer, der er til stede på den andalusiske terrasse. Disse ting forstærker den rustikke stil og lader dig nyde haven i dit hjem.

Vintønder er ofte ting, som nogle mennesker stiller på deres terrasser i andalusisk stil. Hampkurve er også en populær del af stilen.

Ler og fajance er gode til at genskabe en gårdhave i andalusisk stil

Lerkrukker i forskellige størrelser og med eller uden relieffer er et karakteristisk element i den andalusiske stil. Derfor skal du plante dine planter i disse lerkrukker. På samme måde er krukker i god størrelse til opbevaring af mad og drikke en del af æstetikken.

Indsæt om muligt vand

De gamle andalusiske terrasser blev skabt med fokus på det gavnlige, da de tjente som en flugtvej fra områdets undertrykkende temperaturer. Derfor var folk meget forsigtige i deres design, fra brug af lyse farver til inkorporering af springvand for at fremkalde en følelse af friskhed.

De bedste planter til genskabelse af en gårdhave i andalusisk stil

Planter er de smukke hovedpersoner i denne historie. Deres varierede farver, dufte, størrelser og former transporterer os til en sand oase. Genskab din egen andalusiske terrasse på altanen eller i haven i dit hjem med dette udvalg.

Smukke pelargoner

Du kan finde flere sorter af denne blomst: Almindelig geranium, stedmoderblomst og duftende geranium. Så vælg den, der glæder dig mest. Da dette er en nødvendighed på væggene i traditionelle andalusiske terrasser, bør det være et af dine første valg.

De plantes normalt i lerkrukker. For at sikre en god vækst skal du sørge for at hydrere jorden, og underlaget skal inkludere vandkontrol. Denne kombination vil reducere behovet for vanding.

Lækker og duftende citrus er fremragende til indretning af en gårdhave i andalusisk stil

Du kan dyrke citron- og appelsintræer som prydplanter. De vil utvivlsomt bringe farve og skønhed til miljøet og vil imprægnere området med deres karakteristiske duft.

Tag dog i betragtning, at disse træer ikke klarer sig godt i koldt vejr, så du skal beskytte dem, når temperaturen falder. Hvis du ikke har meget plads til en mellemstor krukke, er der mindre sorter, såsom dværgappelsintræ eller mandarinen.

Frodige rosenbuske

Begræns ikke dig selv til at pryde din have med kun en sort. Der er høje, dværg-, klatrende eller vandrette roser, der er duftende og fulde af smukke farver. Rosenbusken er en busk, men den kan dyrkes i en krukke uden problemer ved at sikre god dræning.

Du kan undgå, at der samler sig vand, ved at placere et lag sten i bunden af krukken. Bland derefter jorden med speciel gødning til roser. Vand med frisk vand.

Iøjnefaldende klatreplanter

Disse pryder normalt husets facader, men ser godt ud, når de dækker en af gårdens vægge eller klatrer op ad søjler eller soltage. For at vælge den rigtige til dit hjem skal du tage hensyn til stedet og klimaet. Rådfør dig med en leverandør.

Vedbend, bougainvillea, klokketræ, blåregn og vinstokke er de mest populære klatreplanter. Vælg kun en, medmindre din have er stor.

En stor klatreplante med grønne blade og røde blomster

Attraktiv begonia

Disse plantetyper er plantet i krukker og kan lave iøjnefaldende blomsterbede og grænser, der er ideelle til at forskønne terrasser og haver. Blomstrende begoniaer har for eksempel brug for generøs vanding i varmt vejr, men du bør ikke tillade, at deres jord bliver sumpet.

På samme måde skal du forhindre frø i at danne sig i deres blomster og fjerne visne blomster i tide. Når du træffer dit valg, skal du huske på, at de blomstrer i godt vejr. Og hængende begoniaer ser smukke ud på altaner.

En gårdhave i andalusisk stil forstærker ethvert steds skønhed

En gårdhave i andalusisk stil leger med den hvide farve på sine vægge og blomsternes livlighed på en sådan måde, at du ikke kan tage øjnene væk fra det.

Inden du vælger planter, skal du huske at tage højde for den type klima, hvor du bor. De har altid brug for dedikation fra din side, men det er det værd!

Det kan interessere dig ...
Læs om 6 tips til en bæredygtig have
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Læs om 6 tips til en bæredygtig have

For at lave en bæredygtig have skal man blot undersøge det og have nogle få af disse tips i baghovedet. Begynd dit nye hjemmeprojekt i dag!  • García, Laura Sanz. “Música y jardines en Granada. La impronta francesa de Debussy y Forestier en la creación artística española.” Anuario Musical 72 (2017): 209-218.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.